Politika

Hoti tvrdi da će izraz "prisilno nestali" biti deo Deklaracije o nestalima

Komentari

Autor: Tanjug

30/03/2023

-

09:23

Hoti tvrdi da će izraz "prisilno nestali" biti deo Deklaracije o nestalima
Hoti tvrdi da će izraz "prisilno nestali" biti deo Deklaracije o nestalima - Copyright Printscreen YouTube/Tribuna Channel

veličina teksta

Aa Aa

Šef Komisije za nestala lica vlade privremenih prištinskih institucija Andin Hoti tvrdi da će termin "prisilno nestala lica" biti uključen u Deklaraciju o nestalim osobama koja je deo dogovora u Ohridu, prenosi Koha.

"Izraz 'prisilno nestala lica' uvršten je u izjavu o nestalim licima, koja, između ostalog, uključuje i prijem tajnih podataka iz Srbije, kao i dostojanstveno postupanje prema prisilno nestalim licima. I očekujemo da će ova izjava sada postati obavezna za obe strane, nakon garancije EU”, rekao je Hoti za prištinski list.

Taj predstavnik vlasti u Prištini tvrdi takođe da je aneksom dogovora iz Ohrida pitanje nestalih "jedino koje se treba hitno rešiti", kako kaže,  "u roku od 30 dana bi trebalo da se formira zajednički odbor za praćenje". 

"Razmotrićemo i mogućnost potpisivanja Deklaracije o nestalim licima", rekao je Hoti.

U Aneksu dogovora Beograda i Prištine postignutog u Ohridu 18. marta nigde se, međutim, ne pominje termin "prisilno nestale osobe", već se navodi da će "obe strane hitno podržati već ispregovaranu Deklaraciju o nestalim osobama".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je 19. marta da Srbija ne može da prihvati termin prisilni nestanak "jer je to deo posebne međunarodne konvencije o zaštiti svih lica i iz toga bi sledila direktna odgovornost Srbije za rat na Kosovu i plaćanje ratne odštete".

"Na žalost, Priština je to koristila kao metod pritiska na Srbiju iz kojeg bi se proizvele materijalno-pravne posledice za ratnu odštetu koju bi Srbija trebalo da plati Prištini”, istakao je Vučić.

On je rekao da je pred Srbijom i privremenim prištinskim vlastima ogroman posao, da je utvrđena lista od 3.272 nestala lica i tek će se razgovarati o tome.

 

Komentari (0)

Srbija