Politika

Vučić: Nikada ne bih dozvolio smenu Gašića, mogu beogradski izbori, ali će onda biti i neki drugi

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

04/06/2023

-

13:06

Vučić: Nikada ne bih dozvolio smenu Gašića, mogu beogradski izbori, ali će onda biti i neki drugi
Tanjug/Tara Radovanović - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbjie Aleksandar Vučić izjavio je da nikada ne bi dozvolio smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i ponovio da u Srbiji neće biti prelazne vlade.

"Nikada ne bih dozvolio smenu Bratislava Gašića, zato što to nije fontana želja", rekao je Vučić na manifestaciji povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije.

Dodao je da se zapravo traži njegova ostavka sa mesta predsednika i njegova glava u političkom smislu. Vučić je naveo da je spreman da ide na referendum o predsedniku i pozvao opoziciju da ga smeni, "čisto i legalno".

On je istakao da nije mogla prevencija da reši problem masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar".

"Sve što je trebalo da uradi, policija je uradila. Represivno delovala, obavila svoj posao na najbolji mogući način. Svi to znaju. Ne postoji niko na svetu ko bi optužio svoju policiju, a posebno ne neko ko bi optužio državno rukovodstvo. Nikada se nigde na svetu nije dogodilo da postoje tako i toliko neodgovorni političari koji pozivaju na proteste zbog masovnih ubistava", rekao je predsednik.

Poručio je da će "u istoriju beščašća ući pozivi političara da se demonstrira zbog masovnog ubistva".

"Neće biti prelazne vlade"

Vučić je rekao, komentarišući izjavu poslanika Aleksandra Jovanovića da treba postaviti zahtev za održavanje izbora u Beogradu, da mogu da se organizuju beogradski izbori, ali da će se onda organizovati i neki drugi.

"Nikakav problem nije, kad god hoće izbore dobiće izbore, ako mi kažu da hoće izbore u Beogradu, imaće izbore u Beogradu, ali će da imaju i neke druge izbore, a ne samo one koje oni hoće. Da li će da budu samo izbori u Beogradu ili će da budu i pokrajinski i republički, pa polako. Niste vi jedini učesnik političkog života u Srbiji. Sve što hoćete mi ćemo da ispunimo, ali ne baš uvek u formi u kojoj baš vi hoćete", rekao je predsednik.

Vučić je rekao da može da opoziciji učini i jednu uslugu, pošto su, kako je rekao "uvređeni i povređeni" spuštanjem cenzusa na tri odsto - da zajedno podignu cenzus na pet odsto.

"Pošto su rekli da su uvređeni i povređeni i da im je mnogo teško zbog smanjenja cenzusa na tri odsto, da sam time prekršio evropske norme - evo da se dogovorimo, pa svi zajedno da povećamo cenzus na pet odsto, možemo i za koalicije i na sedam odsto da to bude pravi evropski model, da oni konačno budu zadovoljni i da idemo pred građane Srbije", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da će tako biti mnogo manje neodgovornih, onih koji misle da sa tri odsto i svom svojom neozbiljnošću i neodgovornošću mogu da upravljaju državom Srbijom.

Govoreći o pozivima da se formira prelazna vlada, Vučić je ponovio da do toga neće doći.

"To gde ko prelazi, me ne zanima. Vlada će biti formirana u skladu sa rezultatima izbora. Prelazne vlade neće biti, dok sam ja predsednik ili dok sam živ, jer može moj predsednički mandat da bude prekinut onako kako je juče predloženo ispred Narodne Skupštine", rekao je on.

Vučić je naglasio da je on taj koji daje mandat nekome za sastav nove vlade.

"Neće biti prelazne vlade zato što to nije Vlada Srbije. To bi bila vlada interesnih grupa tajkuna, kriminalaca i stranaca. Ta vlada bi razorila Srbiju za šest meseci. Ja suviše volim Srbiju da bih to dozvolio. Možete samo da maštate o prelaznim vladama kada ja više ne budem bio predsednik Srbije", poručio je on.

On je, povodom tvrdnje da su u subotu učesnici protesta "Srbija protiv nasilja" nosili obešenu lutku sa njegovim likom, izjavio da svakog dana prima više od 200 direktnih pretnji smrću.

"Dnevno više od 200 direktnih pretnji smrću ima na moj račun. Sa tim živim, navikao sam na to. Kada ste istaknuta politička figura morate da naučite da to trpite", rekao je Vučić novinarima tokom obeležavanja Dana policije.

Govoreći o skupu "Srbija protiv nasilja", Vučić je naveo da je razumeo da veliki deo učesnika želi veću sigurnost.

!Do jutros je predato oko 68.000 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava. To su konkretni potezi države!, izjavio je Vučić, uz podatak da su prikupljena 2,3 miliona metaka.

Vučić je najavio da će uskoro u parlamentu biti razmatrane izmene zakona o oštrijim sankcijama za osobe koje poseduju nelegalno oružje.

Komentari (0)

Srbija