Politika

Overena lista birača za izbore na severu KiM, Kurti govorio o potencijalnim "preprakama" uoči glasanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/04/2023

-

19:36

Overena lista birača za izbore na severu KiM, Kurti govorio o potencijalnim "preprakama" uoči glasanja
Aljbin Kurti - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na sednici skupštine upozorio na moguće probleme i prepreke uoči i za vreme lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova. U isto vreme, Centralna izborna komisija u Prištini je na današnjoj sednici overila konačnu listu birača i odobrila sadržaj i dizajn glasačkih listića.

Na sednici skupštine, na kojoj se raspravljalo o dve godine rada vlade na čijem je čelu, Kurti je istakao da je uoči izbora na severu, saradnja sa Centralnom izbornom komisijom dobra i da su aktivirani svi institucionalni mehanizmi i neophodni resursi da se izbori nesmetano održe.

"Ovom prilikom želim da istaknem da su politički pluralizam i pravo na slobodno glasanje u srpskoj zajednici od suštinskog značaja. Svako ko prekrši ovo osnovno pravo nema šta da očekuje, osim odgovora naših institucija po sili zakona", rekao je Kurti.

Kosovsko Ministarstvo finansija je za izbore na severu Kosova odobrilo finansijska sredstva u iznosu od nešto više od pola miliona evra, što uključeje, kako je rekao ranije portparol CIK-a Valjmir Eljezi.

Cik je danas odobrio dizajn i sadržaj glasačkih listića i overio listu birača, na kojoj se nalazi 45.095 birača, što je više za oko 1.300 od broja birača na izborima održanim 2021. godine.

Samo su dva srpska politička subjekta prijavila svoje učešće na izborima za gradonačelnika i to Slađana Pantović iz Zvečana, kao nezavisni kandidat i Aleksandar Jablanović, lider Partije kosovskih Srba iz Leposavića.

Slađana Pantović će u se u trci za gradonačelnika Zvečana nadmetati sa Iljirom Pecijem iz Demokratske partije Kosova i Fetahom Pecijem iz Pokreta Samoopredeljenje, dok će protivnici Jablanoviću u Leposaviću biti Aljbuljena Beljulji Hetemi, članica Demokratske partije i Ljuljzim Hetemi iz Pokreta Samoopredeljenje. Kandidata za gradonačelnika, Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija ima i u Zubinom Potoku i na severu Kosovske Mitrovice, a to su Fljatron Hasani i Erden Medić, a protivnici će im biti članovi Demokratske partije Izmir Zećiri i Taulant Keljmendi. Za predsednika opštine Severna Mitrovica, kandidovao se i član Mitrovačke građanske inicijative Betim Osmani.

Srpska lista je ostala pri stavu da neće učestvovati na izborima, koje je kosovska predsednica Vjosa Osmani raspisala za 23. april zbog, kako su rekli, neispunjenih uslova radi kojih su i  napustili institucije.

“Predstavnici Srpske liste su izneli jasan stav da naša stranka ostaje dosledna u svom stavu da neće učestvovati na predstojećim vanrednim lokalnim izborima u opštinama na severu Kosova i Metohije sve dok se ne ispune zahtevi zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalnih jedinica Prištine sa severa Kosova i Metohije”, navedeno je u saopštenju Srpske liste.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija