Politika

Petković: Kurtijeve neutemeljene optužbe više ne prolaze na Zapadu

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2023

-

12:36

Petković: Kurtijeve neutemeljene optužbe više ne prolaze na Zapadu
Petković: Kurtijeve neutemeljene optužbe više ne prolaze na Zapadu - Copyright Tanjug/Miloš Milošević

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da "standardni repertoar Kurtijevih neutemeljenih optužbi" na račun Beograda i besmislenih uvreda na račun Srba na severu Kosova i Metohije više ne prolazi kod donosilaca političkih odluka na Zapadu.

Svi pokušaji (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija, kako je naveo Petković, da izbegne obavezu poništavanja posledica eskalacije koju je sam izazvao svojom arogancijom i bahatošću osuđeni su na propast, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"Kurti je suočen sa jasnim zahtevima međunarodnih posrednika, i, umesto što nastavlja da propagandom u stranim medijima u drugima traži krivce i opravdanje za poslednju eskalaciju na severu pokrajine, od njega se očekuje da odustane od pokušaja da po svaku cenu izazove destabilizaciju regiona i sukobe širih razmera. Srbi su poslednjih dana, budući da su Kurtijevi falangisti makar privremeno sprečeni u nastojanju da izazovu oružane sukobe, u svojim protestima protiv šovinističke politike Prištine pokazali dostojanstvo i uzdržanost na kojima bi im i Gandi pozavideo", kazao je Petković.

Prema njegovim rečima, jedina "nasilna banda" na severu Kosova i Metohije je Kurtijeva specijalna policija, koja je tamo upućena da teroriše, zlostavlja i ubija goloruke pripadnike srpskog naroda.

"Srbi će u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, uveren sam, istrajati u svojim mirnim i demokratskim protestima, jer oni se danas nalaze na poslednjoj liniji odbrane svojih osnovnih ljudskih i političkih prava. Pozivamo i ovom prilikom predstavnike međunarodne zajednice na terenu da ostanu čvrsti u rešenosti da spreče dalje Kurtijeve pokušaje izazivanja sukoba, a Srbi će, sa svoje strane, kao i do sada, nastaviti da budu konstruktivni činilac u mirnom traženju političkih rešenja koja će garantovati njihova kolektivna prava i pre svega pravo na postojanje", rekao je Petković.

On je poručio da bi Kurti, umesto što tvrdoglavo u stranim medijima nastavlja da brani tekovine svoje "poražene politike mržnje i nasilja", trebalo da prekine da blokira proces uspostavljanja Zajednice srpskih opština i da prestane da produbljuje međunacionalni jaz između srpskog i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija