Politika

Eparhija: Hitno ispitati opasne optužbe britanske poslanice koje ugrožavaju Srbe na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Euronews Sebija, Kosovo onlajn

04/07/2023

-

23:19

Eparhija: Hitno ispitati opasne optužbe britanske poslanice koje ugrožavaju Srbe na Kosovu i Metohiji
Eparhija: Hitno ispitati opasne optužbe britanske poslanice koje ugrožavaju Srbe na Kosovu i Metohiji - Copyright Prinskrin/Youtube/UK Parliament

veličina teksta

Aa Aa

Eparhija raško-prizrenska saopštila je večeras da je duboko zabrinuta zbog danas objavljene izjave poslanice britanskog parlamenta Ališe Kerns, koja je u toku svog izlaganja u parlamentu direktno optužila Srpsku pravoslavnu crkvu, i zatražila od KFOR-a da se optužbe Kernsove pod hitno provere.

Kako navode iz Eparhije raško-prizrenske, Kerns tvrdi da se oružije švercuje preko administrativnih prelaza iz Srbije u pravoslavne crkve na KiM kolima hitne pomoći.

U saopštenju se navodi i da je reč o veoma opasnoj optužbi koja kriminalizuje Srpsku Pravoslavnu Crkvu i koja se već koristi od strane nekih kosovskih medija sa ciljem širenja verske i etničke mržnje, što direktno ugrožava sveštenstvo, monaštvo i verske objekte.

Ističu da je "Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve svojim delovanjem i izjavama u poslednjih trideset godina, pre i posle oružanog konflikta na Kosovu i Metohiji, veoma jasno bila i ostala protiv bilo kakvog nasilja, jer je ono suprotno osnovnim evanđelskim principima i misiji Crkve".

Eparhija insistira da se navedene optužbe hitno provere i traže javno od misije KFOR-a pri kojoj je bila pomenuta britanska jedinica (Royal fusiliers) da javnosti saopšte da li mogu da potvrde navode britanske poslanice.

"Nemoguće je da britanski vojnici KFOR-a imaju ove informacije, a ne saopštavaju ih svojim nadređenim strukturama u komandi KFOR-a. Ukoliko bi se ove tvrdnje pokazale kao istinite, crkvena lica za koja se dokaže da su eventualno umešana u zloupotrebu objekata SPC i crkvene službe za navodno prenošenje ili skladištenje oružja, snosiće najstrožije crkvene kazne i neće moći da nastave svoju javnu službu. Međutim, u slučaju da KFOR ne može da potvrdi istinitost ovih tvrdnji Eparhija raško-prizrenska tražiće preko britanske ambasade u Prištini izvinjenje pomenute poslanice zbog zapaljive i netačne izjave koja ima ozbiljne posledice", navodi se u saopštenju.

Poručili su da Eparhija ne želi da iznete tvrdnje o SPC na Kosovu i Metohiji ostanu na nivou kleveta i postanu sredstvo za nametanje kolektivne krivice Crkvi.

"Zato one što pre moraju biti ispitane i odgovorni za eventualna krivična dela ili širenje lažnih informacija javno imenovani, a javnost o svemu bude obaveštena, jer pomenute optužbe u protovnom predstavljaju akt širenja verske netrpeljivosti, i predstavljaju direktan poziv za nasilje protiv naše Crkve koja je godinama izložena fizičkim napadima, raznim klevetama i drugim oblicima diskriminacije na Kosovu i Metohiji", zaključuje se u saopštenju.

Britanska poslanica i predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns optužila je danas Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercovanju oružja iz centralne Srbije na Kosovo. 

Kerns je u govoru na zasedanju parlamenta Velike Britanije, navela da se oružje švercuje kolima hitne pomoći i onda istovaruje u pravoslavne crkve.

"Zato je bezbednosna slika tako surova. Predugo nismo uspevali da prozovemo naoružane srpske milicije koje deluju na severu Kosova. U Vladi su svesni, sa vojnicima koji su se tek vratili sa služenja u Kforu, da se oružje švercuje preko granice u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći. Kada naše trupe pokušaju da dobiju dozvolu da odu po njih, dozvole traju predugo. Do trenutka kada se nabavi dozvola, gle iznenađenja, hitna pomoć se pojavi u crkvi i ponovo izvadi oružje”, rekla je Kerns, prenosi Kosovo onlajn.

Britanska poslanica je dodala i da je "veoma zabrinuta zbog činjenice da Britanija prodaje municiju Srbiji".

"S obzirom na to da je tamošnja antiteroristička policija izvršila napade i kidnapovala trojicu kosovskih policajaca, kako da znamo da se ništa što smo prodali Srbiji ne koristi u tom kontekstu", zapitala je Kerns.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija