Politika

Komesarka EU: U Brisel se vraćam sa dobrim vestima, Srbija izuzetan partner na polju migracija i bezbednosti

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2023

-

19:34

Komesarka EU: U Brisel se vraćam sa dobrim vestima, Srbija izuzetan partner na polju migracija i bezbednosti
Komesarka EU: U Brisel se vraćam sa dobrim vestima, Srbija izuzetan partner na polju migracija i bezbednosti - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson izjavila je danas da se u Brisel vraća sa dobrim vestima da je Srbija spremna da već narednih nedelja napravi korake vezane za Fronteks i naglasila da je u Beograd došla kako bi pokazala snažnu posvećenost EU dobroj saradnji koju imaju sa Srbijom kao važnim partnerom na polju migracija i bezbednosti.

Johanson je kao veoma važan ocenila danas u Beogradu potpisan Administrativni aranžman o uspostavljanju saradnje Evropske komisije i Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije u Evropskoj migracionoj mreži.

"Pitanje migracija je po definciji prekogranični fenomen da bi se njima upravljalo na dobar način potrebna je saradnja sa zemljama tranzita, zemljama porekla... Nijedna zemlja ne može sama to da iznese na dobar način i zato moramo da radimo zajedno, a to je važan deo sporazuma kojim Srbija dobija status posmatrača u Evropskoj mreži za migracije", rekla je Johanson.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom Tanjom Miščević, komesarka je naglasila da Administrativni aranžman znači da će Srbija imati pun pristup informacijama i bazama podataka, što će, kako je dodala biti neophodno za razmenu informacija.

Johanson je izrazila posebnu zahvalnost Vladi Srbije na brzoj reakciji vezano za usklađivanje vizne politike sa viznom politikom EU kada je to bilo neophodno.

"U jednom trenutku zabeležili smo neviđen porast dolazaka ljudi preko Srbije, koji su koristili bezvizni režim, tim povodom smo se obratili Vladi Srbije koja je brzo pozitivno odgovorila i odreagovala", rekla je ona.

Naglasila je da se nakon te brze reakcije Srbije beleži veliki pad u broju nelegalnih ulazaka u EU.

Dodala je da je danas imala priliku da helikopterom sa ministrom Bratislavom Gašićem ode do mađarske granice, gde je videla Fronteks na delu i uverila se u njihovu dobru saradnju sa srpskom graničnom policijom.

Bila je to dobra prilika, kako kaže i da vidi deo Srbije i da vidi koliko smo snažni kada radimo zajedno u zaštiti granica i prevenciji nelegalne migracije.

"Veoma sam srećna zbog poruka koje sam dobila od Gašića, premijera i predsednika Srbije, da je Srbija spremna da započne pregovore o novom statusnom ugovoru koji se tiče Fronteksa, a što je nova prilika da se definiše njihova uloga. Fronteks će i dalje raditi ovde pod komandom nadležnih organa Srbije, a sa novim sporazumom moći će da radi ne samo na granicama sa zemljama EU već i na ostalim granicama kao npr sa Svernom Makedonijom", rekla je Johanson.

Komesarka je naglasila da je srećna što je čula da Srbija već planira krajem meseca da počne rad na izradi tog sporazuma.

"Sa zadovoljstvom ću preneti tu poruku Briselu", rekla je ona.

Komesarka je podsetila da su migracije uvek postojale i da je zadatak svih nas da migracijama upravljamo na propisan način.

"To možemo zajedno sa našim partnerima, sa Srbijom koja se pokazla kao izuzetn partner upravljanja granicom u sprečavanju ilegalnih migracija i brobom protiv kriminala", rekla je Johanson.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević ocenila je da danas potpisani Administrativni aranžman predstavlja opipljiv rezultat dobre saradnje i uspešnog napretka koji Srbija ima u tom značajnom procesu koji se završava uključivanjem u posmatrački status Srbije za Evropsku mrežu za migrante.

Aranžman u Vladi Srbije u ime Republike Srbije potpisali su komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre u ime Evropske komisije, a u prisustvu komesarke Johanson.

Miščević je dodala da je Srbija poptisivanjem Aranžmana dobila priliku da ima pristup svim razgovorima o migracijama koji se vode u Briselu, i šire, a o kojem raspravljaju svih 27 članica EU.

 "Posmatrački status podrazumeva potpunu razmenu informacija i pristup svim bazama podataka, to je važan korak u procesu učenja I saradnje", rekla je Miščević i posetu komesarke Johanson Beogradu ocenila kao veoma značajnu. 

Aranžman će, kako je Miščević između ostalog ocenila, pomoći i da se dodatno čuje glas Srbije koja je veoma spremna ne samo da pomogne na polju migracija već i da da značajnu ulogu u borbi protiv ilegalne migracije, što je jedan od važnih elemenata našeg dokazivanja i pokazivanja u jednom od poglavlja u pregovaračkom procesu.
        
 

Komentari (0)

Srbija