Politika

Vučić: Izbori kada opozicija bude htela, o Narodnom pokretu ćemo razgovarati i pred skupštinom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/04/2023

-

21:12

Vučić: Izbori kada opozicija bude htela, o Narodnom pokretu ćemo razgovarati i pred skupštinom
Aleksandar Vučić - Copyright FoNet/Instagram predsednika Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zahvalnost građanima za podršku od pre godinu dana na predsedničkim izborima i naveo da je ponosan što je Srbija uspela da sačuva mir i stabilnost, ne ugrožavajući nacionalne interese. Drugi rezultat je, kako je rekao, drastično povećanje životnog standarda.

Kako je rekao, prosečna penzija u Srbiji sada je 323 evra, a završićemo godinu sa 387 evra, a u 2024. godini biće između 424 i 434 evra, a krajem 2025. godine idemo preko 450 evra. Kada je reč o platama, prosečna u Srbiji iznosi 718 evra, u decembru se očekuje 837, 2024. do 930 evra, 2025 idemo na 1.025 evra, a krajem 2025 biće 1.124 evra.

"Ovo će biti zapamćeno kao najbolje vreme u istoriji Srbije, imamo najveće devizne i zlatne rezerve", rekao je on, gostujući na RTS.

Takođe, govoreći o mogućem održavanju izbora, rekao je da će to biti "kada ovi iz opozicije budu hteli".

Vučić je podsetio da je Srbija od 2014. godine, kada je došao na mesto predsednika Vlade Srbije, imala uvođenje najtežih mera.

"Tada smo morali da idemo na mere fiskalne konsolidacije. Užasno teško vreme", rekao je on i podsetio i na poplave, migrantsku krizu, pritiske oko Kosova i Metohije, koronavirus.

"Onda nam je kao kec na deset došao rat u Ukrajini da potpuno poremeti globalni sistem i da nas dovede u tešku situaciju zbog specifičnosti naših odnosa sa Ruskom Federacijom", rekao je Vučić i dodao da su svi u regionu pokušali da tu situaciju iskoriste protiv Srbije.

Rekao je da smo uspeli u mnogim oblastima, od izgradnje infrastrkture, puteva i pruga, bolnica, kliničkih centara, čak i do novih energetskih objekata. Kako je rekao, ovo je vreme kada se najviše gradi i najavio je završetak bloka 3 u Kostolcu, koji će značajno pomoći da naredne zime prevaziđemo teškoće sa kojima smo se suočavali tokom prethodne i ove.

"Imamo i najveće devizne rezerve, koje su prešle 21 milijardu evra, s obzirom da smo kupili više od jedne milijarde evra više deviza nego što smo prodali deviza. Naše devizne rezerve su na istorijskom maksimumu", naglasio je Vučić.

Takođe, pomenuo je i saopštenje MMF o srpskoj ekonomiji, a najavio je i nadzorni odbor u EPS.

On je, govoreći o EPS-u, rekao da se razgovara sa Ristadom iz Norveške, dodajući da se godinu dana radi na tome da se pokaže da se politika više neće mešati ni na koji način.

"Imaćete Nadzorni odbor koji će da ima značajne dužnosti i funkcije, koji više neće biti biran tako što će vlada da donosi odluku, već će imati mnogo veću samostalnost”, istakao je Vučić.

Vučić se, inače, sastao se u četvrtak sa republikanskim senatorom iz Montane Stivom Dejnsom koji je u poseti Beogradu. Dejns je član republikanske senatske manjine i Odbora za energetiku i priordne resurse.

"Danas je bio senator iz Montane, Republikanac i vrlo ugledan čovek, koji je rekao da mi čestita na hrabrosti da zadržim ugalj. Kazao je da ne bismo imali struje da nismo, a setite se da su svi bili protiv toga", rekao je Vučić i podsetio da se zalaže za iskopavanje litijuma.

Vučić je izjavio da se nikada nije borio za sledeće izbore, da nema problem sa tim što neće moći da se kandiduje opet za predsednika i naglasio da zna svoje limite, koliko ima energije, i koliko može da se bori.

"Ja nemam sledeće izbore, jednostavno ih nemam. Za četiri godine ne mogu da se kandidujem, nemam problem sa tim i niko zbog toga neće menjati Ustav", rekao je Vućić.

On je naglasio da zna svoje limite. "Znam koliko mogu da imam energije, znam koliko imam želje, koliko mogu da se borim", rekao je.

"Srbija ima svoju politiku"

Vučić je izjavio da je ponosan na to što Srbija ima svoju politiku. 

"Mi smo slobodna i nezavisna zemlja. Nama ne odlučuju ambasadori u kafanama ko će da bude ministar, a ko neće", rekao je Vučić.

Kaže da su svi govorili kako "ne sme da bude smenjena Zorana Mihajlović".

"Smenjena je. Neko je lagao sve vreme i neko nije verovao da je Srbija slobodna zemlja. Srbija je slobodna i nezavisna zemlja. Srbija sama donosi odluke kakve ona hoće", rekao je on.

Govoreći o ministru Radetu Bastu koji traži uvođenje sankcija Rusiji, Vučić kaže: "Basta voli. Ne zbog toga što se razume u to. Nego što voli da ga neki vole. Ali ne u narodu. Ti za koje misli da su najmoćniji na svetu. Nemam ja ništa protiv toga. Dok Ana Brnabić hoće da ga trpi, nek ga trpi, to je njena stvar", rekao je Vučić.

Dodao je da i u SNS-u postoje ljudi koji bi uveli sankcije Rusiji. "Stranka je nešto drugo. Kao ministar moraš da poštuješ odluke vlade, a kao moj savetnik možeš meni da kažeš šta hoćeš. Ali ne možeš da izađeš javno sa tim stavom", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija za sada uspeva da čuva svoju vojnu neutralnost i da ne želi da se svrstava ni uz NATO ni uz druge zemlje. 

"Hoćemo li uspeti, da vam se zakljinjem niti mogu niti je to realno, niti je ozbiljno niti odgovorno. To jeste naša politika, nalazimo se na evropskom putu, hoćemo da idemo ka Evropi, a znamo koliko su teški uslovi posebno za Kosovo, ali mi ne možemo bez Evrope da sprovodimo ni da uradimo mnogo toga", rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija nema mnogo izbora, a ni bolji put, iako je, kako je rekao, njemu mnogo teže kada ide u Brisel zbog KiM.

Vučić kaže da "mi ne želimo da čujemo i vidimo dobre gestove", govoreći o izjavi američkog ambasadora Kristofera Hila o NATO agresiji.

"Nema sumnje da je izjava Kristofera Hila bila veoma dobra. To je bila fer i dobra izjava i pokušaj da bolje mi razumemo Ameriku i Amerika nas. Čovek i kad da dobru izjavu, mi je okrenemo da bude drugačija", rekao je Vučić.

FoNet/Instagram predsednika Srbije

 

"Ne razumem poriv da želimo najgore odnose sa najvećom silom sveta", rekao je Vučić.

Govoreći o četiri stuba spoljne politike, Vučić je rekao da su sada nedvosmisleno dve najveće vojne i ekonomske sile SAD i Kina.

"Evropa je možda i najvažnija za nas, ali je slabiji igrač od ova dva“, rekao je Vučić.

Upravo govoreći o Kini, on je rekao da je BDP te zemlje 1992. godine bio 500 milijardi dolara, a danas je 19 biliona dolara, navodi Vučić.

"Za samo 30 godina, za gotovo 40 puta uvećan BDP. Fascinantan je rast te zemlje", rekao je Vučić.

Kaže da Peking neće odustati od politike jedne Kine. Amerika želi da zaustavi formiranje multipolarnog sveta, objasnio je Vučić.

"Kina preduzima sve mere da ceo azijski kontinent stavi pod svoj uticaj. Amerika prepoznaje Kinu kao svog najvećeg suparnika. Amerika ne sme da pusti da Ukrajina izgubi, a Kina ne sme da dozvoli da Rusija izgubi", rekao je on.

Tvrdi da više neće biti jednopolarnog sveta.

"Može da bude bipolarni ili multipolarni. Srbiji bi više odgovarao da bude multipolarni", rekao je on.

"Crna Gora uvek ima pruženu ruku"

Govoreći o Crnoj Gori i povodom komentara da je "Vučić uz pomoć Putina srušio Đukanovića“, Vučić je rekao da uvek ima takvih komentara.

"Šta god da se dogodi, ako neko za koga je poznato da imamo dobre odnose izgubi na izborima - Vučić je propao, pukao, ako neko pobedi za koga nisu sigurni da je apsolutno protiv mene, zlikovac Vučić je pomogao, jer jedina Srbija koju žele da vide je neuspšena Srbija i nikada neće biti dovoljno mala", rekao je Vučić.

Dodaje da Crna Gora uvek ima pruženu ruku od Srbije, kao i Jakov Milatović. Gospodin Milatović je uvek dobrodošao u Srbiju, rekao je Vučić.

"Sve što požele da radimo zajedno, mi smo spremni, da li imam očekivanja - nemam, a da li imam nadanja - možda", rekao je Vučić.

Primetio je i da je Milatović prvo izjavio da će ići u Brisel, pa u Beograd, a potom je rekao, prvo Brisel, pa Slovenija. "Kako god...", prokomentarisao je Vučić.

Upitan da li je ogromna stvar to što Crna Gora posle pada Mila Đukanovića više neće biti antisrpska, Vučić je odgovorio da se nada da neće.

Govoreći o regionalnoj saradnji predsednik Srbije je rekao da je "otvoreni Balkan" odlična ideja.

"Sarađujemo sa Albancima i Makedoncima, želeo bih da tu bude i Crna Gora ali to je njihova suverena odluka", rekao je Vučić.

O povećanju plata i penzija

Penzioneri imaju razloga da budu zadovoljni, kaže Vučić, imaćemo još povećanja penzija do kraja godine.

"Pre deset godina 2012. godine prosečna penzija je bila 203 evra, a ovu godinu ćemo imati prosečnu penziju od 387 evra. Sledeće godine prosečna penzija biće između 424 i 434 evra. Obećavam da ćemo 2025. godine imati prosečnu penziju od 450 evra", rekao je Vučić.

Govoreći o uticaju inflacije Vučić je rekao da smo imali međugodišnju inflaciju od 11 odsto, a da su penzije povećane preko 20 odsto.

Kada je reč o platima 2012. godine prosečna plata je bila 331 evro a danas je prosečna plata 718 evra, rekao je predsednik Srbije.

Printscreen/RTS1

 

"Nikada brži, nikada snažniji napredak", istakao je Vučić.

Ove godine očekuje prosečnu platu do 840 evra, sledeće godine 930, a 2025. godine 1.025 evra.

"U Beogradu će prosečna plata krajem 2025 i početkom 2026. godine biti 1.455 evra. U Vojvodini će biti 1.071 a cela centralna Srbija će biti 930 evra. Zbog toga moramo puno tu da ulažemo. Pri tom javni dug ne sme da bude veći od 56 odsto", istakao je Vučić.

Predsedik je rekao da će Kosovo i Metohija ostati u Srbiji za vreme njegovog mandata.

"Mislim da će biti u Srbiji, mislim da ćemo mnogo da propatimo, posebno naš narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić

"Taktika Prištine da nikada ne sprovede ZSO"

Kakoje rekao Vučić, taktika Prištine je da nikada ne sprovede Zajednicu srpskih opština. Naveo je da su uhapsili Miljana Adzića, Dejana Pantića, Slađana Trajkovića, Miljana Jovanovića, Milovana Božovića... Miljana Delevića su upucali u leđa i obili 11 kuća, a da nijedan ambasador to nije osudio.

Kaže da su tri Srbina pobegla sa lisica na administrativnim prelazima Jarinju i Brnjaku.

"Oni hapse najsposobnije momke koji mogu da se suprostave njihovom delovanju na severa Kosova i Metohije, da bi mogli silom da upadnu i da zavladaju na taj način. Zapad ćuti. Hoće da održe neke "lokalne izbore", a jedini kandidati su im Kurtijeva i Tačijeva stranka", rekao je Vučić.

Srbi neće izaći na te izbore, naveo je Vučić. "Zamislite tu demokratiju u kojoj dolaze da nam sole pamet u Beogradu da "nema dovoljno demokratije", a ovde su "Srbi krivi", rekao je Vučić.

"Izbori kad opozicija bude htela"

Na pitanje kada će biti izbori, Vučić je rekao da će se izbori održati kada budu hteli "ovi iz opozicije" i da će se tek videti, kada do njih dođe, da li će se na izbore izaći kao Narodni pokret ili kao politička stranka, kao i da bi beogradski izbori mogli da budu možda i na jesen ili zimu.

Kada bude tražio beogradske izbore dobiće, odgovorio je Vučić na pitanje o zahtevu lidera SSP Dragana Đilasa za održavanjem tih izbora.

Takođe, kada je reč o Narodnom pokretu za državu, rekao je da će se o njemu razgovarati u Skupštini, "a želimo da napravimo novi zamah i energiju, da ljudi pomognu svojim angažmanom i trudom Srbiji".

Rekordan broj zahteva za radnim i boravišnim dozvolama

Vučić je izjavio da je zbog rata u Ukrajini u Srbiju došlo mnogo mladih i najobrazovanijih Rusa, te da je u martu zabeležen rekord - podneto je 10.000 zateva za boravišnim i 5.000 zahteva za radnim dozvolama.

Predsednik je rekao da su ti mladi ljudi u Srbiju i u Beograd doneli nove tehnologije, da su to najobrazovaniji Rusi i da će zahvaljujući njima uskoro roboti raznositi stvari po gradu, a i Srbija dobiti šansu da prva u Evropi dobije teren za testiranje autonomnih vozila.

"Novi podatak u velikoj nesreći dva naroda, ruskog i ukrajinskog, imamo nešto u čemu možemo da pomognemo i njima i sebi. Došli su mladi ljudi uglavnom iz Rusije. Rekord smo ostvarili u martu, imamo zahtev za gotovo 10.000 boravišnih dozvola za te mlade ljude", rekao je Vučić gostujuć na RTS.

Predsednik je dodao da su u Beogradu Rusi značajan deo stanovništva.

"Ti ljudi su zadovoljni prijemom koji imaju. Prvi put imamo i 5.000 zahteva za radim dozvolama, a to su 80 odsto ljudi iz Rusije", rekao je on i dodao da broj ljudi raste kako se najavi novi talas regrutacije u Rusiji.

Kako kaže, došli su ljudi, fantastično stručni ljudi. "Imaćemo ruski Jandeks za mesec, dva ćemo imati robote koji će raznostiti stvari po Begradu na vodi i šire. Raznosiće razna čuda, imaćemo među prvima u Evropi, bićemo prvi koji će imati teren na kojem ćemo probati autonomna vozila, to ima Amerika i Kina i mi možemo biti prvi", rekao je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija