Politika

Kancelarija za KiM: Opasni pokušaji da se Srbi proglase odgovornim za trovanje u Dečanima

Komentari

Autor: Fonet

15/07/2021

-

14:00

Kancelarija za KiM: Opasni pokušaji da se Srbi proglase odgovornim za trovanje u Dečanima
Kancelarija za KiM: Opasni pokušaji da se Srbi proglase odgovornim za trovanje u Dečanima - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju upozorila je danas da je na delu veoma opasna i neodgovorna kampanja dezinformacija u delu albanske javnosti, kojom se Srbi, bez ijednog jedinog dokaza pokušavaju proglasiti odgovornim za trovanje vodom u Dečanima, zbog čega najavljuje pismo međunarodnim misijama na Kosovu.

Kako je saopštila Kancelarija za KiM, pismo će biti poslato svim međunarodnim misijama koje deluju na Kosovu i Metohiji, "sa jasnim zahtevom da se prekine sa ovom neodgovornom kampanjom lažnih vesti i dodatno zaštite Srbi u Pokrajini".

"Ovakve lažne tvrdnje, koje se od srede uveče plasiraju u pojedinim albanskim medijima, a danas su praćene i izjavama albanskih političara, nisu, niti mogu biti utemeljene ni na jednom jedinom dokazu i reč je o apsolutnim dezinformacijama i kampanji lažnih vesti", upozorava se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kancelarija ukazuje da plasiranje lažnih vesti može imati dalekosežne posledice po, ionako krhku, bezbednosnu situaciju na prostoru Kosova i Metohije i do njih dolazi u trenutku povećanog broja incidenata prema Srbima u pokrajini, a sada im se na ovaj način dodatno crta meta na čelu, ali i iznova ugrožava bezbednost manastira Visoki Dečani, ukazuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je navode iz Prištine, rekavši da Srbi koje optužuju nisu bili ni na 500 metara od izvorišta vode.

"Imamo analizu kretanja vozila sa novosadskim tablicama, nisu bili ni na 500 metara od izvorišta vode. Čekamo da vidimo šta će da kažu, Čekamo, slušamo", kazao je Vučić.

Ovakve reakcije dolaze nakon što je poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj rekla da je jedan od stanovnika, kako je navela, video "dvojicu sumnjivih Srba" u Dečanima pre izbijanja afere o navodnom trovanju vode u tom gradu.

Prištinski tabloid Reporteri preneo je da je Kadrijaj to rekla u izjavi za T7 tv. i pohvalila građanina koji je policiji prijavio navodno prisustvo dvojice Srba uoči trovanja vode u Dečanima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija