Politika

NOVA RUNDA DIJALOGA U BRISELU Debata o Nacrtu Statuta ZSO koji je predstavljen, usvojena deklaracija o nestalima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/05/2023

-

17:24

NOVA RUNDA DIJALOGA U BRISELU Debata o Nacrtu Statuta ZSO koji je predstavljen, usvojena deklaracija o nestalima
NOVA RUNDA DIJALOGA U BRISELU Debata o Nacrtu Statuta ZSO koji je predstavljen, usvojena deklaracija o nestalima - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu je održana nova runda dijaloga između Beograda i Prištine na najvišem nivou, a u okviru trilateralnog sastanka su se susreli predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Aljbin Kurti, kao i evropski posrednici. Ovo je njihov prvi susret posle 45 dana i dogovora koji je postignut u Ohridu o implementacionom aneksu evropskog sporazuma za normalizaciju odnosa. Prva tema na agendi je bila Deklaracija o nestalima koja je usvojena, a dve strane su potom prešli na razgovore o ZSO. Predstavljen je i Nacrt Statuta ZSO, za koji je Vučić naveo da ga Priština nije prihvatila, a evropski posrednici su poručili i da situacija na Severu Kosova posle lokalnih izbora na nudi dugoročno rešenje. 

Ključni događaji:

  • U Briselu održana nova rund dijaloga na visokom nivou između Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, prva od sastanka u Ohridu 18. marta
  • Kao prva tačka dnevnog reda usvojena je daklaracija o nestalima, a objavljen je i njen tekst
  • Prvi put se pred stranama našao nacrt statuta ZSO
  • Vučić rekao da je zabrinur jer Priština nije želela da ispuni svoje obaveze
  • Žozep Borelj rekao da je Nacrt Statuta ZSO samo polazna tačka i naveo da izbori na severu Kosova ne nude dugoročno političko rešenje

Dijalog u Briselu pratite iz minuta u minut u našem LIVE blogu:

22.50 Kurti: Nacrt Statuta ZSO koji je predstavljen nije za Srbe, nego za Srbiju

Kosovski premijer Aljbin Kurti je, na pitanje novinara na srpskom jeziku zašto nije prihvatio Statut Nacrta ZSO rekao da u 66 ili 67 članova može da se primeti da je taj tekst posledica želje za jednu Republiku Srpsku na Kosovu.

"Nema dileme, taj nacrt nije za Srbe nego za Srbiju. Mi smo jedna nezavisna država, koja ima progres, ja sam premijer svih građana bez ozbira na nacionalnu pripadnosti ili veru ili gde žive. Ideja da su neki Srbi važniji od nekih drugih Srba zbog opština - to je segregacija. Ja sam protiv toga. Boriću se za ljudska i manjinska prava. Želim jednu soluciju sa srpsku zajendicu  bez obzira gde žive. Ne teritorijalana autonomija, i to je moje duboko ubeđenje", poručio je Aljbin Kurti. 

Kaže da su prethodni dogovori "potpisani na jedan amaterski način i da nisu prošli test ustavnog suda Kosova". Opširnije u posebnoj vesti

22.04 Borelj: Nacrt Statuta ZSO početna tačka, zabrinjava situacija na severu Kosova posle izbora

Visoki predstavnik EU za spoljnu politku i bezbednost Žozep Borelj je rekao, posle današnje runde dijaloga na visokom nivou u Briselu između Aleksandra Vučić i Aljbina Kurtija da je sastanak bio veoma važan.  

Naveo je da je važno to što je usvojena deklaracija o nestalima, i da je konačno došlo vreme da se zatvori to poglavlje.  

Takođe, rekao je da su obe strane napravile važan i simboličan korak ka uspostavljanju zajednice opština sa srpskom većinom koja je dogovorena pre 10 godina. 

"Danas je upravljački tim konačno predstavio stranama prvi draft. To nije konačno rešenje, to je početna tačka. To je u skladu sa članom 7 novog sporazuma. I draft je stalvjen na sto", naveo je i dodao da je znao da dve strane imaju različite poglede. 

Kao poslednju tačku koja je manje pozitivna, Borelj je naveo diskusiju o aktuelnim problemima. 

"Još jednom izražavam veliku zabrinutost o situaciju na severu Kosova posle skorašnjih izbora sa niskom izlaznošću. Jasno je, s obzirom na to, da oni ne nude dugoročno političko rešenje. Naprotiv, imaju potencijal za eskalaciju i da unize implemetaciju sporazuma. To nije ono što želimo da se desi, nadam se da niko ne želi, ali je veliki rizik. I zato sam apelovao na obe strane da nađu rešenje koje omogućava kosovskim Srbima da se vrate u institucije koje su napustili u novembru", naveo je Borelj.  

Dodao je da je zabrinut i da je jasno da su konkretne akcije obe strane potrebne da bi se izbegla esklaacija. "Nažalost lideri nisu mogli da nađu rešenje danas. Plašim se da bi mogli možda, da se suočimo sa kritičnom situacijom, razgovori moraju da se nastave uskoro", poručio je Borelj. Detaljnije u posebnoj vesti.

Printskrin/Tanjug video

 

21.26 Vučić: Po ključnom pitanju Priština ne želi da ispuni svoju obavezu

"Imali smo ne lake sastanke, i rekao bih da sam vema zabrinut jer po ključnom pitanju formiranja ZSO jasno je da Priština ne želi da ispuni svoju obavezu od pre 10 godina. To sam znao, ali danas smo prvi put došli do zida, i bilo je jasno od trenutka kada je predstavljen Nacrt i načina na koji su pokušavali da unize dve žene koje su to činile, do njihove reakcije posle toga da je to za njih neprihvatljivo", rekao je Aleksandar Vučić posle današnjeg sastanka i dodao da su iz Prištine govorili da to nije u skaldu sa kosovskim ustavom. 

Kako je naveo, u svim članovima Nacrta Statuta se jasno poziva na prethodno dogovorene članove iz 2013. i 2015. godine. "Čućete bezbroj izgovora i stvari, ali suština je ovakva", naveo je. 

Kaže i da su onda došli do treće tačke koja je bila jednako važna, a to je "trenutna situacija posle sramnih i nelegitimnih izbora na sveru KiM".

"Kako da se prevaziđe situacija, jer je reč o potunoj delegitimisanosti. EU je izašla sa svojim predlogom, ja sam ga prihvatio, Priština je odbila i taj predlog. Nadam se da će do naredne runde na tehničkom nivou, 11. 18. ili 20 i nekog maja biti reakcije nekih drugih koji bi mogli da utiču na promenu takvih stavova. U protivnom, plašim se da smo svi u velikom ćorsokaku. Nisam optimista, ali mogu da obećam u ime Srbije da ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost", rekao je predsednik. Opširnije u posebnom tekstu

Printskrin/Tanjug video

 

21.10 Očekuju se obraćanja učesnika dijaloga

Večerašnja runda dijaloga u Briselu je gotova, javlja dopisnica Euronews Srbija. Uskoro se očekuju obraćanja medijima. 

21.05 Koji bi model bio pogodan za ZSO?

"Predstavnici međunarodne zajednice su prethodnih meseci intenzivno putem šatl diplomatije vršili pritisak na Prištinu kako bi započeli proces formiranja ZSO. Teško je nagovestiti koji će biti sledeći koraci. S jedne strane imamo diskurs koji je karakterističan za Kurtijevu vladu, konstantno odbijanje bilo kakve rasprave o ZSO, a s druge strane ni Beograd nije bio konstruktivan kada je reč ne samo o predlaganju prirode i strukture, već i ciljeva koje bi ZSO činio za stanovništvo na Kosovu", rekao je Marković.  

Upitana koji bi to model bio pogodan za Zajednicu srpskih opština, Naraša Dragojlović je rekla – bilo koji model koji bi garantovao pravo na lokalnu samoupravu. Ona je navela da Srbi po Briselskom sporazumu imaju pravo na jedan viši organizacioni nivo koji garantuje da će se određene usluge pružati na boljem nivou nego da tim opštinama upravljaju Albanci. Rajić dodaje da je skeptičan da će Kurti i njegova administracija učiniti bilo šta kad je reč o ZSO onako kako je zamišljena, a to znači da ima svoja ovlašćenja, a ne da bude na nivou nevladine organizacije. 

Euronews TV

20.47 Gosti emisije Euronews Centar: Da li Deklaracija o nestalima pruža manevarski prostor Beogradu i Prištini?

Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o EU rekla je za Euronews Srbija, komentaričući usvajanje Dekalracije o nestalima, da je to prvi korak i izraz političke volje obe strane. Ona smatra da to pitanje može u jasnu političku volju i međunarodni nadzor može vrlo efikasnod a se rešava. Međutim, dodaje da je i predsednik Vučić tokom unutrašnjeg dijaloga više puta govorio da je Srbija spremna da radi na lokacijama za koje se veruje da na njima ima masovnih grobnica, ali je naveo da je uslov da to bude recipročno.  

Kda je reč o definiciji i pojmovima u Deklaraciji, Predrdag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da oni jesu važni. Pozdravlja činjenicu da je došlo do deklaracije, ali nije uveren da će sve osobe biti pronađene zbog iskustva i prethodnog delovanja Prištine. Kako je rekao, u Prištini postoji poltiički stav da se ne radi ništa što bi moglo da se tumači kao neka vrsta ustupka srpskoj strani.  

Euronews Srbija

 

"Mislim da su oni zarobljenici svog stava i da neće uraditi ništa ukoliko ne budu ozbiljno pritisnuti od strane međunarodne zajednice", rekao je.  

Šef istraživačćkog tima NVO Aktiv Igor Marković se plađi da je uspeh prilikom potpisivanja večerašnje deklaracije samo uvod u manevarski prostor u kojem Beograd i Priština ne mogu da nađu zajedničku tačku kada je reč o Nacrtu Statuta ZSO.  

"Čini mi se da je ovo jedan od diplomatskih poteza koje smo šesto videli tokom procesa normalizacije odnosa, počevši od 2011. godine. U tom smislu ne bih bio toliko optimističan povodom druge tačke večerašnjeg sastanka Vučića i Kurtija", kaže Marković za Euronews Srbija.  

20.22 Pogledajte uključenje reporterke Euronews Srbija iz Brisela

Euronews

20.14 Upravljački tim predstavio Nacrt statuta ZSO, Vujičić: Doživeli smo veliku neprijatnost

Članica Upravljačkog tima za ZSO Danijela Vujičić je rekla novinarima da su oni danas posle pet godina imali priliku da predstave nacrt statuta ZSO  koji je završen još 2018. godine.

"Pored uvodnog obraćanja koje sam iznela i 30 minuta koje je EU dala za ovaj format razgovora na visokom nivou, prosto je bilo nemoguće za 30 minuta da predstavim 69 članova i devet poglavlja Nacrta Statuta ZSO. Ali sam uspela da kroz prezentaciju to iznesem. Veliki je posao na samoj delegaciji da pročita član po član, i da eventualno strane daju određene primedbe", rekla je ona.

Međutim, dodala je da je suština da su ona i koleginica koja je bila u sali doživele veliku neprijatnost.

"Da nije bilo predsednika Vučića, nastao bi haos. Iz prostog razloga što sve vreme prištinska strana, Kurti i Bisljimi su stalno dobacivali. Nisu nam dali da govorimo, stalno je to bio neki podsmeh. Podrugljivo, nemoguće i bezobrazno. Sa nipodaštavanjem i omalovažavanjem, prvo nas kao žena, na šta je predsednik burno reagovao. Kad smo ušli u salu predsednik je rekao: 'Gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije'. Tu je nastao totalni haos. Zašto se koristi termin Kosovo i Metohija", rekla je ona. 

Kako je dodala, dve nedelje unazad se vrši pritisak na upravljački tim, a njihovi okviri bili su da se u Nacrt statuta uvrste četiri sporazuma koja su dogovorena u dijalogu. 

19.58 Petković o Deklaraciji o nestalima: Priložena izjava Vučića u kojoj je razjašnjen termin

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je, govoreći o Dekalraciji o nestalima, rekao da je važno što je pre usvajanja teskta Deklaracije priložena izjava koju je potpisao Aleksandar Vučić, gde su, kako je naveo, razjašnjene važne stvari u vezi sa terminom koji se pominje.

"Ova izjava potvrđuje da smo zaštitili interese Republike Srbije. Više od dve godine Srbija insistira na usvajanju ove Deklaracije. Priština vrši opstrukciju jer institra na terminu "enforced disappearances", koji je definisan u tački 2 Međunarodne konvencije o prislilnom nestaknu, a namerno su institirali na njemu jer bi to značilo da bi mogli da se pozivaju na to i traže odgovornost od Srbije kada je reč o prisilnom nestanku. Nismo pristali na ovaj termin", poručio je Petković novinarima.

Kako ističe, saglasili su se i dogovorili o onome što je insistirala srpska strana, a to je termin "nestali pod prinudom".

"On ne uključuje nikakvu odgovornost, ukazuje samo na okolnosti pod kojima je određeno lice nestalo. Još uvek potražujemo 1.621 lice koje se vodi kao nestalo, od 568 srpske nacionalnosti. Ovo je za nas važno pitanje, to je humanitarno i civilizacijsko pitanje da se konačno utvrdi puna istina. Postupili smo po svim zahtevima Prištine, iskopali 23 lokacije u centralnoj Srbiji, a Priština ne postupa po nalozima Beograda za 9 lokacija gde se nalaze Srbi", naveo je direktor Kancelarije za KiM i dodao da se nastavlja razgovor o Statutu ZSO, odnosno o nacrtu koji je predsatvio upravljački tim. 

Prinskrin/Youtube/Tanjug News Agency official

 

19.47 Objavljene fotografije sa današnjeg sastanka na visokom nivou u Briselu

19.28 Objavljen tekst deklaracije na portalu EEAS

Na portalu EEAS je objavljena Deklaracija o nestalim licima koja je usvojena. Navodi se da su obe strane preuzele obaveze ističući važnost rešavanja sudbine preostalih nestalih osoba kako bi se okončala patnja njihovih najmilijih i kako bi se podstaklo trajno pomirenje i mir. Takođe je navedeno da Deklaracija prati razumevanje Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta (ICRC) o nestalim licima, što uključuje lica koja su prinudno nestala ("forcibly disappeared").  Podseća se i da će se se sve kategorije nestalih tretirati sa jednakim prioritetom i uvažava se posao koji je obavila Radna grupa za nestala lica kojom predsedava ICRC. Podstiče se i saradnja sa drugim relevantnim akterima u oblasti nestalih lica, posebno Međunarodnom komisijom za nestala lica (ICMP) i prepoznaje se pitanje nestalih kao humanitarno. Takođe, konstatuje se hitna potreba za dodatnim naorima da se ublaži patnja porodica.

Dve strane su se zajednički obavezale:  

- Da se osigura puna implementacija odgovarajućih obaveza u oblasti nestalih lica 

- Da blisko sarađuju na identifikaciji mesta sahranjivanja i praćenju iskopavanja 

- Da se obezbedi potpun pristup pouzdanim i tačnim informacijama koje pomažu da se lociraju i identifikuju preostale nestale osobe u vremenskom periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. Ovo uključuje sve materijale, beleške, naređenja, dokumenta, video zapise, audio snimke i sve druge dokumente uključujući i one sa statusom poverljivosti u posedu institucija obe strane, relevantne za ovaj kontekst 

- Da se stavi na raspolaganje sva domaća i međunarodnau dokumentacija od značaja za utvrđivanje sudbine preostalih nestalih lica 

- Da se koriste satelistski podaci, LIDAR i druga napredna tehnologija u otkrivanju masovnih grobnica 

- Na omogućavanje i podsticanje aktivnog angažovanja porodica nestalih lica u procesu identifikovanja njihovih sudbina 

- Da se adekvatno osiguraju prava i odgovori na potrebe porodica nestalih lica 

- Na osnivanje i zajednički rad kroz Zajedničku komisiju kojom predsedava Evropska unija i koju posmatra ICRC sa ciljem da podrži napore za rešavanje sudbine preostalih nestalih osoba 

- Da se prati i podrži rad i napredak koji je ostvarila Radna grupa za nestala lica preko Zajedničke komisije. U tom kontekstu, strane će razmotriti i ažurirati Projektni zadatak i Opšti okvir Radne grupe.

Operativni detalji biće dogovoreni na sledećem sastanku Dijaloga o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU.

Podsetimo, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je 5. aprila rekao da je u tekstu deklaracije o nestalim licima koji je dan ranije usaglašen u Briselu, zahvaljujući naporima Beograda odbačen termin "prisilno nestali" (enforced disappearances) koji je pravna kategorija definisana međunarodnom konvencijom i koji bi podrazumevao direktnu pravnu odgovornost države Srbije za sve slučajeve nestanaka tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

On je u saopštenju ukazao da Beograd to nije dozvolio niti dopustio u ovoj Deklaraciji, kao i da je plan Prištine osujećen.

"Umesto tog termina, usvojen je termin 'prinudno nestali' (forcibly disappeared) koji nije nikakva pravna kategorija i koji se ne nalazi ni u jednoj međunarodnoj konvenciji, već isključivo opisuje okolnosti pod kojim se nestanak desio i zato ne može da proizvede nikakvo pravno dejstvo po interese države Srbije, niti njenu odgovornost", objasnio je Petković.

eeas.europa.eu/EEAS

 

18.42 Usvojena deklaracija o nestalima

Prva tačka dnevnog reda na sastanku na visokom nivou u Briselu je Deklaracija o nestalim licima, a dopisnica Euronews Srbija iz Brisela javlja da je ona usvojena. Uskoro bi tekst deklaracije trebalo da bude objavljen na sajtu spoljnopolitičke službe EU. 

U saopštenju visokog predstavnika EU je navedeno da su predsednik Vučić i premijer Kurti, posredstvom EU, potvrdili važnost rešavanja sudbine preostalih nestalih osoba, kako bi se okončala patnja njihovih najbližih i kako bi se negovalo trajno pomirenje i mir.  

Navodi se da su obe strane prepoznale pitanje nestalih osoba kao humanitarno, i da su hitno potrebni dodatni napori da bi se olakšao položaj porodica i šire zajednice. 

Kako se navodi u saopštenju, prepoznato je da je važan posao odrađen kroz Radnu grupu za nestale osobe, kojom predsedama Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC). Kao znak zajedničke rešenosti da se osigura puna implementacija obaveza na polju nestalih osoba, usvojena je Deklaracija o nestalim osobama. 

Takođe, u saopštenju se ističe da su se dve strane dogovorile da usaglase operativne detalje na sledećem sastanku na nivou glavnih pregovarača.

"Od 6.065 slučajeva nestalih osoba u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 200. godine, ostalo je nerešeno 1.621. Više od 20 godina kasnije. njihove porodice nastavljaju da žive u patnji, ne znajući gde su njihovi najmiliji. Porodice imaju prvo da znaju sudbinu njihovih rođaka, kao i društvo u celini", saopšteno je.

EU pozdravlja usvajanje deklaracije i očekuje da obe strane postgnu opipljiv napredak. Kako se napominje, Zajednički komitet za praćenje implementacije sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i njegovom implementacionog aneksa će redovno razmatrati napredak. 

 

 

18.23 Počeo sastanak u Briselu

Nova runda dijaloga na visokom nivou počela je u Briselu, javlja dopisnica Euronews Srbija. 

18.20 Vučić. Interesi srpskog naroda na KiM iznad svega

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na instagram profilu objavio fotografiju sa visokim predstavnikom EU sa spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom koji ga je dočekao.

"Uoči početka još jednog teškog sastanka u Briselu. Interesi Srbije i srpskog naroda na KiM su uvek i zauvek iznad svega", napisao je Vučić u objavi. 

Instagram/buducnostsrbijeav

 

Žozep Borelj je dočekao i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Tanjug/AP/Fred Sierakowski

 

18.00 Delegacija Beograda stigla u zgradu spoljnopolitičke službe EU, očekuje se početak sastanka

Delegacija Beograda na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem stigla je u zgradu spoljopolitičke službe EU, javlja dopisnica Euronews Srbija i dodaje da je u zgradu ušao i specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar. Prema nezvaničnim informacijama Eskobar se uoči sastanka sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Ovog puta, za razliku od prethodnih rundi dijaloga, ne bi trebalo da bude odvojenih bilateralnih susreta, već će odmah početi trilateralni sastanak. 

 

profimedia

 

17.20 Lajčak: Upravljački tim će predstaviti nacrt, neophodno da Statut ZSO bude prihvatljiv za obe strane

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas, uoči nove runde pregovora u Briselu, da statut Zajednice srpskih opština (ZSO) mora da bude prihvatljiv za obe strane i u skladu sa evropskim standardima.

"Upravljački tim će predstaviti nacrt. Ne znamo šta je u njemu, ali to bi trebalo da bude početak procesa. Na kraju, trebalo bi da imamo statut koji je prihvatljiv za obe strane, i za Kosovo, i za Srbiju, u skladu sa evropskim standardima. To je prvi važan korak", rekao je Lajčak za hrvatsku novinsku agenciju Hina. Opširnije u posebnoj vesti

17.00 Šole razgovarao sa Kurtijem

Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole razgovarao je telefonom sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem pred sastanak na visokom nivou u Briselu o, pored ostalog, "hitnom formiranju Zajednice srpskih opština".

"Veoma dobar razgovor sa premijerom Aljbinom Kurtijem u vezi sa sutrašnjim sastankom o normalizaciji odnosa sa Srbijom u okviru dijaloga koji se vodi pod okriljem EU, važnosti hitnog formiranja ZSO i jakog partnerstva izmedju SAD i Kosova", napisao je Šole na Tviteru.

16.30 Uoči "velikog" sastanka očekivanja mala

Ovo je prvi susret Vučića i Kurtija od postizanja dogovora u Ohridu o implementacionom aneksu evropskog sporazuma za normalizaciju odnosa, a čini se da dvojica zvaničnika za isti sto danas sedaju čak u napetijoj atmosferi. Zbog toga, uoči "velikog" sastanka očekivanja nisu previše optimistična, a spisak tema mogao bi da bude mnogo širi od onog koji je iz Brisela zvanično i najavljen. Opširnije u posebnom tekstu.

16.15 Vučić: Biće teško, svi veliki na Zapadu protiv nas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, uoči nove runde dijaloga u Briselu, da će tamo biti teško i da su protiv Srbije "svi veliki na Zapadu", ali da su na našoj strani pravo i pravda i da nema predaje.

Predsednik je u video poruci objavljenoj na Instagramu istakao da "već nekoliko dana, posebno juče i danas, Aljbin Kurti vodi kampanju protiv Srbije, brutalnu i prljavu, i on i svi njegovi pomagači".

"Uključili su sve, od Šaipa Kamberija do Azema Vlasija, svih analitičara, svih političara. Prete Srbiji, podsećaju na neke stare dane, govore o svojoj borbi za slobodu zaboravljajući da su se baš Srbi borili za slobodu, ne samo protiv terorista, već i protiv NATO agresora. Kao što on (Kurti) reče, prolivena krv se ne vraća, prolivena krv za slobodu ne može da se vrati i ne sme da se zaboravi. Imaću to u vidu večeras. Živela Srbija! Nema predaje", poručio je Vučić.

16.00 Agenda današnjeg sastanka

Visoki predstavnik, uz podršku specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, održaće zajednički sastanak sa liderima sa početkom u 18 sati, a u fokusu će biti implementacija sporazuma o putu normalizacije odnosa.

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) se navodi da će na sastanku biti reči o primeni Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije.

"Od strana se očekuje da podrže Deklaraciju o nestalim licima kao prvu tačku dnevnog reda, nakon čega će uslediti prezentacija/rasprava o prvom nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu. Stranke će takođe imati priliku da razgovaraju o aktuelnim pitanjima od političkog značaja", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija