Politika

Eljšani: Počelo postepeno povlačenje kosovske policije iz opština na severu KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2023

-

23:16

Eljšani: Počelo postepeno povlačenje kosovske policije iz opština na severu KiM
Eljšani: Počelo postepeno povlačenje kosovske policije iz opština na severu KiM - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Postepeno povlačenje policije iz tri opštinske zgrade na severu Kosova počelo je danas popodne na osnovu odluke vlade u Prištini, potvrdio je za Euronews Srbija zamenik komandira kosovske policije za region Sever Veton Eljšani.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je na sednici vlade da će ti policajci da budu raspoređeni na drugim mestima, u istim opštinama, javja reporterka Euronews Srbija sa Kosova.

Kosovska vlada saopštila je u utorak da su, nakon sastanka zamenika premijera Besnika Bisljimija i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, spremni da doprinesu deeskalaciji situacije na severu, što uključuje trenutno smanjenje prisustva policije za 25 odsto u i oko opštinskih zgrada u četiri opštine na severu.

Kako je  saopšteno iz vlade, cilj jučerašnjeg sastanka Bisljimija sa Lajčakom u Bratislavi bio je na stvaranju preduslova za jačanje fokusa na punu i bezuslovnu primenu Osnovnog sporazuma od 27. februara i Ohridskog aneksa od 18. marta, prenosi Kosovo online.

U tom kontekstu, kako navode, dogovorili su se oko trenutnog smanjenja prisustva policije.
"Vlada Kosova javno pokazuje spremnost da doprinese deeskalaciji situacije i nepreduzimanjem radnji koje bi mogle da dovedu do eskalacije situacije na severu. To podrazumeva trenutno smanjenje prisustva policije za 25 odsto, u i oko opštinskih zgrada", stoji u saopštenju vlade.

Takođe, navodi se da će kosovska policija, sa Euleksom i Kforom, proceniti bezbednosnu situaciju po potrebi i posebno će da razmotri mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko opštinskih zgrada.

Uz to, kosovska vlada podržava održavanje prevremenih izbora u četiri opštine na severu zemlje i to nakon letnje sezone.

"Kosovo izražava svoju posvećenost da obezbedi neophodnu pravnu osnovu da omogući organizovanje tih izbora. EU će pozvati dva glavna pregovarača u Brisel u cilju finalizacije plana redosleda Sporazuma o normalizaciji, nakon čega će početi primena svih članova sporazuma. Navedene radnje biće završene u roku od dve nedelje", navodi se u saopštenju.

Iz Brisela za sada nema odgovora da li su najavljeni koraci dovoljni da bi, kako se nada Kurti, bile ukinute mere prema Prištini koje su na snazi zbog neispunjavanja zahteva međunarodne zajednice kada je u pitanju deeskalacija odnosa na Severu Kosova.

Podsetimo, iz EU je, zasad, stigla samo kratka reakcija visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezednost Žozepa Borelja. Iako pozdravlja odluku Prištine, on kaže i da očekuje da će Kosovo preduzimati dalje pozitivne korake.

"Pozdravljam posvećenost Kosova aranžmanu koji smo postigli o prvim koracima za deeskalaciju. Očekujemo da će Kosovo preduzeti dalje pozitivne korake i nastaviti da napreduje u ovom pravcu. Nastavićemo da radimo na dijalogu uz posredstvo EU sa stranama sa (specijalnim izaslanikom) Miroslavom Lajčakom", napisao je Borelj na Tviteru.

Šta o najavljenim koracima kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i analitičari o tome da li je reč o političkom manevru premijera Aljbina Kurtija, pročitajte u posebnom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija