Politika

Pašalić ostaje zaštitnik građana, Popović jedini prošao kao istaknuti pravnik

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2023

-

19:59

Pašalić ostaje zaštitnik građana, Popović jedini prošao kao istaknuti pravnik
Pašalić ostaje zaštitnik građana, Popović jedini prošao kao istaknuti pravnik - Copyright Fonet/Aleksandar Barda

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije ponovo su za zaštitnika građana večeras izglasali Zorana Pašalića, a Aleksandra Popovića za istaknutog pravnika koji će biti član Visokog saveta sudstva (VSS).

Time je završena Prva redovna sednica prolećnog zasedanja.

Popović je jedini od predloženih kandidata za uglednog pravnika koji je dobio dvotrećinsku većinu poslanika Skupštine Srbije za člana VSS ili Visokog saveta tužilaštva (VST).

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, čiji predsednik je Vladimir Đukanović, izabrao je po osam kandidata iz reda istaknutih pravnika koji su predloženi, od kojih će se birati po četiri za VSS i VST.

Kandidati za VSS su Nataša Delić, Žikica Dronjak, Jelena Vučković, Nikola Bodiroga, Marina Grbić, Rastko Brajković, Aleksandar Popović i Srđan Stefanović.

Sa druge strane kandidati za VST su Dušan Purić, Miroslav Đorđević, Predrag Ćetković, Vesna Luković, Vladimir Simić, Nenad Tešić, Jelena Glušica i Bojan Petrović.

Pošto nisu izglasani u Skupštini Srbije istaknute pravnike biraće telo koje čine predsednik Ustavnog suda, predsednik Vrhovnog suda, predsednik Skupštine Srbije, Zaštitnik građana i Vrhovni javni tužilac. 

 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija