Politika

Ambasador Španije: Naš stav po pitanju Kosova ostaje nepromenjen

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2023

-

11:31

Ambasador Španije: Naš stav po pitanju Kosova ostaje nepromenjen
Raul Bartolome Molina - Copyright Tanjug/Bojan Stekić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina izjavio je danas da će stav Španije po pitanju Kosova ostati nepromenjen, kao i da činjenica da ta zemlja podržava pokušaje evropskih predstavnika Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka da reše situaciju, ne znači da će se stav promeniti.

"Poglavlje 35 u pregovaračkom procesu govori o normalizaciji odnosa, a ne o priznanju i u Španiji u glavnim strankama postoji konsenzus da čak i ako dođe do promene vlade, neće biti promene stava, konsenzus o tom pitanju se neće promeniti, bar kada se radi o glavnim političkim strankama", rekao je ambasador Bartolome u intervjuu za Tanjug.

On je za trenutnu situaciju na Kosovu rekao da je zabrinjavajuća, ali da se nada da će pregovori dovesti do rešenja.

"Veoma brinemo zbog svega što se tamo dešava jer vidimo samo krizu za krizom. Mi podržavamo plan, tzv. francusko-nemački plan, odnosno evropski plan za pronalaženje rešenja. Situacija je ozbiljna ali se nadamo da će pregovori dovesti do rešenja. Naš stav je da ne priznajemo Kosovo ali podržavamo pokušaje Srbije da normalizuje odnose sa Kosovom. Smatram da puno toga treba da se uradi jer izgleda da sporazumi nisu stavljeni na snagu. Kosovska strana nije prihvatila formiranje ZSO što mora i što je početak rešenja", rekao je on.

Četiri prioriteta Španije tokom predsedavanja 

Inače, Španija preuzima od Švedske predsedavanje Savetom EU 1. jula. Ambasador Španije u Srbiji kaže da će tokom predsedavanja imati četiri prioriteta, među kojima je i pitanje proširenja EU na Zapadni Balkan.

On je naveo da je Vlada Španije napravila program predsedavanja, prema kojem su prioriteti reindustrijalizacija EU i strateška nezavisnost, promovisanje zelene agende i pitanja zaštite životne sredine, socijalna ekonomija u smislu veće socijalne i ekonomske pravde i četvrti jačanje jedinstva EU, rešavanje finansijskih pitanja i politika proširenja ka Zapadnom Balkanu i približavanje tog regiona EU.

"Proširenje je jedna od najvažnijih politika EU i Španija je naklonjena tome. Radićemo kako bismo približili Zapadni Balkan procedurama. Postoji mogućnost da se u decembru na međuvladinoj konferenciji otvore klasteri sa Srbijom, mada nisam siguran jer postoji još dosta toga o čemu treba da pričamo i videćemo. Španija podržava proširenje, pristup zemalja Zapadnog Balkana i Španija želi da vidi Srbiju u EU. Ne samo Srbiju već sve zemlje Zapadnog Balkana jer smatramo da je to prava budućnost za njih. Ima još mnogo toga da se radi. Jedna od najvažnijih stvari je usaglašavanje Srbije sa  spoljnom i bezbednosnom politikom EU, koja podrazumeva i uvođenje sankcija Rusiji", rekao je on.

Tanjug/Bojan Stekić

 

Na pitanje da li bi izbori, koji će se 23. jula održati u Španiji mogli da utiču na predsedavanje, ambasador Bartolome kaže da se to neće dogoditi.

"To će biti prvi put da Španija ima izbore tokom predsedavanja i to nije uobičajeno. Ali desilo se Francuskoj dok je ona predsedavala Savetom EU. Smatram da ti izbori neće uticati na predsedavanje jer su glavni događaji već organizovani i neće uticati na to, čak i ako dođe do promene vlade u Španiji", rekao je ambasador.

Odnosi Španije i Srbije

Govoreći o odnosima Španije i Srbije on ističe da su odnosi dobri, posebno politički, da ne postoje otvorena pitanja, kao i da postoji prostor za njihovo unapređenje.

"Činjenica da ne priznajemo Kosovo u tome pomaže. Predsednik Vučić je bio u zvaničnoj poseti Španiji u februaru prošle godine, a zatim je naš premijer Pedro Sančez u julu bio u Beogradu i to je prvi put da je jedan španski premijer posetio Srbiju, čak i Jugoislaviju, jer se nikada pre to nije dogodilo, od kada smo uspostavili diplomatske odnose", rekao je ambasador Bartolome.
On je istakao i da o dobrim odnosima govori i činjenica što je Srbija povećala broj letova ka Španiji.

"Sada možete da letite u Madrid, Barselonu, Valensiju i Malagu, čak i na Palma de Majorku tokom leta. Politički odnosi povećavaju dobre međuljudske i ekonomske odnose koji još nisu duboki kao što bi trebalo da budu. Naša trgovnska razmena je dosta napredovala. Ipak, ne dolazi toliko španskih kompanija, a nema još puno direktnih investicija, i mi pokušavamo da ubrzamo to. Na primer u oktobru prošle godine smo organizovali veliki događaj kada su mnoge španske kompanije došle ovde. Nadam se da će ekonomski odnosi u narednoj godini biti na većem nivou od političkih odnosa", zaključio je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija