Politika

Glavni Odbor SSP: Usvojeni Deklaracija i Akcioni plan "Srbija u EU do 2030."

Komentari

Autor: Fonet

25/03/2023

-

16:38

Glavni Odbor SSP: Usvojeni Deklaracija i Akcioni plan "Srbija u EU do 2030."
Glavni Odbor SSP: Usvojeni Deklaracija i Akcioni plan "Srbija u EU do 2030." - Copyright FoNet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Srbija treba da se uskladi sa spoljnom politikom Evropske unije (EU), jer što kasnije to učini, to će posledice po građane Srbije i njihov kvalitet života biti veće, izjavio je danas predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i istakao da se i predlog EU o normalizaciji s Kosovom mora primenjivati na način da Srbija štiti svoje interese.

Đilas je novinarima, posle sednice Glavnog odbora SSP na kojoj su usvojeni Deklaracija i Akcioni plan "Srbija u EU do 2030.", rekao da se ne može živeti na evropskom kontinentu i imati drugačiji stavovi, napominjući da nije realno da Srbija ubedi sve ostale u EU da prihvati njene pozicije.

Kada je reč o primeni evropskog predloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Đilas je istakao da je taj plan postao sastavni deo poglavlja 35 u pregovorima sa EU.

FoNet/Ana Paunković

 

"Mi smo rekli da ne možemo da ga podržimo jer je loš, ali on je već usvojen u dokumentima i treba sad da gledamo kako da ga sprovodimo na način da zaštitimo svoje interese", rekao je Đilas.

On je ukazao da niko iz Srbije ne može i ne sme da prizna nezavisnost Kosova ili da "digne ruku" u UN za njegovo članstvo.

"Taj proces je jako dug i mnogo je važno da evropske zemlje, na čelu sa Španijom, taj dokuement ne tertiraju kao priznanje nezavisnosti Kosova, niti će ijedna od njih posle ovoga priznati Kosovo", predvideo je Đilas.

On je naveo i da postoje kreativna tumačenja onoga što je dogovoreno i ponovio da eventualno članstvo Kosova u UN "nije na dnevnom redu i ne može da dođe na dnevni red".

Govoreći o Deklaraciji SSP "Srbija u EU do 2030.", Đilas je rekao da se pošlo od toga da sve vrednosti za koje se SSP zalaže već pišu u prvom članu Ustava Srbije.

"U proteklih pet godina Srbija nazaduje i ceo proces je prekinut najviše pošto to odgovara vlastima u Srbiji, jer sada treba da se usklađujemo u oblastima koje su im problem, borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, nezavisnost pravosuđa, sloboda medija, radnička prava", predočio je Đilas.

Dodao je i da je stranka usvojila i Akcioni plan u kojem se jasno kaže da će posle sledećih izbora, koje očekuje ove godine, kao i formiranja vlasti ako dobiju poverenje građana, stvari zapisane u Deklaraciji sprovesti u roku od četiri godine.

FoNet/Ana Paunković

 

"To bi značilo da 2028. godine potpišemo ugovor sa EU i posle dve godine ratifikacije, 2030. godine Srbija bi zaista mogla da postane punopravni član EU. Pošto sam i danas slušao neke komentare kako sam otišao na razgovor sa Aleksandrom Vučićem, znajući da su falsifikati takozvani papiri Mauricijus o mojim računima, neistine o stotinama miliona evra ukradenih para, verujem da bez obzira na sve, na kraju, opet mora da se razgovora, da se smanje tenzije u društvu, mržnja, jer inače ćemo na kraju svi snositi posledice", rekao je Đilas.

On je ukazao i da se sa ovakvim medijima, pravosuđem, tužilaštvom, ekonomskim sistemom ne može u EU, pominjući da su na sednici GO SSP govorili ljudi koji su bili žrtve nasilja ove vlasti.

"Ali, hajde da napravimo zemlju u kojoj se to nikome neće desiti. Mislim da za to treba da se borimo", zaključio je lider SSP. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija