Politika

Kurti: Nacrt Statuta ZSO koji je predstavljen nije za Srbe nego za Srbiju, prethodni dogovori potpisani amaterski

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/05/2023

-

23:07

Kurti: Nacrt Statuta ZSO koji je predstavljen nije za Srbe nego za Srbiju, prethodni dogovori potpisani amaterski
Kurti: Nacrt Statuta ZSO koji je predstavljen nije za Srbe nego za Srbiju, prethodni dogovori potpisani amaterski - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti je, na pitanje novinara na srpskom jeziku zašto nije prihvatio Statut Nacrta ZSO rekao da u 66 ili 67 članova može da se primeti da je taj tekst posledica želje za jednu Republiku Srpsku na Kosovu.

"Nema dileme, taj nacrt nije za Srbe nego za Srbiju. Mi smo jedna nezavisna država, koja ima progres, ja sam premijer svih građana bez ozbira na nacionalnu pripadnosti ili veru ili gde žive. Ideja da su neki Srbi važniji od nekih drugih Srba zbog opština - to je segregacija. Ja sam protiv toga. Boriću se za ljudska i manjinska prava. Želim jednu soluciju sa srpsku zajendicu  bez obzira gde žive. Ne teritorijalana autonomija, i to je moje duboko ubeđenje", poručio je Aljbin Kurti. 

Kaže da su prethodni dogovori "potpisani na jedan amaterski način i da nisu prošli test ustavnog suda Kosova".

"U tim sporazumima kaže se da u četiri opštine u severnom delu komandir policije mora da bude Srbin. Srbin je nacionalna pripadnost, ne profesionalna veština. Ne može neko da bude komandir zato što je Alabnac ili Srbin, već da je profesionalac. Kada su pisali i potpisali te sporazume nisu mnogo razmišljali", rekao je Kurti. 

Kaže i da je Zajednica opština sa srpskom većinom teritorijalna konstrukcija i da se uzimaju nadležnosti od centralne vlade.

"To na Kosovu  nije moguće. Na neki način neko se mnogo potrudio da ta zajednica bude ne samo snažnija od optšine, već i od centralne vlade. Tu ima nadležnosti koji se uzimaju čak i od nezavisnih državnih institucija Kosova. Bave se i prirodnim bogatstvima, putevima, saobraćajem... Znači, neko je stvarno želeo da stvara neki novi teritorijalni entitet po entičkoj osnovi", rekao je. 

Navodi da ne mogu po starom metodom da se imaju dobri rezultati i da ne mogu da postoje privilegovani ljudi. 

"Ja sam optimista jer dijalog nema alternativu, moramo da rešavao probleme, ali to moramo mirnim putem. Vladavina prava i prava građana su nešto sa čim ne možemo da se takmičimo i pravimo kompromise", rekao je i dodao da ima nekih stvari o kojima se ne pregovara. 

"Na prime, ne možemo da pregovaramo o demokratiji da li je ona dobra ili nije, da li ljudi imaju ista prava. Jednostavno, oko ovakvih stvari ne možemo da pregovaramo", rekao je. 

Govoreći o maloj izlaznosti na lokalnim izborima na Severu Kosova, rekao je da mu je žao zbog toga i da je želeo da i srpske stranke učestvuju.

"Situacija na severnom delu Kosova nije normalna. Ima raznih stvari koje zastrašuju ljude. Videli ste Jablanovića, pravio je kampanju i odustao je zadnjeg dana. Imao je pretnje, ucenjivanje. Izbori moraju da budu legalni i slobodni. Srpska lista ne stoji baš najbolje kod srpskih građana na Kosovu. Ovo je najniži rejting srpske liste otkada postoji", rekao je on. 

On smatra da i kada bi Srpska lista učestvovala na izborima, da oni ne bi imali pravi politički legitimitet. 

Podsetimo, danas je održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou. Na trilateralnom sastanku učestvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Aljbin Kurti, kao i evropski posrednici. Detaljnije o tome u posebnoj vesti.

Novinarima se najpre obratio predsednik Vučić koji je rekao da današnji razgovori nisu bili laki i da je zabrinut jer po ključnom pitanju formiranja ZSO, Priština ne želi da ispuni svoju obavezu od pre 10 godina.  Sa druge strane, Borelj je naveo da je važno što je usvojena deklaracija o nestalima, i da je konačno došlo vreme da se zatvori to poglavlje.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija