Politika

Euronews Srbija na severu KiM: Eljšani tvrdi da se povuklo 25 odsto policajaca, građani ispred opština

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2023

-

09:43

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska policija smanjila je broj svojih pripadnika za 25 odsto u opštinama na severu KiM, saopštio je danas komandant policije za region Sever Veton Eljšani.

Povlačenje je počelo u sredu uveče, na osnovu odluke institucija iz tri opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

"Nakon što je rukovodstvo policije prihvatilo odluku vlade, počelo je njeno izvršenje. Odluka vlade počela je juče, a okončana je danas", rekao je Eljšani u saopštenju prištinskim medijima.

Vlada u Prištini je u utorak saopštila da je, nakon sastanka glavnog pregovarača Besnika Bisljimija sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, pristala da za četvrtinu smanji prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada na severu Kosova i Metohije, kao i da će održati vanredne izbore u četiri opštine na severu nakon leta.

Reporterka Euronews Srbije sa Kosova i Metohije, koja se trenutno nalazi u Zvečanu, kaže da je za sada, u tom gradu, situacija na terenu ista - građani su na protestima, turski KFOR na ulici, a u opštinskoj zgradi iza njih pripadnici kosovske policije. Dodaje, međutim, da je pitanje da li može i da se primeti to povlačenje kapaciteta kosovske policije od 25 odsto.  

Kako je Eljšani rekao za Euronews Srbija, u pitanju je "povlačenje svih policajaca", i za sada je to 25 odsto snaga, a kasnije će se odvijati u skladu sa bezbednosnim procenama.

Zahtev građana je bio da se specijalna policija povuče sa cele teritorije severnog Kosova, ali je kosovski premijer Aljbin Kurti rekao da će se policajci koji izađu iz opštinskih zgrada, rasporediti na drugim mestima u istim opštinama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija