Politika

Okončano današnje suđenje kriminalnoj grupi Belivuk-Miljković: Hrvatin o ubistvima i tome zašto je okrivljeni-saradnik

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2023

-

14:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Okrivljeni-saradnik Bojan Hrvatin danas je na suđenju organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića rekao da su Ljubomir Lainović i Milinko Brašnjević sa još dve osobe ubili Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini.

Hrvatin je naveo da je Brašnjević prvo pucao Dedoviću u glavu, nakon čega je Stamatović skočio na pištolj, ali je Lainović prišao i ubio Stamatovića.

Kako je naveo Brašnjović mu je do detalja opisao tu likvidaciju kada su zajedno sa Belivukom bili u Turskoj. Okrivljeni-saradnik je zatim pričao kako je radio logistiku kada su planirali ubistvo Mladena Lazarevića, navodnog člana grupe "Pink panter" koji je učesvovao u Dubaiju kada je opljačkana zlatara.

Svedočenje o slikama zločina

Kako je naveo, Hrvatin je zbog Lazarevića iznajmio stan u zgradi kojoj je i on imao stan na Novom Beogradu, te je pomenuo da je jednom dok je čekao da iznajmi stan sreo i Luku Perenčevića kako ulazi u istu zgradu. Perenčević je je prošle godine u maju ubijen na Banjici. 

Za ubistvo Lazarevića bili su unajmljeni dvojica Bosanaca, od kojih je jedan, kako je Hrvatin naveo, bio rođak jednom pripadniku škaljarskog klana. 

Hrvatin je za taj posao dobio 20.000 evra, a odgovarajući na pitanja tužioca Hrvatin je rekao da je za ubistvo Gorana Veličkovića dobio 10.000 evra, isto koliko i za ubistvo Zdravka Radojevića.

Okrivljeni-saradnik je naveo da je učestvovao u primopredaji novca i oružja, za šta je dobio 10.000 evra.  

Hrvatin je završio sa svojim slobodnim izlaganjem, zatim je tužlac počeo sa pitanjima tražeći od Hrvatina da opiše slike žrtava koje je video.

Odgovarajući na pitanje šta je na slikama video, Hrvatin je rekao da je video trup Gorana Veličkovića na kojem je krvlju napisano "Korać p****", dok je naveo da je video i slike ubijenog Aleksandra Gligorijevića kojem je na leđima bilo napisano "Trajko" i "izdaja".

"Kuća kao apoteka"

Advokat odbrane Vladimir Petrović je zatim pitao Hrvatina koje mu je sve slike Miljković pokazivao, na šta je Hrvatin rekao da mu je između ostalog pokazao i slike Alena Kožara i Damira Hodžića sa plaže na Krfu, kada je Miljković prokomentarisao kako su opušteni, a ne znaju šta ih čeka. 

Takođe, Hrvatin je odgovarajući na pitanja Petrovića rekao da je video i sliku obezglavljenog tela, za koju mu je Miljković rekao da je tog mladića ubio Aleksandar Šarac jer je mislio da radi za suparnički klna, dok je Šarac takođe ranjen u garaži jednog tržnog centra u oktobru 2020. godine, a nekoliko dana kasnije je podlegao povredama.

Hrvatin danas je tokom suđenja organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, upitan zbog čega je odlučio da prizna krivična dela i da se nagodi sa tužilaštvom, rekao da je njegov prvi motiv bio opstanak.

"Ja sam radio loše stvari, ali ne mislim da sam loš čovek", rekao je za sebe Hrvatin, dodajući da su motiv da prizna bili i žena i dete.

Takođe, on je rekao da je kasnije saznao da vođe grupe nisu ispali fer prema njemu kada je novac bio u pitanju jer ga, između ostalog, nisu isplatili za ubistvo Milana Ljepoje.

Odgovarajući na pitanja punomoćnika oštećenih, Hrvatin je pričao o Aleksandru Papiću, tvrdeći da ga je video par puta na stadionu ''i da je Miljković uglavnom pričao sa njim'', dodajući da je za Papića samo znao ''da ima jake veze u policiji''.

Hrvatina je zatim počeo da ispituje Miljković, koji ga je upitao da li je u mlađim danima konzumirao narkotike, na šta je Hrvatin odgovorio da je najviše konzumirao marihuanu, a ređe kokain i heroin.

Miljković je Hrvatina detaljno ispitivao koju je gde izjavu dao, kao i u kakvoj svesci je pisao priznanje koje je kasnije predao tužilaštvu.

Hrvatin je više puta rekao da nije imao beleške kada je priznao sve u tužilaštvu u policiji.

Odgovarajući na Miljkovićeva pitanja, Hrvatin je naveo da je nakon hapšenja grupe, a kada je polciija pronašla u kući u Ritopeku mašinu za mlevenje mesa, Miljković poslao poruku iz pritvora da ništa ne brinu jer je "kuća kao apoteka".

Miljković najavio tri dana ispitivanja

Hrvatin je na Miljkovićevo pitanje da li ima saznanja da je grupa planirala atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao da ga nisu pominjali u tom kontekstu. 

Miljković je najavio da će Hrvatina ispitivati tri dana.

Branilac okrivljenog Nemanje Lalićevća, advokat Dalibor Katančevć, pred kraj današnjeg suđenja tražio je da njegovom branjeniku bude ukinut pritvor, na šta je sudija rekla da će odluku doneti u petak, kad je poslednje ročište zakazano za ovu nedelju.  

Pre Hrvatina svoja saznanja o krivičnim delima za koja se grupa sumnjiči je ispričao okrivljeni-saradnik Srđan Lalić. 

Nakon Hrvatina očekuju se izlaganja okrivljenog-saradnika Nikole Spasojevića.

Ova kriminalna grupa se tereti za sedam ubistava, nedozvoljeno nošenje  držanje oružja, trgovinu drogom, otmice i silovanje. 

vedoci-okrivljeni su pristali da za kazne zatvora od 14, 15 i 18 godina pričaju o zločinima koje je grupa počinila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija