Politika

Kandidati za Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva predstavili se na skupštinskom odboru

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2023

-

14:00

Kandidati za Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva predstavili se na skupštinskom odboru
Kandidati za Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva predstavili se na skupštinskom odboru - Copyright Fonet/Aleksandar Barda

veličina teksta

Aa Aa

Na sednici skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu predstavilo se 11 kandidata koji ispunjavaju uslove za izbor članova Visokog saveta sudstva (VSS) i četiri kandidata za Visoki savet tužilaštva (VST). 

Predsednik Odbora Vladimir Đukanović je na početku konstatovao da je 12 zamenika članova Odbora donelo jednoglasnu odluku da se današnja sednica održi i zamolio prisutne da se suzdrže od političkih komentara. 

Prvi kandidat je Jelena Vučković iz Niša, profesor na Pravnom fakulteta u Kragujevcu, istakla je da je od Univerziteta dobila nagradu za najbolju naučnicu 2021. godine, nakon koje se predstavio Dragan Milićević advokat iz Šapca, koji je poručio da mu je cilj da pomogne i da doprinese pravosuđu u Srbiji da stane na prave noge. 

Čedomir Kokanović, advokat iz Beograda, se osvrnuo na svoju biografiju i naveo da je učestvovao u protestu protiv bankarskog lobija, a sledeći je reč imao Žikica Dronjak, nekadašnji predsednik Okružnog suda u Novom Sadu. 

Fonet/Aleksandar Barda

 

Nikola Bodiroga, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu je naglasio da je učestvovao u raznim radnim grupama za izradu zakona, a Marina Grbić, viši savetnik za edukaciju u kancelariji  Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je istakla važnost zaštite ljudskih prava u pravosuđu. 

Vojkan Simić, nekadašnji pomoćnik u Sektoru za pravosuđe u Ministarstvu pravde, poručio je da se zalaže za digitalizaciju sudstva, a Rastko Brajković član Advokatske komore Srbije/Beograda je tokom uvodnih izlaganja rekao da ima iskustva sa sudovima na teritoriji bivše Jugoslavije. 

Dragutin Radosavljević iz Kragujevca, šef Odseka za poslove poresko-pravne zaštite interesa Poreske uprave Kragujevac je istakao da je objavio više od 30 naučnih radova, a sledeći se predstavio advokat Branislav Manić i negativno ocenio što sudije po novom zakonu bira Visoki savet sudstva umesto kao i do sada Narodna skupština. 

Fonet/Aleksandar Barda

 

Violeta Denić iz Niša rekla je da kao advokat radi 18 godina u različitim oblastima, a nakon njenog uvodnog obraćanja, kandidati su odgovarali na niz pitanja. 

Četiri kandidata za Visoki savet tužilaštva

Pored ovih kandidata, danas su se pred Odborom predstavila i četiri kandidata koji ispunjavanju uslove za izbor članova Visokog saveta tužilaštva iz reda istaknutih pravnika.  

Miroslav Đorđević, docent na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru je istakao da je bio član Radne grupe za izradu javnotužilačkih zakona. 

Dušan Purić  pomoćnik direktora Koridori Srbije doo i između ostalog član vladine radne grupe za izradu Nacionalne strategije transporta Srbije smatra da će reformom pravosuđa moći da zaštite svoja prava u razumnom roku, dodajući da bi se on svojim kvalifikacijama uklopio u javnotužilačku funkciju. 

Predrag Ćetković iz Novog Sada je bio sudija Ustavnog suda, a smatra da bi njegovim izborom značajno doprineo zakonitom i harmoničnom radu u Visokom savetu tužilaštva. 

Poslednji kandidat za VST Vesna Luković iz Novog Pazara je kao sudija radila 12 godina, prvo u

Osnovnom sudu u Novom Pazaru, a kasnije i u Višem suda u tom gradu, je rekla da je njen cilj i tokom rada kao sudija, bio jačanje javnotužilačke funkcije. 

Fonet/Aleksandar Barda

 

Odbor će nakon ovog razgovora predložiti Narodnoj skupštini po osam kandidata za Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva od kojih će Narodna skupština dvotrećinskom većinom birati po četiri istaknuta pravnika za ova dva tela. 

Novim pravosudnim zakonima predviđeno je da će u VSS biti četiri istaknuta pravnika, šest izbornih članova iz reda sudija, kao i predsednik Kasacionog suda, a članovi će sami između sebe birati jednog koji će predsedavati ovom telu. 

Sa druge strane članovi VST će pored ministra pravde, biti vrhovni javni tužilac, pet tužilaca koje biraju javna tužilaštva i četiri istaknuta pravnika, a vrhovni tužilac će biti i predsednik VST. 

Komentari (0)

Srbija