Politika

Izabrano pet kandidata za VSS i sedam za VST, Odbor se ponovo sastaje za nedelju dana

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2023

-

11:10

Izabrano pet kandidata za VSS i sedam za VST, Odbor se ponovo sastaje za nedelju dana
Izabrano pet kandidata za VSS i sedam za VST, Odbor se ponovo sastaje za nedelju dana - Copyright Fonet/Aleksandar Barda

veličina teksta

Aa Aa

U Narodnoj skupštini u Srbiji danas je, na sednici Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, izabrano šest kandidata iz reda istaknutih pravnika za Visoki savet sudstva (VSS) i sedam za Visoki savet tužilaštva (VST). 

S obzirom na to da je potrebno da Odbor predloži Skupštini po osam kandidata za VSS i VST, Odbor će se sastati ponovo za sedam dana kako bi odlučio o još dva, odnosno jednom kandidatu. 

Sednicu je vodio predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Vladimir Đukanović.

Kandidati koji su dobili 12 ili više glasova, odnosno koji su izglasani dvotrećinskom većinom, za VSS su Jelena Vučković, Nikola Bodiroga, Marina Grbić, Rastko Brajkoović, Aleksandar Popović i Srđan Stefanović.

Kao kandidati za VST su prošli Miroslav Diorđević, Predrag Ćetković, Vesna Luković, Vladimir Simić, Nenad Tešić, Jelena Glušica i Bojan Petrović. 

Na prethodnoj sednici koja je trajala više od deset sati predstavilo se ukupno 22 kandidata za ova dva tela, odnosno 11 za VSS, četiri za VST i sedam kandidata koji su se prijavili i za VSS i za VST. 

Odbor treba da predloži Narodnoj skupštini po osam kandidata za Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva od kojih će Narodna skupština dvotrećinskom većinom birati po četiri istaknuta pravnika za ova dva pravosudna organa. 

Novim pravosudnim zakonima je propisano da će VSS činiti četiri istaknuta pravnika, šest izbornih članova iz reda sudija, kao i predsednik Kasacionog suda, a članovi će između sebe birati presedavanućeg.

Sa druge strane, članovi VST će pored ministra pravde, biti vrhovni javni tužilac, pet tužilaca koje biraju javna tužilaštva i četiri istaknuta pravnika, a vrhovni tužilac će biti i predsednik VST.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija