Politika

Kurti predstavio plan u četiri koraka za deeskalaciju na severu Kosova, očekuje i četiri koraka Beograda

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2023

-

16:20

Kurti predstavio plan u četiri koraka za deeskalaciju na severu Kosova, očekuje i četiri koraka Beograda
Kurti predstavio plan u četiri koraka za deeskalaciju na severu Kosova, očekuje i četiri koraka Beograda - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Kosova Aljbin Kurti izneo je u video snimku, objavljenom neposredno pre početka samita EU, četiri koraka za deeskalaciju situacije na severu KiM. Kurti je u video poruci na engleskom jeziku rekao da je ta "četiri koraka" izneo na poslednjem sastanku u Briselu, prenosi Reporteri. 

On tvrdi da je Priština spremna da doprinese deeskalaciji i da se posveti konkretnim koracima u tom pravcu. 

Kao prvi korak on navodi da je Priština spremna da se obaveže na smanjenje prisustva kosovske policije u opštinskim zgradama i njihovoj okolini, kako je naveo, "postepeno i proporcionalno sa smanjenjem nasilja".

Drugi korak koji Kurti iznosi je puni pristup sudskim procesima počinilaca nasilja i praćenje procesa od strane Euleksa i zainteresovanih NVO za ljudska prava. 

Kao treći korak on navodi prevremene izbore u četiri opštine na severu KiM do kojih bi došlo nakon peticije za opoziv koju bi podržalo najmanje 20 odsto biračkog tela. Nakon potvrde da su ispunjeni uslovi, datum izbora odredio bi predsednik, kaže Kurti.

Kao četvrti korak Kurti navodi da bi četiri gradonačelnika na severu KiM predali svoja ovlašćenja novim gradonačelnicima nakon verifikovanja od strane CIK-a, u skladu sa zakonodavstvom  Kosova.

Kurti dalje navodi da očekuje i četiri koraka od Beograda, od kojih je prvi povlačenje, kako navodi, "nasilnih demonstranata" iz opštinskih zgrada i okoline.

Kao drugi korak koji očekuje od Beograda Kurti ističe posvećenost saradnji u sudskim postupcima protiv počinilaca, uz praćenje Euleksa i pune garancije za pravično suđenje. On kao treći korak od Beograda očekuje smanjenje pripravnosti oružanih snaga na nizak nivo, bez novih pokretanja trupa i uklanjanje 48 isturenih operativnih baza duž administrativne linije između centralne Srbije i KiM.

Kao četvrti korak Kurti navodi da Beograd ne treba da ometa pravo Srba i svih političkih partija da slobodno, bez, kako navodi, "ikakvog zastrašivanja, prinude ili koruptivnog uticaja", učestvuju u procesu lokalnih izbora na KiM.

Kurti dodaje da se Beograd i Priština moraju obavezati da će u potpunosti poštovati pravila Zajedničkog regionalnog tržišta Berlinskog procesa i usklađenost sa pravnim tekovinama EU za regionalnu slobodnu trgovinu u skladu sa postignutim sporazumima.

Premijer privremenih institucija samouprave navodi takođe da je Priština posvećena intenzivnom dijalogu za punu, bezuslovnu, uravnoteženu i korektnu implementaciju Osnovnog sporazuma i Aneksa za implementaciju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija