Politika

"Kurtijev politički manevar": Jesu li najave iz Prištine samo trik ili put ka deeskalaciji tenzija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2023

-

21:03

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Da li su najave Prištine o povlačenju poteza koje smatraju koracima za deeskalaciju situacije na severu Kosova tek manevar kosovskog premijera Aljbina Kurtija kojim nastoji da stvore privid saradnje ili pravi put ka deeskalaciji i ukidanju mera koje je Prištini nametnuo Zapad, pitanje je o kome se Brisel još nije izjasnio. Izvesno je jedino da ono što je kao najava poteza stiglo iz Prištine suštinski ne odgovara ni zahtevima koje su pred Prištinu postavili kosovski Srbi, niti onome što je Zapad tražio od Kurtija.

Kosovski premijer Aljbini Kurti je, nakon jučerašnjeg sastanka glavnog kosovskog pregovarača Besnika Bisljimija sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom najavio niz koraka koje Priština smatra Putem za deeskalaciju na severu Pokrajine.

Prvi je trenutno smanjenje prisustva policije za 25 odsto u i oko opštinskih zgrada na severu KiM. Kosovska policija, kako je saopšteno, zajedno sa Euleksom i Kforom, proceniće bezbednosnu situaciju po potrebi, posebno da razmotri mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko opštinskih zgrada. Vlada Kosova, takođe, navodi da podržava održavanje prevremenih izbora u četiri opštine na severu zemlje i to nakon letnje sezone. I konačno, EU će pozvati dva glavna pregovarača u Brisel u cilju finalizacije plana redosleda Sporazuma o normalizaciji, nakon čega će početi primena svih članova sporazuma.

Iz Brisela je, zasad, stigla samo kratka reakcija visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezednost Žozepa Borelja. Iako pozdravlja odluku Prištine, on kaže i da očekuje da će Kosovo preduzimati dalje pozitivne korake.

"Pozdravljam posvećenost Kosova aranžmanu koji smo postigli o prvim koracima za deeskalaciju. Očekujemo da će Kosovo preduzeti dalje pozitivne korake i nastaviti da napreduje u ovom pravcu. Nastavićemo da radimo na dijalogu uz posredstvo EU sa stranama sa (specijalnim izaslanikom) Miroslavom Lajčakom", napisao je Borelj na Tviteru.

U međuvremenu, stigla je potvrda da je povlačenje kosovske policije iz zgrada opština na severu KiM počelo.

Kurtijeva očekivanja

Sve dogovoreno biće završeno u roku od dve nedelje, potvrdio je Bisljimi.

"Vlada Kosova javno najavljuje deeskalaciju, trenutno smanjenje četvrtine policajaca koji se nalaze u opštinama ili blizu njih, odnosno 25 odsto. Oni će biti premešteni negde drugde u istim opštinama, negde gde ima više potrebe za njima, pošto smatramo da je u blizini opština već dve nedelje relativno mnogo mirnije", naveo je Kurti potvrđujući tako da će kosovski policajci biti povučeni samo iz opštinskih zgrada, ali ne i sa severa.

Povodom zahteva za raspisivanje varednih izbora u opštionama na severu KiM, Kurti je rekao da će se to desiti posle letnje sezone i u skladu sa zakonskim okvirom. 

"Za nas kao Vladu Kosova i dalje je važno da građani Kosova imaju lokalno predstavništvo koje ih predstavlja na pravi način, ali da bismo to postigli potrebno nam je okruženje koje omogućava pravu kampanju“, rekao je Kurti.

U planu koji je izneo se ne spominju povlačenje gradonačelnika iz opštinskih zgrada i njihova ostavka, pa ostaje i pitanje da li bi po ovome izbori bili organizovani tako što bi gradonačelnici dali ostavke ili će do njih doći kako je ranije predlagano tako što bi 20 odsto birača podnelo peticiju za smenu gradonačelnika u četiri opštine.

Ipak, Kurti očekuje da će ovi koraci uticati na to da sankcije Prištini budu ukinute i da će strane u dijalogu "biti ravnopravne".

Vučić: Trik Prištine

Nakon čitanja tačaka sporazuma Kurti je istakao da Beograd nije prihvatio pravno obavezujući sporazum sa Prištinom i da je EU učinila neravnopravnim strane kada je sankcionisala Prištinu, prenela je "Koha ditore".

U skladu s onim što je objavljeno u Prištini su i najave da bi sastanak glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija i direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića mogao da bude održan već naredne nedelje što je potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u Briselu.

Istovremeno, kako je rekao glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljiimi, od Beograda se traži da "zaustavi podstrekačke akte nasilja" što su, po njemu, oni "koji su doveli do napada na vojnike, policiju i novinare KFOR-a".

"Došao je trenutak da se Srbija pridržava obaveza pred EU i sprovede dogovorene sporazume. Oni više ne mogu da se kriju iza pokušaja stvaranja tenzija i kriza, eskalacije situacije. Došao je trenutak da se sporazum sprovede na pravičan, bezuslovan i izbalansiran način", saopštio je Bisljimi.

Potezi koje Priština naziva koracima za deeskalaciju ne poklapaju se s predlogom koji su izneli predstavnici Evropske unije i za koje je ključ bio u rukama Prištine. To su povlačenje policije iz zgrada u četiri opštine na severu, zahtev da gradonačelnici privremeno obavljaju dužnosti van opštinskih zgrada, održavanje izbora i početak rada na formiranju Zajednice srpskih opština.  Takođe od druge strane se očekivalo da s odlaskom kosovske policije sa severa prestanu i protesti koji traju još od 29. maja.

Srpska lista se za sada nije oglašavala oko dogovora EU i Prištine, ali su njeni predstavnici ranije poručili da bi na eventualnim novim izborima učestvovali samo ukoliko se povuče policija Kosova sa Severa, amnestiraju uhapšeni koje vlasti terete za nasilje na protestima i počne sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, komentarišući najavljene korake, rekao da "pojedini sa Zapada pokušavaju da sprovedu trik".

"Kao - vratite se i normalno razgovarajte, malo smo uhapsili četrdesetak Srba, a deeskalacija je kad oni povuku 25 odsto nečega... Oni traže dovoljan razlog da okrive Srbiju jer svoje čedo moraju da sačuvaju. Nisam ja blesav, znam o čemu smo razgovarali. Moju politiku neće da vode ni Amerikanci, ni Rusi, politiku koju ja vodim mora da bude dobra za Srbiju i srpski narod", rekao je predsednik Srbije.

Iz Brisela za sada nema odgovora da li su najavljeni koraci dovoljni da bi, kako se nada Kurti, bile ukinute mere prema Prištini koje su na snazi zbog neispunjavanja zahteva međunarodne zajednice kada je u pitanju deeskalacija odnosa na Severu Kosova.

Ako je suditi po prvim reakcijama posmatrača prilika - nisu. Njima nisu ispunjeni zahtevi koje je EU postavila kao predlog za deeskalaciju, što je predviđeno da bude povučena tek četvrtina policajaca koji bi potom ostali takođe na istoj teritoriji, što nije predviđeno povlačenje gradonačenika iz zgrada, kao ni raspisivanje izbora ili rad na formiranju ZSO, što su bili zahtevi i EU i Beograd.

Milica Andrić Rakić, programska menadžerka Nove društvene inicijative, za Euronews Srbija navodi da je najava povlačenja koraka prvi prvi pozitivni signal iz Prištine u poslednjih mesec dana i potencijani signal da mere koje je Zapad odredio za Kurtija i Prištinu donose rezultate.

Takođe, dodaje da niko ne zna koliko je policajaca raspoređeno na severu, pa se ne zna ni koliko je brojčano najavljeno povlačenje četvrtine. 

Ledion Krisafri iz Albanskog instituta za međunarodne studije za Euronews Srbija ocenjuje da je potez vlade u Prištini prvi korak u deeskalaciji situacije.

"Imali smo mesec i po dana gradonačelnike koji su živeli u zgradama opština što je apsurdna situacija. Moramo da imamo nove izbore koje Srbi neće bojkotovati, oni bi trebalo da učestvuju na izborima i to je put kako se možemo vratiti u normalnost. Sa novim gradonačelnicima koji će predstavljati ljude u tim opštinama, sa izborima koje priznaju obe strane. Mislim da je za ovo možda malo kasno, ali i dalje prvi dobar potez kosovske vlade", kaže Krisafri.

Euronews

Diplomata u penziji Vladislav Jovanović je za Kosovo onlajn ocenio da bi prvi i pravi korak ka deeskalaciji bio samo potpuno povlačenje specijalne kosovske policije sa severa, a kako ukazuje, nije smelo ni da se dozvoli da oni tamo budu.

"Ovo što sad nudi Kurti, nije dovoljno, to je po meni palijativno. Ono što stvara atmosferu nesigurnosti i straha i proizvodi povremene incidente je nedozvoljeno prisustvo specijalnih snaga Prištine na severu. To nije u nadležnosti bilo koje paralelne vlasti sem Kfora, koji je odgovoran za bezbednost", kaže Jovanović.

On smatra da je jedini pravi put ka deeskalaciji da se sever Kosova u potpunosti oslobodi svakog "ozbiljnijeg oružanog prisustva Prištine".

"Tamo treba da bude eventualno policija i to isključivo u dogovoru sa Srbima. I da se onda u toj atmosferi raspišu izbori. Sve drugo je delimično i sadrži opasnost da bude tokom izvršavanja sabotirano. Delimično povlačenja koje najavljuje Kurti, uvek može da bude toplo-hladno, malo povlačenje, malo vraćanje. S druge strane, to nije dovoljno da razuveri Srbe na severu da će zaista da se vrati normalna atmosfera i uslova za razgovor o daljim stepenima normalizacije. Mislim da na ovaj način Kurti eskivira ono što treba da uradi", zaključuje Jovanović. 

"Kao što se brzo može povući 25 odsto policije, 50 odsto se može još brže vratiti"

Stručnjak za bezbednost Veroljub Petronić iz Severne Mitrovice je za Kosovo onlajn ocenio da Kurtijeva najava povlačenja policije sa Severa nije nikakav uvod u deeskalaciju već samo akt da pokaže kako navodno ima dobru volju.

"Povlačenje 25 odsto policije sa severa ne znači ništa. To nije nijedan mali deo onoga što srpska zajednica traži od kosovskih institucija. Kao što se brzo može povući 25 odsto policije isto tako se 50 odsto može još brže vratiti. Mislim da je ovo Kurtijev politički manevar da pokaže samo deklarativno da ima volju da se izvrši deeskalacija", navodi on.

Na pitanje da li će srpska zajednica pristati na ove Kurtijeve poteze i da li je to dovoljno, Petronić kaže da srpsku zajednicu odavno niko ništa ne pita.

"Iako kosovske institucije tvrde da im je bitno mišljenje srpske zajednice, mislim da je to samo deklarativno. Da ih stvarno interesuje šta Srbi misle ponašali bi se drugačije i uvažili bi mnoge zahteve koje srpska zajednica ima", kaže Petronić.

Da građani na severu Kosova i Metohije nisu uvereni u dobru volju Prištine da se krene ka deeskalaciji pokazuje i činjenica da se na terenu ništa nije promenilo - ispred tri opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku - svakodnevno protestuju sa zahtevom da gradonačelnici ne dolaze na posao i da se sa severa povuče specijalna jedinica Policije Kosova.

Građani su i dalje ispred opštinski zgrada, iza njih je Kfor, a iza Kfora u samim zgradama su pripadnici policije i specijalne policije. Za sada nema nagoveštaja da će se bilo šta promeniti niti da bi broj ovih poslednjih mogao da utiče na odluku da prekinu protest koji traje od 29. maja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija