Politika

"Platinasti vuk 23" u fokusu Kremlja i Vašingtona: Vežba sa Amerikancima ne ugrožava vojnu neutralnost Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/06/2023

-

19:00

"Platinasti vuk 23" u fokusu Kremlja i Vašingtona: Vežba sa Amerikancima ne ugrožava vojnu neutralnost Srbije
"Platinasti vuk 23" u fokusu Kremlja i Vašingtona: Vežba sa Amerikancima ne ugrožava vojnu neutralnost Srbije - Copyright TANJUG/ Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna vežba "Platinasti vuk 2023" koja se održava u organizaciji Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga SAD, izazvala je pažnju i reakcije kako iz Vašingtona, tako i iz Moskve. I dok su SAD rekle kako učešće Srbije znači da je "odabrala Zapad", iz Kremlja su poručili da će "sa pažnjom pratiti vežbu".

Portparol ambasade SAD u Srbiji rekao je povodom ovih vežbi za RSE da je "Srbija je napravila  napravila izbor da bude deo Zapada, a to uključuje dalju integraciju sa evroatlantskim bezbednosnim strukturama i partnerskim vojskama", i ukazao na to da je vežba "direktno relevantna za postojeća učešća Srbije u misijama širom sveta".

"Što više budemo vežbali zajedno, to ćemo biti efikasniji u postizanju zajedničkog cilja - regionalnog mira i stabilnosti, i očuvanja Evrope kao celovite, slobodne i u miru", rečeno je u Ambasadi SAD. Takođe, naveli su da "što je veća integracija Srbije u evroatlantske bezbednosne strukture, njen put do konačnog članstva u Evropskoj uniji biće kraći".

Sa druge strane je saopštenje Kremlja, koji je još pre nekoliko meseci, kada se govorilo o ovim vežbama, rekao da će ih "pažljivo posmatrati".

"Mi ćemo sigurno veoma pažljivo pratiti vojne vežbe koje će Srbija održati s vojskama NATO-a. Beograd je trenutno pod neviđenim pritiskom da Srbiju privuče na stranu onih koji se drže antiruske pozicije", naveo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Mada se vežbe rutinski održavaju od 2014, ove godine su izazvale posebnu pažnju javnosti zbog moratorijuma koji je Vlada Srbije donela nakon početka rata u Ukrajini, a koji se odnosi na učešće u međunarodnim vežbama. Međutim, ne odnosi se na multinacionalne operacije pod okriljem UN i EU, gde spada "Platinasti vuk". 

"Platinasti vuk" ne ugrožava vojnu neutralnost

Euronews

"Osnovni cilj je podizanje nivoa interoperabilnosti jedinica Vojske Srbije koje se pripremaju na učešće u mirovnim operacijama pod okriljem UN i EU, sa našim međunarodnim partnerima", rekao je za Euronews Srbija Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva odbrane.

Što se moratorijuma tiče, Starović ističe da je "Platinasti vuk" od njega izuzet posebnim zaključkom vlade, "upravo u cilju ostvarivanja realnih potreba za podizanjem interoperabilnosti naših mirovnjaka".

"To je isključivi cilj, i zaista ne verujem da u tome postoji bilo šta što bi moglo biti sporno. Ostajemo privrženi osnovnim postulatima spoljnobezbednosne politike - to su politička nezavisnost i vojna neutralnost", istakao je Starović.

Ova izjava je u skladu koji ima i ministar odbrane Miloša Vučević, jer je on još u aprilu rekao da u ovim vežbama "nema nikavih skrivenih signala i poruka ili probnih balona", te da Srbija ne napušta kurs vojne neutralnosti.

Kako je rekao vojni analitičar Vlade Radulović "Platinasti vuk" ne ugrožava vojnu neutralnost, jer su to međunarodne vojne operacije čiji je fokus upravo očuvanje vojne neutralnosti. 

"Ovo nije vežba NATO. Neke zemlje su članice EU, neke NATO, neke ni jednog ni drugog. Ne vidim mogućnost da se takva aktivnost posmatra kao odluka da se nešto više približimo NATO, sa kojim saradnju ima i Ruska Federacija, mnogo pre nego Srbija", ističe Radulović za Euronews Srbija.

On izjavu iz Vašingtona o tome da je "Srbija izabrala Zapad", ocenjuje kao "preambicioznu", dok za saopštenje Kremlja kaže da bi "bilo bolje da pažljivo posmatraju to što im ginu generali po Ukrajini".

Još jedna stvar koja bi mogla biti važna, jeste i lokacija vežbe - ona se održava nedaleko od administrativne linije sa KiM. Međutim, Starović podvlači da je vojna baza "Jug" ujedno i centar za mirovne operacije, pa zbog toga "ne bi davao poseban značaj tome što je baza blizu administrativne linije".

Euronews

Taktička vežba obučavanja "Platinasti vuk 2023" počela je u bazi "Jug" kod Bujanovca, a pored pripadnika Vojske Srbije tu su i pripadnici oružanih snaga iz još devet zemalja. Vežba se održava do 27. juna na poligonu "Borovac" i u bazi"Jug", u organizaciji Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga SAD. 

U naredne dve nedelje, oficiri, podoficiri i vojnici iz Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Grčke, Italije, Mađarske, Rumunije, SAD, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije, njih oko 600, uvežbavaće taktike, tehnike i procedure koje se primenjuju prilikom anagažovanja u mirovnim operacijama, sa težištem na upotrebi neubojitog oružja.  Borba u urbanoj sredini, odbrana baze, kontrola masovnog okupljanja i rad na kontrolnom punktu deo su vežbovnih aktivnosti predviđenih scenariom vežbe.

Radulović je podsetio da nije u pitanju jedinstvena vežba, već da ona pripada "platinastoj seriji", pa tako postoje i druge koje se održavaju, na primer, u Bugarskoj ili Rumuniji.

"Sada se ne govori samo o postizanju stepena interoperabilnosti, već i o održavanju toga. Za nas je bitno držanje tog nivoa. Naša vojska je angažovana i pod zastavom EU i UN, i na Africi i na Bliskom istoku ih ima", kaže Radulović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija