Politika

Lajčak nakon sastanka s Kurtijem: On je izneo svoje stavove, ja sam izneo svoje ideje i predloge

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

04/07/2023

-

16:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosovo i Srbije Miroslav Lajčak, nakon dvočasovnog sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, rekao je da trenutna situacija nije laka.

On je naveo da Beograd i Priština moraju da nastave napred ''uz poštovanje tri tačke'', odnosno uz deeskalaciju situacije, nove izbore i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

"Ovo nije lak put i svakako nije laka situacija u kojoj se sada nalazimo. Dug, iskren i otvoren sastanak. Sada moram da biram reči, ali ono što moram da kažem je da treba da se nastavimo da napredujemo u tri tačke koje sam izneo kao konkretne korake“, istakao je Lajčak u izjavi novinarima.

Upitan da li je uspeo da Kurtija "malo smekša", Lajčak je rekao: "On je izneo svoje stavove, ja sam izneo svoje ideje i predloge, sastanak je bio dug, ali veoma važan".

Upitan za sankcije protiv Kosova Lajčak je rekao da nije u njegovoj nadležnosti da komentariše te mere. On je podvukao da EU nerado uvodi takve mere i stavio do znanja da ako se ispostavi da Beograd ne postupa u skladu sa zahtevima EU, onda prema njegovim rečima, takođe postoje spremne sankcije.

Lajčak je najavio da će sutra boraviti u Beogradu.

"Moja želja je da nema sankcija za Kosovo i Srbiju. Želja mi je da se obe strane sastanu u Briselu i da pregovaraju kako da sprovedu sporazum", podvukao je on.

Kurti je nakon sastanka poručio da je Lajčaku preneo da su kaznene mere EU protiv Prištine ''nepravedne'' i da ''čine dijalog asimetričnim'', i dodao da je posvećen deeskalaciji i normalizaciji.

U saopštenju negovog kabineta dodaje se da kosovska policija  ''samo sprovodi zakon i brine o javnoj bezbednosti''.

Pre sastanka s Kurtijem, Lajčak se danas u Prištini sastao i s kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Osmani je rekla sagovorniku da “moraju biti izvedeni pred lice pravde kriminalne grupe i pojedinci koji su bili nasilni prema policiji, novinarima, pripadnicima Kfora  i Euleksa”.

Naglasila je da su prištinske institucije “posvećene prevazilaženju aktuelnih izazova u saradnji sa međunarodnim partnerima”, kao i da je “Kosovo pokazalo volju da se dođe do deeskalacije, nudeći organizovanje novih izbora na severu zemlje”.

Euronews/Vladislav Ćup

 

 

Osmani je istakla da je “Kosovo nepokolebljivo imajući u vidu cilj – mir i stabilnost u zemlji i regionu”.

Uz to, Lajčak se susreo i s komandantom Kfora, generalom Anđelo Mikeleom Ristućom i šefom delegacije EU u Prištini Tomašom Sunjogom.

"Oni su razgovarali o najnovijim informacijama o opštoj situaciji i kontinuiranim naporima Kfora u podršci dijalogu Beograda i Prištine, uz posredstvo Evropske unije", naveli su iz KFOR-a na Tviteru.

 

"Važna i korisna razmena mišljenja sa novim šefom Euleksa Đovanijem Pjetrom Barbanom i komandantom Kfora Anđelom Ristučom. Razgovarali smo o trenutnoj napetoj situaciji na Kosovu, hitnoj potrebi preduzimanja konkretnih koraka svih strana za deeskalaciju i mogućnostima za doprinos naših organizacija", napisao je Lajčak na svom Tviter nalogu.

Nakon Prištine, Lajčak sutra dolazi i u posetu Beogradu, gde će se u 11 sati sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Ovo je druga Lajčakova poseta Beogradu i Prištinu u roku od mesec dana, pošto je početkom juna posetio ova dva grada zajedno sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. 

EU je, podsetimo, odlučila da sprovede niz mera prema Prištini jer, kako je objasnio portparol Peter Stano, nije preduzela neophodne korake ka deeskalaciji situacije. On je za rekao da je privremeno obustavljen rad organa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, da je odlučeno da Kosovo neće biti pozivano na događaje na visokom nivou, da će bilateralne posete biti suspendovane, osim onih koje su usmerene na rešavanje krize na severu KiM u okviru Dijaloga uz podršku EU.

"Programiranje sredstava za Kosovo u okviru vežbe programiranja IPA 2024 takođe je stavljeno na čekanje. Predlozi koje je Kosovo podnelo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (VBIF) nisu podneti na razmatranje Odboru VBIF-a 29-30. juna", rekao je Stano i dodao da su vlasti u Prištini o ovim merama obaveštene 28. juna.

Dodao je i da su ove mere privremene i potpuno reverzibilne u zavisnosti od razvoja situacije na terenu i odluka o deeskalaciji koje donese premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

"EU takođe pažljivo prati da li Srbija ispunjava naše zahteve i spremna je da preduzme mere u slučaju nepoštovanja", rekao je Stano.

Prema njegovim rečima, visoki predstavnik i potpredsednik EK Žozep Borelj je u ime članica EU bio vrlo jasan u pogledu očekivanih koraka za trenutnu deeskalaciju.

"Očekujemo da Kosovo postupi na deeskalirajući način i da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova. Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama, ne u opštinskim zgradama. Prevremene izbore treba raspisati što je pre moguće u sve četiri opštine i organizovati ih na potpuno inkluzivan način. To znači uz puno i bezuslovno učešće kosovskih Srba. Neophodno je da se EU omogući dijalog koji vodi visoki predstavnik i da se nastavi brza implementacija Sporazuma na putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju. Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom", zaključio je Stano.

Nova serija poseta Prištini i Beogradu

U pokušaju da deeskaliraju situaciju i Beograd i Prištinu vrate dijalogu, evropski zvaničnici krenuli su u novu rundu diplomatske ofanzive. Na dan dolaska Lajčaka, u Prištinu su doputovali  premijeri Holandije i Luksemburga Mark Rute i Gzavije Betel koji su dan ranije posetili Beograd.

Rute je na konferenciji za medije s kosovskim premijerom izjavio da je deeskalacija važna ne samo za mir, već i za prosperitet ka integraciji u Evropsku uniju.

"Danas smo izrazili zabrinutost zbog porasta tenzija između Kosova i Srbije. Holandija i Luksemburg pokušavaju da normalizuju situaciju u pravcu dijaloga i deeskaliraju situaciju, da normalizuju odnose. To je važno ne samo za mir u regionu, već i za prosperitet ka EU integracijama", izjavio je Rute.

Pojačane napetosti između Beograda i Prištine i nužnost deeskalacije bili su ključna tema i razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa dvojicom premijera u ponedeljak. Premijeri su pozvali vlasti Srbije i Kosova na smirivanje situacije na severu. Nakon sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dvojica evropskih zvaničnika su ponovo ukazala na važnost vraćanja dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije. 

Rute je priznao da su ga zabrinule tenzije na Kosovu, kao i nasilje prema civilima, novinarima i misijama EU i NATO.

"Usled rata u Ukrajini, važnije je nego ikada da delujemo zajedno", naglasio je Rute, dodavši da su za dalje napredovanje Kosova i Srbije na putu ka Evropskoj uniji ključni stabilni odnosi, ali i jačanje vladavine prava, zaštita prava manjina, osiguravanje slobode medija i borba protiv dezinformacija.

Betel je istakao je da je važno da dođe do smirivanja tenzija na Kosovu i da je deeskalacija u interesu ne samo regiona, već i Evropske unije.

"Snažno podržavamo direktne razgovore Kosova i Srbije i konkretne radnje", rekao je Betel, dodajući da zemlje Beneluksa žele da budu od koristi i da se na njih može računati.

Komentari (0)

Srbija