Politika

Završena rasprava u Skupštini Srbije o predloženim kadrovskim rešenjima u pravosuđu, sledi glasanje o kandidatima

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2023

-

18:24

Završena rasprava u Skupštini Srbije o predloženim kadrovskim rešenjima u pravosuđu, sledi glasanje o kandidatima
Završena rasprava u Skupštini Srbije o predloženim kadrovskim rešenjima u pravosuđu, sledi glasanje o kandidatima - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije završila je raspravu o predloženim kadrovskim rešenjima u pravosuđu, pre svega izboru istaknutih pravnika za Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva, kao i o izboru Zaštitnika građana. Predsednik Skupštine Vladimir Orlić zakazao je za 19 sati glasanje o predloženim kadrovskim rešenjima.

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, čiji predsednik je Vladimir Đukanović, izabrao je po osam kandidata iz reda istaknutih pravnika koji su predloženi, od kojih će se birati po četiri za VSS i VST.

Kandidati za VSS su Nataša Delić, Žikica Dronjak, Jelena Vučković, Nikola Bodiroga, Marina Grbić, Rastko Brajković, Aleksandar Popović i Srđan Stefanović.

Sa druge strane kandidati za VST su Dušan Purić, Miroslav Đorđević, Predrag Ćetković, Vesna Luković, Vladimir Simić, Nenad Tešić, Jelena Glušica i Bojan Petrović.

Narodna skupština će dvotrećinskom većinom birati po četiri istaknuta pravnika za ova dva pravosudna organa. 

Novim pravosudnim zakonima je propisano da će VSS ciniti četiri istaknuta pravnika, šest izbornih članova iz reda sudija, kao i predsednik Kasacionog suda, a članovi će između sebe birati presedavajućeg.

Sa druge strane članovi VST će pored ministra pravde, biti vrhovni javni tužilac, pet tužilaca koje biraju javna tužilaštva i četiri istaknuta pravnika, a vrhovni tužilac će biti i predsednik VST. 

Predstavnici opozicije ne veruju da će biti izabrani istaknuti pravnici

Poslanici opozicionih stranaka upozorili su danas, tokom skupštinske rasprave o kadrovkim rešenjima u pravosuđu, da istaknuti pravnici verovatno neće moći biti izabrani u Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva, jer niko neće dobiti dvotrećinsku većinu.

"Po meni, ono što je najgore rešenje u tim ustavnim amandmanima koji su postali deo Ustava, je ta mogućnost da, ukoliko Skupština ne obezbedi dve trećine, dvotrećisku većinu za ove predložene istaknute pravnike, onda će umesto nje nastupati izuzetak, a je se bojim da će to biti pravilo, ova komisija koja čine predsednik Vrhovnog suda, Ustavnog suda, predsednik Skupštine, Zaštitnik građana i Vrhovni javni tužilac biraće istaknute pravnike", rekao je Vladimir Gajić iz Narodne stranke.

On je dodao da svi predloženi kandidati imaju određenu moralno-političku sposobnost za vladajuću koaliciju.

"Nema nijednog dokaza koji ukazuje, činjenice ili indicije na njihovu nedostojnost, ali izgleda da ima dokaza koji dovode u pitanju njihovu moralno-političku odgovornost", konstatovao je Gajić.

Radomir Lazović iz koalicije Moramo rekao je da je SNS napravio novu manipulaciju i produbio partijsku kontrolu pravosuđa.

"Znate li ko će doneti odluku o izboru istaknitih pravnika? Izabraće ih Orlić, Dolovac i Pašalić. Iza svih tih objašnjenja da se SNS odriče kontrole pravosuđa, dođosmo dotle da oni biraju istaknute pravnike. Da nije te kontrole najviši državni vrh bio bi u zatvoru", rekao je Lazović. 

On je dodao da tu ne misli samo na SNS , već i na njihove koalicione partnere. 

"Srbija je dospela na dno kace, zamislite kada nam Željko Mitrović pravi oružje za vojsku. Pink vam je proizvođač oružja, pred decom se pojavljuje Kristijan Golubović, ali kada vidite ko su ministri možda to nije i loše. Vaš gradonačelnik javno je izgovorio da je nameštanje tendera za opšte dobro. Čovek buši Savski nasip, potopiće nas sve", rekao je Lazović.

Šefica poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić poručila je poslanicima SNS da ne zamajavaju građane pričama o depopulizaciji pravosuđa.

"Evo, ovde je predsednik Odbora za pravosuđa koji je u vreme korone palio baklje po krovovima sa navijačima i puštao jezive poruke o Draganu Đilasu. On u isto vreme brani Predraga Koluviju, a proganja Dejana Milenkovića, policajca koji je razotkrio Jovanjicu. To vam je slika i prlika vaše depolitizacije pravosuđa", poručila je Tepićeva.

Poslanik Demokratske stranke Nenad Mitrović istakao je da je novi, stari kandidat za Državnu revizorsku komisiju koji se bira na pet godina, a za godinu i po dana ide u penziju.

"Za  vreme njegovog mandata država se smanjila, prodalo se 17 hiljada hektara najplodnije vojvođanske zemlje PKB-u za 50 dinara po kvadratnom metru, jeftinija nego rolna toalet papira", rekao je Mitrović.

On je dodao da je drugi kandidat studirao devet godina na Megatrendu i završio ga sa prosečnom ocenom ispod sedam.

"Takvi kandidati treba da kontrolišu državu Srbiju i državna preduzeća", primetio je Mitrović.

Zamenik šefa poslaničke grupe Ujedinjeni Borko Stefanović istakao je da danas treba da biramo poštene kolege, ljude koji će sutra štititi prava naših građana, reagovati kada uprava i vlast čine nepočinstva i nepravdu i gaženje svakog prava našeg čoveka. 

"Mi smo jedina zemlja u Evropi, u civilizovanom svetu, gde građani Srbije ne znaju kako ide borba, potraga za pravdom, kako ide gonjenje kriminalaca i krivičnih dela. Ne znaju ljudi, nema ko da im kaže", poručio je Stefanović.

Dodao je da Zoran Pašalić formalno ispunjava sve uslove za Zaštitnika građana, ali da on neće biti Zaštitnik građana, već vlasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija