Politika

Konkurs za ombudsmana i članove Visokog saveta sudstva i tužilaštva: Kako se biraju i koje uslove treba da ispune?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/02/2023

-

18:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Konkurs za ombudsmana i članove Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva raspisan je odmah nakon što je Skupština usvojila izmene seta pravosudnih zakona. U konkursu za Zaštitnika građana navedeni su kriterijumi za izbor uz napomenu da se ombudsman bira na osam godina, većinom glasova svih narodnih poslanika. U javnom pozivu za izbor četiri člana Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva navodi se da ih Skupština bira među istaknutim pravnicima. 

Presednica Jukoma, Katarina Golubović rekla je za Euronews Srbija da oni koji treba da konkurišu nisu imali dovoljno vremena da se upoznaju sa nadležnostima koje bi ovi istaknuti pravnici trebalo da obavljaju zajedno sa tužiocima i sudijama.  

"S obzirom da postoji pravilo da se konkurs za ovako važnu instituciju, odnosno njegovog čelnika raspisuje šest meseci unapred, dakle negde je u januaru 2020. godine trebalo je da bude raspisan ovaj konkurs, međutim kao što vidimo, nekada konkurs se raspiše brzo, nekada on kasni ali sve u svemu ono što je bitno za ovaj proces jeste da bude transparentan i da dopre do potencijalnih kvalitetnih kandidata", kaže ona.  

Golubović je istakla da je potrebno da Zaštitnik građana ima zapaženo iskustvo u u zaštiti ljudskih prava i u oblasti nadležnosti koje će u budućnosti obavljati. To je pre svega zaštita prava građana pred organima uprave, zaštita i unapređenje ljudskih prava i sada po zakonu postoje nove nadležnosti kao što su prevencija od torture, zaštita od trgovine ljudima i prava osoba sa invaliditetom. Zaštitnik građana ova prava će štiti u narednih osam godina.

Opširnije pogledajte u video-snimku

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija