Politika

Selaković: Postoji šansa za ubrzavanje evropskih integracija Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2023

-

19:32

Selaković: Postoji šansa za ubrzavanje evropskih integracija Srbije
Bojana Selaković  - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

"Poruke iz Brisela su nedvosmislene - vraćen je fokus Evropske unije na region zapadnog Balkana i data je šansa za ubrzavanje evropskih integracija Srbije", izjavila je koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Bojana Selaković, koja je sa predstavnicima Konventa boravila u studijskoj poseti Briselu.

"Da li ćemo ovu šansu iskoristiti pre svega zavisi od nas. Pored fokusa na usklađivanje sa zajedničkom spoljnom politikom, EU će biti dosledna i u praćenju unutrašnjih reformi Srbije, posebno u oblastima demokratije i vladavine prava koje moraju biti najvažniji zadatak Vlade Srbije", izjavila je Selaković.

Kako je saopšio Nacionalni konvent o EU, predstavnici Radne grupe za političke kriterijume Konventa boravili su krajem maja u studijskoj poseti Briselu, gde su održali sastanke sa predstavnicima institucija EU i briselskog civilnog društva.

Tema razgovora bila je perspektiva evropskih integracija Srbije sa fokusom na ključne političke kriterijume za članstvo u Evropskoj uniji, uključujući i stanje demokratskih institucija, slobodu medija, vladavinu prava, bezbednost i spoljnu politiku.

Koordinator Radne grupe Srđan Majstorović navodi da je ključna poruka sagovornika u Briselu bila da su se nakon početka rata Rusije i Ukrajine vrata EU ponovo otvorila za nove članice, ali da ne deluje da je ovaj momenat Srbija uspela da iskoristi.

"Nažalost, na više sastanaka je ponovljeno da EU ne vidi da je vlast u Srbiji prepoznala ovaj istorijski trenutak, koji neće dugo trajati, što može imati ozbiljne posledice po nastavak dinamike pristupanja Uniji", rekao je Majstorović.

Prema njegovim rečima, obe strane u razgovorima su se složile da se ovaj vid redovnih konsultacija o pitanjima u vezi pripreme Srbije za članstvo u EU i uloge civilnog društva u ovom procesu nastavi i ubuduće.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija