Politika

Borelj pozdravio odluku Prištine o deeskalaciji: Očekujemo da će Kosovo preduzeti dalje pozitivne korake

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2023

-

17:38

Borelj pozdravio odluku Prištine o deeskalaciji: Očekujemo da će Kosovo preduzeti dalje pozitivne korake
Aljbin Kurti i Žozep Borelj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je danas odluku Prištine da preduzme korake ka deeskalaciji situacije na severu Kosova.

"Pozdravljam posvećenost Kosova aranžmanu koji smo postigli o prvim koracima za deeskalaciju. Očekujemo da će Kosovo preduzeti dalje pozitivne korake i nastaviti da napreduje u ovom pravcu. Nastavićemo da radimo na dijalogu uz posredstvo EU sa stranama sa (specijalnim izaslanikom) Miroslavom Lajčakom", napisao je Borelj na Tviteru.

Kosovska vlada je sinoć saopštila da je, nakon sastanka glavnog pregovarača Besnika Bisljimija sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, pristala da odmah za 25 odsto smanjiti prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada na severu Kosova i Metohije, kao i da će održati vanredne izbore u četiri opštine na severu nakon leta.

Pored toga, kosovska policija će po potrebi, zajedno sa Euleksom i Kforom, procenjivati bezbednosnu situaciju i razmotriti mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko zgrada opština.

U saopštenju prištinske vlade se dodaje da će Evropska unija pozvati glavne pregovarače u Brisel, u cilju finalizacije plana redosleda Sporazuma o normalizaciji, nakon čega će, kako navodi, početi implementacija svih članova sporazuma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija