Politika

Vučić nakon susreta u Briselu: Priština ne želi da ispuni obavezu po ključnom pitanju formiranja ZSO, veoma sam zabrinut

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/05/2023

-

21:35

Vučić nakon susreta u Briselu: Priština ne želi da ispuni obavezu po ključnom pitanju formiranja ZSO, veoma sam zabrinut
Vučić nakon susreta u Briselu: Priština ne želi da ispuni obavezu po ključnom pitanju formiranja ZSO, veoma sam zabrinut - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je danas imao ne lake sastanke u Briselu i da je veoma zabrinut jer po ključnom pitanju formiranja ZSO Priština ne želi da ispuni svoju obavezu od pre 10 godina. 

"To sam znao, ali danas smo prvi put došli do zida, i bilo je jasno od trenutka kada je predstavljen Nacrt i načina na koji su pokušavali da unize dve žene koje su to činile, do njihove reakcije posle toga da je to za njih neprihvatljivo", rekao je Aleksandar Vučić posle današnjeg sastanka i dodao da su iz Prištine govorili da to nije u skaldu sa kosovskim ustavom.  

Kako je naveo, u svim članovima Nacrta Statuta se jasno poziva na prethodno dogovorene članove iz 2013. i 2015. godine. "Čućete bezbroj izgovora i stvari, ali suština je ovakva", naveo je.  

Kaže i da su onda došli do treće tačke koja je bila jednako važna, a to je "trenutna situacija posle sramnih i nelegitimnih izbora na sveru KiM". 

"Kako da se prevaziđe situacija, jer je reč o potunoj delegitimisanosti. EU je izašla sa svojim predlogom, ja sam ga prihvatio, Priština je odbila i taj predlog. Nadam se da će do naredne runde na tehničkom nivou, 11. 18. ili 20 i nekog maja biti reakcije nekih drugih koji bi mogli da utiču na promenu takvih stavova. U protivnom, plašim se da smo svi u velikom ćorsokaku. Nisam optimista, ali mogu da obećam u ime Srbije da ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost", rekao je predsednik.

"Došli smo do zida"

"Nadam se da će razgovori biti nastavljeni", dodao je i rekao da se takođe nada da će, uprkos činjenici da su danas došli do zida, moći da prihvate neka rešenja u budućnosti.

"Mi nismo razgovarali o njihovom pravnom sistemu nego o nečemu gde i jedni, i drugi moramo doći do kompromisa. Oni se sad odriču svih principa i kažu - ne može nijedan jer im je tako rekao Ustavni sud. Ako ćete tako da se igrate, onda nema smisla da na ozbiljan način prihvatamo vašu argumentaciju. Ili će se prihvatiti ono što je dogovoreno 2013. i 2015. ili je sve gotovo", naveo je Vučić.

Upitan o stavu posrednika iz EU, predsednik je rekao da ne želi da govori u njihovo ime, odnosno da nije njegovo da govori u ime Borelja i Lajčaka.

"Nažalost, ja sam upozoravao od početka da će ovo da se dogodi i znao sam da ovo ide u tom smeru, opet smo čuli istu argumentaciju - pismo Mogerini samo za njih i Ustavni sud Kosova. Kad god pokrenem pitanje Ustavnog suda Srbije i Povelje UN - ja živim u prošlosti. Pre nego što pređemo na tu budućnost, ispunite ono što ste dva puta potpisali, onda nije problem da idemo dalje", poručio je predsednik Srbije. 

Prinskrin/TV Pink

 

Kako je rekao, sveoovo sad unosi dodatne probleme i nespokoj u život ljudi.

"Znam da kada ovo čuju, da se raduju i ekstremni Albanci i ekstremni Srbi. Ja se nikad ne radujem kada nema dogovora, nisam srećan zbog toga jer dogovor i kompromis nisu ružna reč, to su lepe stvari. Morate se suočiti sa tim i nastaviti da tragate za tim. Da li ga vidim - ne vidim ga, pošto niko od nas četvorice nije video večeras rešenje, razišli smo se u nadi da ćemo ga naći u danima pred nama", dodao je.

"Teški dani pred nama"

Rekao je i da ćemo se suočiti sa teškom situacijom u danima pred nama, i da će oni koji su dobili 3,4 odsto glasova ili 0,02 odsto glasova Srba, da posle toga skidaju jedne zastave, pa da postavljaju svoje.

"Znate koliki je to rizik i koliko problema to nosi. Zato su ponudili rešenje, ja neću govoriti o tome, nadam se da će reći to, ja sam prihvatio u ime Republike Srbije, albanska strana nije prihvatila", rekao je Vučić. 

Istakao je da se nada da će biti dovoljno razuma i da želi da veruje da se neće nastaviti one vrste provokacija kakve su bile pre izbora sa ranjavanjem ljudi samo zato što su nosili šerpe na pijacu.

"Dovoljno  je bilo da to pročitate, da vam bude jasno kako će da se okonča današnji sastanak, ne možete da pravite takvu atmosferu i onda iskočite iz nje", ukazao je predsednik.

Govoreći o dogovorima koji su postigli nešto ranije u Briselu i Ohridu, predsednik je rekao da se mora ispuniti obaveza formiranja ZSO, a da će Srbija da učestvuje u implementaciji najvećeg dela onoga što tamo piše. 

"Naš problem je što nemamo proces normalizacije, mi čak ne razgovaramo civilizovano. Ne možemo da razgovaramo o rešavanju problema jer se oni svakodnevno multiplikuju i neko ih proizvodi. Srbija nije proizvela nijedan jedini problem, neko svakodnevno razmišlja kako i na koji način da napakosti srpskom narodu na KiM", rekao je Vučić i nastavio:

"Ne ljutite se, mi smo u prošlosti pravili brojne greške. Plašim se samo da što niste ništa naučili od nas, nego ih činite na mnogo grublji način nego što smo mi", zaključio je predsednik.

"Šta još očekuju Albanci od Srbije?"

Na pitanje albanskog novinara o tome šta je Srbija prihvatila, Vučić je odgovorio da je već prihvatila mnogo toga na putu ka pronalaženju pravog kompromisnog rešenja sa Albancima. Ukazao je da sve to nije bilo dovoljno i upitao šta još očekuju Albanci od Srbije.

Naglasio je da se radi o ozbiljnim stvarima koje zahtevaju odgovoran pristup, i da treba naći najmanjeg zajedničkog imenitelja, a to je ono što je potpisano. Rekao je da je ono što je pozitivno da se i dalje razgovara.

Takođe je istakao da je pozitivno što je usvojena Deklaracija o nestalima. Istakao je da je važno da se reši sudbina svih nestalih, a to znači i Srba.

"Spremni smo ako nam kažete gde sumnjate da su pohranjeni posmrtni ostaci Albanaca u roku od 24 sata da zajednički tamo kopamo. Ali isto tražimo i od vas";  poručio je on rekavši da je to fer pristup. Istakao je da je Deklaracija tekst od pre meseci i po dana.

Podsetimo, danas je održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou. Na trilateralnom sastanku učestvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Aljbin Kurti, kao i evropski posrednici.Ovo je njihov prvi susret posle 45 dana i dogovora koji je postignut u Ohridu o implementacionom aneksu evropskog sporazuma za normalizaciju odnosa. Detaljnije o svemu u posebnoj vesti.

Komentari (0)

Srbija