Politika

Raspuštanje Upravljačkog tima ponovo "zaključalo" dijalog: Umesto pomaka, spoticanje - "lopta u dvorištu posrednika"

Komentari

Autor: N. Zdravković

11/05/2023

-

08:30

Raspuštanje Upravljačkog tima ponovo "zaključalo" dijalog: Umesto pomaka, spoticanje - "lopta u dvorištu posrednika"
Tanjug/AP/Fred Sierakowski - Copyright Tanjug/AP/Fred Sierakowski

veličina teksta

Aa Aa

Samo dan nakon što je u Briselu predstavljen Nacrt statuta Zajednice srpskih opština, kosovske vlasti donele su odluku o raspuštanju Upravljačkog tima. To je bio razlog da u odnosima Beograda i Prištine "proklija" novo seme razdora, a odluka je, kako se čini, ostavila malo prostora da se dijalog dve strane suštinski nastavi. Lopta je sada, kažu analitičari, u dvorištu evropskih posrednika pa bi upravo ovo mogla da bude i glavna tema posete specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, koji će u četvrtak boraviti u Prištini, a u petak i u Beogradu.

Tek što se trilateralni sastanak u Briselu 2. maja završio, saopšteno je da kosovski premijer Aljbin Kurti ne želi da prihvati predloženi Nacrt statuta ZSO. Osim što je dan kasnije objavio svoju "viziju" tog statuta, usledilo je i razrešenje Upravljačkog tima, što je, kako je rekao Kurti, "prirodan u logičan proces".

"Upravljački tim je uradio svoj posao, nemamo razloga više da ga slušamo, rekao je sve što je imao da kaže 2. maja u Briselu", rekao je Kurti, dodajući da nije zadovoljan onim što mu je prezentovano.

Upravljački tim za izradu statuta ZSO bio je aktivan od 2018. godine i formiran je u skladu sa sporazumima iz Brisela, pa je ova odluka kosovske vlade, očekivano, u Beogradu dočekana uz brojne kritike. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da je odluka "jednostrana i protivpravna", te da ukidanje tima vodi ka ukidanju ZSO.

Beograd, međutim, u kritikama nije bio usamljen. Portparol Evropske unije Peter Stano istakao je da je u sporazumima postignutim u okviru dijaloga jasno navedeno da Upravljački tim mora da funkcioniše do usvajanja Statuta ZSO. Ocenio je i da se odlukom o raspuštanju "krši slovo i duh dogovora iz dijaloga".

Dijalog je tako, posle jednog važnog koraka napred koji je predstavljalo usvajanje Deklaracije o nestalima, ponovo "zapeo". Naišao je zapravo na onaj stari kamen spoticanja koji predstavlja Zajednica srpskih opština koju Priština odbija da formira i deset godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma. 

Dijalog ponovo "na pauzi"

Poslednja runda dijaloga na visokom nivou između srpskog predsednika i kosovskog premijera bila je prilika za konačni pomak po pitanju ZSO. Do nje je došlo 45 dana nakon što je u Ohridu postignut dogovor o implemetacionom aneksu evropskog plana za normalizaciju, ali se čini da su dve strane iz Brisela otišle udaljenije nego što su došle.

"Upravljački tim sastavljen od kosovskih Srba je konačno predstavio prvi nacrt, što nije finalni, ali to je početna tačka za razgovor o statutu o ZSO. To je u skladu sa članom 7 i predstavlja važan deo dogovora. Ovaj nacrt je stavljen na sto. Premijer Kurti je rekao svoje viđenje zaštite srpske zajednice na Kosovu, a pogledi obe strane su udaljeni povodom ZSO. Nisam očekivao ništa drugo", rekao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Detalji nacrta nisu javno dostupni, a kosovski premijer okarakterisao ga je kao "teritorijalnu konstrukciju", kojom se vlastima u Prištini "oduzimaju nadležnosti".

Već sutradan kosovski ministar lokalne samouprave Elbert Krasnići rekao da je srpski upravljački tim ostao bez statusa. Na Fejsbuku je naveo da je "od 3. maja 2023. godine, odlučio da razreši dužnosti članove ovog menadžment tima koji čine Danijela Vujičić, Jelena Bolović, Igor Kalamar i Dejan Radojković".

"Raspuštanje Upravljačkog tima je u suprotnosti sa prehodno postignutim sporazumim jer njegov mandat traje do formiranja ZSO, tj. do konačnog usvajanja statuta. Umesto toga, dijalog je ovim potezom kosovskih vlasti ostao u ćorsokaku, bez previše šansi da se suštinski nastavi", rekla je za Euronews Srbija potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić.

Za srpsku stranu, podsetimo, na početku bilo koje mape puta u nastavku razgovora sa Prištinom nalazi se upravo formiranje ZSO. Pravnik Milan Antonijević ocenjuje da Kurtijev stav ukazuje na to da on ne želi da se dijalog nastavi i da preuzme odgovornost za svoje obaveze.

"Ukoliko ne želite dijalog, onda ćete raspustiti svakoga ko želi da tom dijalogu doprinese. Evropa želi da preuzme odgovornost za taj dijalog, Srbija želi da bude za pregovaračkim stolom i bude konstruktivna i to svako ko je iole dobronameran mora da ceni. Svaki negativan potez Prištine mislim da treba još jasnije osuditi", rekao je Antonijević za Kosovo online.

Osude jesu stigle, ali za sada konkretnog pomaka nema. Osim Stana, reagovao je i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji koji je na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta o godišnjem izveštaju za Kosovo da je od suštinskog značaja da Beograd i Priština ispune svoje obaveze iz postignutih dogovora, i istakao da je nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je predstavio upravljački tim polazna tačka za dalju raspravu o tom telu. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

Antonijević kaže da je stav Evropske unije po pitanju Uravljačkog tima za ZSO potpuno legitiman i ispravan, dok je Aljbin Kurti raspuštanjem pokazao da nije kooperativan i da predstavlja stranu koja suštinski nije za dijalog. Svojim postupkom, smatra, Kurti je pokazao da ne ide putem izgradnje poverenja kako prema srpskoj strani, tako ni kada su u pitanju posrednici.

Za Suzanu Grubješić, međutim, lopta je opet u dvorištu posrednika u dijalogu.

"Od njih se očekuje da predlože način za prevazilaženje ovog problema. U ovom trenutku nije jasno šta će konačno preduzeti, osim konstatacije da se ovim potezom Kosova krši duh dogovora o dijalogu", rekla je ona.

Šta se zna o Upravljačkom timu?

Nakon što su Kosovo i Srbija 2013. godine postigli dogovor o Zajednici srpskih opština i dve godine kasnije usaglasili principe o njenom formiranju, Ministarstvo Administracije lokalne samouprave Vlade Kosova je 2016. godine imenovalo Upravljački tim.

Zamišljena kao mehanizam zaštite srpskog stanovništva na Kosovu, ZSO bi činilo deset opština sa srpskom većinom južno i severno od Ibra. Zadatak tima je da "pomaže saradnju između četiri opštine na severu u kolektivnom vršenju njihovih nadležnosti u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonima".

Nadležnost Upravljačkog tima je da preduzme sve administrativne korake za osnivanje ZSO, uspostavi infrastrukturu i uposli ljude koji će raditi na njenom formiranju, piše BBC na srpskom.

Upravljački tim zvanično je osnovan 2016. godine, pod okriljem Ministarstva za lokalnu samoupravu Kosova. Međutim, prošle su još dve godine pre nego što su im kosovske vlasti, na čelu sa tadašnjim premijerom Ramušem Haradinajem, poverile mandat 2018. godine, a na statut se čekalo još dugo.

Jedini koji se do sada pojavio u javnosti zapravo i nije bio Upravljačkog tima, već Fondacije Fridrih Ebert.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija