Politika

Niz bilateralnih susreta predsednika u Minhenu: Razgovori sa Šolcom i Makronom i sastanak s Blinkenom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/02/2023

-

16:53

Niz bilateralnih susreta predsednika u Minhenu: Razgovori sa Šolcom i Makronom i sastanak s Blinkenom
Niz bilateralnih susreta predsednika u Minhenu: Razgovori sa Šolcom i Makronom i sastanak s Blinkenom - Copyright Tanjug/AP/Thomas Kienzle, Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je u Minhenu, na marginama bezbednosne konferencije, imao niz susreta sa svetskim zvaničnicima, među kojima su susreti sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kancelarom Nemačke Olafom Šolcom. Predsednik je razgovarao i sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom.

Posle sastanka sa nemačkim kancelarom i francuskim predsednikom Vučić je objavio: "Ozbiljan i korektan sastanak sa najodgovornijim ljudima EU o procesu dijaloga sa Prištinom, francusko-nemačkom planu i našim bilateralnim odnosima", objavljeno je na Instagram profilu "buducnostsrbijeav".

Tanjug/AP/Thomas Kienzle

 

Kada je reč o susretu sa Blinkenom, Vučić je naveo da su, osim razgovora o odnosima Beograda i Prištine potvrdili sve bolje bilateralne odnose između Srbije i SAD.

Printskrin/Tanjug video

 

O susretu sa Boreljom: Koliko sutra očekuje nas nastavak borbe za očuvanje stabilnosti Balkana

Prethodno je Vučić na marginnama Minhenske bezbednosne konferencije imao niz bilateralnih susreta. Nakon susreta sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom je na instagramu napisao: "Koliko sutra očekuje nas novi sastanak i nastavak borbe za očuvanje mira i stabilnosti celog Zapadnog Balkana".

Ranije danas je objavljeno da će se predsednik Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastati u ponedeljak 27. februara u Briselu u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić je dolazeći u Minhen poručio:"Imamo i dobre vesti koje ćemo nešto danas, a nešto za sedam dana saopštiti građanima Srbije, a tiču se Kosova i Metohije“.

On se sastao i sa predsednikom Vlade Grčke, Kirjakosom Micotakisom i sa ministrom spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva i Severne Irske Džejmsom Klaverlijem.

Predsednik Vučić je ranije danas, po dolasku u Minhen, poručio da ga čeka naporan dan, ali i da veruje da će se uspešno izboriti za interese Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija