Politika

Hil se sastao sa premeštenim tužiteljkama, Dačić: Grubo mešanje u unutrašnja pitanja suverene države

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/03/2023

-

20:43

Hil se sastao sa premeštenim tužiteljkama, Dačić: Grubo mešanje u unutrašnja pitanja suverene države
Bojana Savović i Jasmina Paunović sa Kristoferom Hilom - Copyright Twitter/@USEmbassySerbia

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u Srbiji kristofer Hil sastao se sa tužiteljkama Bojanom Savović i Jasminom Paunović, koje su radile na slučaju u vezi sa zloupotrebama u EPS-u i koje su, nakon što je došlo do prvih hapšenja u tom procesu premeštene u drugo odeljenje Višeg javnog tužilaštva. Hil je posle sastanka rekao da su nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije ključni za napredak Srbije, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je povodom tog sastanka rekao da je to grubo mešanje u unutrašnja pitanja suverene države.

Kristofer Hil je na zvaničnom Instagram profilu američke ambasade napisao: "SAD u potpunosti podržavaju Srbiju u tom nastojanju i cene partnerstvo profesionalaca u Tužilaštvu koji su toga svesni poput Bojane Savović i Jasmine Paunović".

Reagovao je Ivica Dačić koji je naveo: "Znam da velikim silama izgleda da sve mogu, ali zamislite kako bi to izgledalo kada bi u našoj ambasadi u SAD Marko Đurić primio nekog američkog tužioca ili sudiju?". 

Dačić je z Tanjug ocenio da je taj postupak "u direktnoj suprotnosti sa željom za razvojem dobrih bilateralnih odnosa". 

"Srbija je uvek otvorena i spremna za dijalog, ali svi strani predstavnici moraju da poštuju osnovne principe Bečke konvencije da nemaju pravo da se mešaju u unutrašnje stvari zemalja u kojima su akreditovani", podvukao je Dačić.

Podsećamo, hapšenje šestoro osumnjičenih za malverzacije u EPS-u, kojima je ovo preduzeće oštećeno za više od sedam miliona američkih dolara, palo je u drugi plan nakon što je zamenica tužioca Bojana Savović, koja je radila na ovom slučaju, dan nakon hapšenja osumnjičenih premeštena u drugo odeljenje. 

Iz Višeg javnog tužilaštva saopštili su da se godišnji raspored poslova iskorišćava u političke svrhe i za lične interese, te da se zaboravlja činjenica da odluke o hapšenju, donosi javni tužilac i da ne znaju zašto Savović taj predmet naziva svojim. Savović je prethodno navela da joj je oduzet predmet na kojem je radila godinu i po dana i koji najbolje poznaje i napomenula da joj se ovo nije dogodilo za 20 godina karijere. 

Dan nakon što je objavljena informacija da je tužiteljka Savović premeštena, ispostavilo se da je i druga zamenica javnog tužioca Jasmina Paunović, koja je radila na slučaju EPS-a, iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije prebačena u Odeljenje za opšti kriminal. Za deo stručne javnosti ovakav potez javnog tužilaštva je, u najmanju ruku, krajnje neuobičajen. Sa druge strane Ministarstvo pravde je slučaj ocenilo kao medijski napad na Više javno tužilaštvo. 

U međuvremenu je više zamenika tužilaca Prvog osnovnog tužilaštva poslalo Državnom veću tužilaca peticiju kojom žele da pruže podršku koleginicama Bojani Savović i Jasmini Paunović i tako apeluju na DVT da preduzme mere iz svoje nadležnosti. 

Takođe, viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović podneo je Povereniku Državanog veća tužilaca za samostalnost tužilaca zahtev za zaštitu od nedozvoljenog uticaja pojedinih medija i političara koji, kako je naveo, već nekoliko dana iznose neistinite tvrdnje o postupanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija