Politika

Antonijević: Ustavni sud može da zabrani organizacije koje su protestovale ispred Predsedništva

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2023

-

14:18

Antonijević: Ustavni sud može da zabrani organizacije koje su protestovale ispred Predsedništva
Milan Antonijević - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Pravnik Milan Antonijević rekao je da Ustavni sud može da zabrani organizacije koje su protestovale ispred Predsedništva ukoliko se pokaže da je njihova aktivnost usmerena ka rušenju ustavnog uređenja i ako se naoružavaju ili žele da vrše akte koji nalikuju terorizmu.

Antonijević je za Tanjug naveo da su sloboda izražavanja i okupljanja zagarantovane, ali da država ima obavezu da reaguje kada se pređu granice ovih sloboda.

"To su sve stvari koje Ustavni sud mora da ima u vidu kada procenjuje koje organizacije treba zabraniti. Kao neko ko se bavi ljudskim pravima ja ne volim taj element zabrane, ali u nekim slučajevima on je opravdan", rekao je Antonijević.

On podseća da je Ustavni sud već imao praksu zabrane ekstremističkih organizacija poput "Otpora" i "Nacionalnog stroja", i navodi da se njihovi bivši pripadnici opet pojavljuju u javnosti u novim organizacijama.

"Ovo je borba sa kojom država mora biti stalno na oprezu. Organizacije koje nalikuju terorističkim organizacijama ne mogu biti finansirane niti podržavane, niti imati prostor u javnosti da propagiraju ideje koje su nespojive sa našim Ustavom, zakonom i pravima građana. Ljudi koji su vodili 'Obraz' tek sada se pojavljuju nakon deset godina u javnosti", rekao  je on.

Antonijević procenjuje da postoje razlozi da se zabrani protest najavljen za 24. februar, a u vezi početka rata između Rusije i Ukrajine.

"Mislim da postoji dovoljno elemenata za zabranu ukoliko pogledate nasilnost ovih protesta. MUP može zauzeti stav da postoji opasnost da bi ovakav skup proizveo nasilje i mislim da Srbija 24. februara mora da oseća solidarnost sa žrtvama", rekao je on.

Antonijević kaže da je teži oblik krivičnog dela ukoliko je poziv na rušenje ustavnog poretka finansiran iz inostranstva.

"Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja postoji u osnovnom obliku, a da li će postojati u težem obliku zavisi od informacija koje će se otkriti istragom. To će biti signal javnosti ko želi da unapredi interese Srbije i ko i na koji način želi da ih uruši", naveo je Antonijević.

Antonijević navodi da je Srbiji potreban dijalog jer je on značajan za njen razvoj i bezbednost građana.

"Mi smo imali debatu, to je pravo mesto na kome se razgovara o toj temi i brojnim drugim tememama koje su značajne za građane.

Mislim da je to neki put koji treba tražiti", istakao je on. Antonijević je rekao da patriotizam nije pozivanje na rušenje ustavnog poretka već postupanje po Ustavu i zakonima.

"Mislim da smo napravili inverziju u proteklih 30 godina i da su oni koji zastupaju ljudska prava i vrednosti koje su značajne za svakog od nas proglašeni izdajnicima, dok su heroji tamo gde bi trebali da budu oni kojih se društvo stidi", zaključio je Antonijević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija