Politika

Skupština Srbije izglasala razrešenje ministra privrede Radeta Baste

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/07/2023

-

17:10

Skupština Srbije izglasala razrešenje ministra privrede Radeta Baste
Fonet/Ana Paunković - Copyright Fonet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije izglasala je razrešenje ministra privrede Radeta Baste. Za razrešenje je glasalo 149 narodnih poslanika.

Poslanici Skupštine Srbije počeli su, podsetimo, u ponedeljak, 10. jula raspravu o Predlogu za razrešenje ministra privrede Radeta Baste.

Predlog je u skupštinsku proceduru je uputila premijerka Ana Brnabić na inicijativu Jedinstvene Srbije (JS) i Socijalističke partije Srbije koji su Bastu i predložili za člana Vlade.

U zahtevu Jedinstvene Srbije koji je upućen premijerki se traži da se Basta, imajući u vidu da je stranka donela odluku da se on razreši sa svih stranačkih funkcija, smeni i sa mesta ministra privrede.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je naveo da je Basti dat rok da podnese ostavku na funkciju ministra, a kao razlog se navodi njegova izjava da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i da svi ministri u Vladi Srbije treba da se pridruže protestima u Beogradu.

Kako se dalje navodi, Bastine izjave su dijametralno suprotne programu JS i državnoj i nacionalnoj politici koju sprovodi Vlada Srbije.

"U svakoj državi na svetu ako se neki ministar ne slaže sa državnom politikom koju sprovodi vlada taj podnosi ostavku", naveo je Marković u zahtevu za smenu Baste, dok je SPS poslao dopis u kome kažu da su saglasni sa zahtevom JS.

Basta je za ministra privrede izabran kao predlog Jedinstvene Srbije.

Poslanici su 22. juna glasali da se tačka o razrešenju ministra privrede uvrsti na dnevni red po hitnom postupku aktuelne sednice koja je počela još 30. maja.

"Nesuglasice" počele u martu

Različiti tonovi unutar vladajuće koalicije počeli su u martu kada je ministar Rade Basta rekao da Srbija "plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i da to postaje neizdrživo".

"Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju", rekao je tada Basta.

Ova izjava odjeknula je i u Moskvi odakle je stigla i jedna od prvih rekacija. Rekacije nisu izostale ni kod kuće. Od Bastinog stava ogradili su se i lider JS Dragan Marković Palma, kao i njihov koalicioni partner, predsednik SPS Ivica Dačić. Pokret socijalista, koji je takođe deo vladajuće većine, otišao je i korak dalje, pa je još tada zatražio Bastinu ostavku.

Konkretnije reakcije tada nije bilo, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić porčio je da "dok Ana Brnabić hoće da ga trpi, neka ga trpi".

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Rade Basta voli da se uvedu sankcije ne jer se on razume, nego zato što voli da ga neki vole. Al ne u narodu, nego ti za koje misli da su najmoćniji na svetu, ali nemam ništa protiv dok Ana Brnabić hoće da ga trpi, neka ga trpi", rekao je on i napomenuo da članovi stranke smeju da imaju različite stavove, ali da ministar mora da poštuje politiku Vlade Srbije.

Tri meseca kasnije Bastine izjave ponovo su dospele na naslovne strane. Dragan Marković naveo je nedavno da se ministar privrede ponaša kao da "igra za Zvezdu, a navija da pobedi Partizan".

"Te njegove izjave (da bi svi ministri morali da budu na ulici sa građanima), više ne mogu da se tolerišu. Sledeće nedelje Rade Basta mora da podnese ostavku na mesto ministra privrede u Vladi Srbije ili će biti smenjen", rekao je Marković. On je dodao da se čuo sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem i da se on složio sa tim.

Ministar privrede Rade Basta objavio je na svom Instagram nalogu da neće dati ostavku, uz napomenu da uvek mogu da ga smene.

"Zar je ignorisanje stotina hiljada ljudi na ulicama svakog vikedna normalan proces i nacionalni interes", upitao je Basta i poručio da se mora razgovarati i rešavati situacija na odgovoran način.

Nekoliko dana kasnije, Basta je zvanično objavio da registrovao pokret Evropski put (PEP) koji će uskoro prerasti u stranku i izaći će na izbore na svim nivoima. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija