Politika

Albanski gradonačelnici na severu Kosova polažu zakletve, Janjić za Euronews Srbija: Institucionalna i bezbednosna kriza

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/05/2023

-

12:56

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Novoizabrani albanski gradonačelnici opština sa srpskom većinom Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, Izmir Zećiri, Iljir Peci i Ljuljzim Hetemi, položili su zakletve, šest dana pošto je to uradio novi gradonačelnik Severne Mitrovice Erdan Atić. Predstvnici Srpske liste su još ranije dali rok do 1. juna prištinskom premijeru Aljbinu Kurtiju da, kako su rekli, "prestane sa represijom nad srpskim narodom na KiM". Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose navodi za Euronews Srbija da se na severu Kosova dešava bezbednosna i institucionalna kriza. 

Za razliku od novoizabranog gradonačelnika Severne Mitrovice koji je zakletvu položio u opštinskoj zgradi, Zećiri je to uradio u albanskom selu Čabra, a Peci u školi u selu Boljetin, takođe naseljenom Albancima. Hetemi je položio zakletvu u selu Šaljska Bistrica.

Na objektima u kojima je položena zakletva, okačene su kosovska i albanska zastava. Uoči i tokom polaganja zakletve, na prilazima i u samim selima bio je prisutan veliki broj pripadnika kosovske policije, kao i Kfora i Euleksa, javlja reporterka Euronews Srbija. 

Kfor i Euleks su ranije najavili da samo nadgledaju bezbednosnu situaciju, koju kontroliše i obezbeđuje policija.

Tanjug

 

Novi gradonačelnici, koji su zakletvu položili na albanskom jeziku. Kako javlja reporterka Euronews Srbija, na pitanje zašto to nisu učinili i na srpskom, gradonačelnik u opštini Zvečan je rekao da nema srpskih odbornika, a gradonačelnik u Zubinom potoku je naveo da ne govori dobro srpski. 

Srpska lista ranije dala rok Kurtiju do 1. juna

Predstavnici Srpske liste dali su ranije, kada je gradonačelnik Severne Mitrovice polagao zakletvu, rok do 1. juna prištinskom premijeru Aljbinu Kurtiju da "prestane sa represijom nad srpskim narodom na KiM" uz poruku da će, ukoliko se ove ili slične akcije nastave, uslediti odlučan odgovor srpskog naroda.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je na konferenciji za novinare da je isključivo zalaganjem Srpske liste, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog naroda, kao i nadljudskim naporima sačuvan mir.

"Uspeli smo da sačuvamo mir i da obuzdamo narod da ne reaguje na provokacije koje dolaze od antisrpskog režima Aljbina Kurtija", rekao je Simić. Istakao je da je strpljenju došao kraj, a Kurtiju dao rok do 1. juna da "prestane sa represijom nad srpskim narodom na prostorima KiM".

Za kraj je poručio da ukoliko se ove ili slične kacije nastave, 1. juna će uslediti odlučan odgovor srpskog naroda.

Ranije je direktor  Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio da je na izbore u četiri opštine na severu Kosova izašlo 1.566 Albanaca i samo 13 osoba srpske nacionalnosti, što je 0,029 odsto Srba na severu Kosova.

Zemlje Kvinte - SAD, Francuska, Italija, Nemačka i Velika Britanija u zajedničkom saopštenju, poručile su da su lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova, 23. aprila, održani u skladu sa kosovskim ustavnim i zakonskim zahtevima, ali i da, zbog bojkota srpske zajednice, rezultati tih izbora nisu dugoročno političko rešenje.

Petar Petković je danas saopštio da verovatno nikada u istoriji demokratije nije bilo izbora sa tako beznačajnom izlaznošću, a da oni koji postavljaju merila demokratije u savremenom svetu rezultate takvih izbora priznaju.  

"Jasno je da ovaj akt silovanja demokratije i ljudskih prava jeste odgovornost Aljbina Kurtija, kao velikoalbanskog ideologa i antisrpskog šoviniste, ali ide na dušu i delu međunarodne zajednice, koji je, rukovođen kratkovidim geopolitičkim interesima, rešio da suspenduje politička prava srpskog naroda na KiM", istakao je Petković.  

Prema njegovim rečima, okupacija nikada u istoriji nije bila trajno stanje, pa neće biti ni u četiri opštine na severu KiM, i ona će ubrzo biti okončana. Međutim, dodao je, srpski narod će duže od Kurtijeve okupacije pamtiti "sraman način na koji su lažni korifeji savremene demokratije za tako nešto dali zeleno svetlo".

On je dodao da je uveren da će Srbi sa KiM ostati jedinstveniji nego ikad, jer osim svoje države Srbije i sopstvene odlučnosti nemaju druge odbrane od zuluma kojem su izloženi, zaključuje se u saopštenju. 

Janjić: Institucionalna i bezbednosna kriza

Govoreći o situaciji na severu Kosova, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose je rekao da je reč o teškom institucionalnoj i bezbednosnoj krizi i da vakuum ostaje.

"Institucionalno su izbori izbori nelegitimni i nelegalni, bez obzira što su ih iz političkih i drugih 'konflikt menadžment' razloga priznali čak i Amerikanci u Kvinta grupi. Kažem 'čak', jer su se oni dva puta tome protivili. Preko ove igre se odvija nešto mnogo više nego što su životi ljudi. Razumem ljudsku reakciju da svaki dan prođe u miru u nadi da sledeći neće biti dramatičan, ali tek od 1. juna ćemo nazreti šta je to što je Beograd prepoznao kao dublju igru", naveo je Janjić za Euronews Srbija. 

Euronews

Upitan kako će izgledati vlast novih gradonačelnika, kaže da je kriza toliko izmakla da se ne tiče samo Kosova.

"Što se tiče toga kako mogu da funkcionišu građani koji su imenovani, postavljeni... oni će funkcionisati u okviru ovlašćenja i komunikacije sa vladom Kosova, a ona je velika, to je budžet. Budžet kosovski je u rukama gradonačelnika, to je neposredno. Onda treba pretpostaviti, pošto će biti bojkotovani, da će taj budžet deliti prema procenama Prištine. Bilo da je nešto urgentno, bilo po podobnosti. U svakom slučaju, neće po pravilima po kojima bi budžeti trebalo da rade u valdavini prava. To je prvi efekat, istakao je. 

Kako kaže, drugi efekat je da njihov aizolacija dodatno podriva već narušeni institucionalni sistem Kosova, "i s druge strane jača ambicije koje su očigledne, bar kada je u pitanju sadašnja vlada Kosova - da uspostavi viojno-policijsku kontrolu, policijsku kontrolu nad teritorijom".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija