Politika

Sve hladniji odnos Rame i Kurtija: Zašto je telefon u kabinetu u Prištini stalno bio "nedostupan" za pemijera Albanije

Komentari

Autor: Aleksa Boljanović

14/07/2023

-

21:36

Sve hladniji odnos Rame i Kurtija: Zašto je telefon u kabinetu u Prištini stalno bio "nedostupan" za pemijera Albanije
Aljbin Kurti i Edi Rama - Copyright EPA/MALTON DIBRA

veličina teksta

Aa Aa

"Nisam išao u Prištinu da se oženim Kurtijem", rekao je albanski premijer Edi Rama nakon što se tokom nedavne balkanske turneje prošle nedelje nije sastao sa kosovskim premijerom, ističući da nije uvređen. Uoči tog puta Rama je kritikovao Kurtijevo ignorisanje zahteva zapadnih zemalja za deeskalaciju na severu Kosova, a "kumovima nemačko-francuskog plana" je samoinicijativno dostavio svoj predlog statuta ZSO.

Neslaganje između dvojice političara iz albankog korupsa dolazi u okolnostima u kojima Rama pokušava da se nametne kao faktor rešavanja krize, a analitičari napomiju da on prenosi ideje koje dolaze od zapadnih zemalja.

Edi Rama je u prethodnom periodu čvrsto zgrabio diplomatsku štafetu obilazeći zemlje regiona povodom samita Berlinskog procesa koji se u oktobru održava u Tirani. Međutim, njegovi potezi nisu naišli na potpuno odbravanje Beograda, ali ni Prištine, što je za mnoge predstavljalo iznenađenje. Tokom posete Prištini sastao se sa predsednicom Vjosom Osmani i sa predsednikom parlamenta Galukom Konjfucom, ali ne i sa Kurtijem. 

Kako je došlo do toga da Rama prolazeći kraj novinara u Prištini izjavi: "Nemam kolegu, ne možemo da održimo konferenciju"? Pre puta je albanski premijer poručio da nije saglasan sa politikom koju Kurti vodi u poslednje vreme, odnosno sa "samoizolacijom" koju nameće Kosovu.

profimedia

 

"Ta politika je postala prepreka, pogrešna politika, nemam baš ništa sa čovekom. Ne napadam premijera Kurtija. Zauzimam stav o određenoj politici. Nemam ništa lično protiv njega. Držim ga za prijatelja i on je neko sa kim uživam da debatujem", dodao je Rama. 

Pre nego što je postalo definitivno jasno da do susreta neće doći, Rama je isticao da čak nije moguće ni kontaktirati Kurtijev kabinet. Kako je rekao, zvao ga je toliko puta da se "ni u mladosti nije obratio ravnodušnoj Đuljeti sa toliko zahteva".

U kakvim okolnostima dolazi do neslaganja Kurtija i Rame?

Da postoji jasno neslaganje između albanskog i kosovskog premijera, ukazuje i novinar i diplomata Dragan Bisenić, koji ističe da je Rama nastupio u specifičnim okolnostima, kada su Kurti i njegovi najbliži saradnici odbili da sarađuju sa američkim predstavnicima.  

"Kurti je u toj prilici imao nekoliko lično nepovoljnih opaski prema državnom sekretaru Blinkenu, što je sve dovelo američku nesumnjivu podršku Kosovu, na rub kolapsa. SAD su u poslednjem trenutku odlučile da očuvaju komunikaciju s Kurtijem i njegovom vladom i da ih ne ruše kao što je to bio slučaj sa njegovom prvom vladom. Ali ta saradnja je svedena na najnužniju meru i prepuštena uglavnom Evropskoj uniji. U takvim okolnostima, nastupio je albanski premijer sa svojim nacrtom Statuta Zajednice srpskih opština koje je uputio francuskom predsedniku Makronu i nemačkom kancelaru Šolcu", naveo je Bisenić za Euronews Srbija. 

Kako je istakao, to je značilo da Edi Rama negira fundamentalni princip Kurtijeve politike, a to je odbijanje Zajednice srpskih opština koja ima svoje nadležnosti, i od tog trenutka Kurtijeva vlada i njegovi ministri smatraju Ramu predstavnikom EU, a ne "sestrinske države Albanije".  

U albanskoj javnosti sukob između Kurtija i Rame izazvao je pažnju, a politički analitičar Visar Imeri ga je ocenio kao "skandalozan i detinjast", prenosi "Gazeta Blic". Naveo je i da je Rama došao na Kosovo zbog Berlinskog procesa, a da je Kurti, koji je bio najglasniji od lidera Zapadnog Balkana kada je u pitanju taj proces, odbio da se sastane sa njim.  

Euronews/Vladislav Ćup

 

Novinar Nikolas Leši je u autorskom tekstu za portal "Gazeta tema" naveo je da ono što se desilo u Prištini, kada kosovski premijer nije hteo da primi kolegu iz Albanije, predstavlja "kršenje svih albanskih zakona i običaja".  

"Albin Kurti je izgubio SAD, više ga ne podržava EU, nije dočekao premijera Albanije, a ko će pomoći premijeru Kurtiju? ", zaključio je Leši.  

Analitičar Arton Demhasaj ističe da je Kurti pokazao ljutnju prema Rami. "Najavljeni su sastanci sa premijerima Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, samo na Kosovu nije bilo sastanka sa premijerom. Ovo pokazuje ljutnju. Za premijera Kosova važniji je njegov lični bes od interesa Kosova", naglasio je.  

Kurti doživljava Ramu kao "vojnika Zapada"

Novinar i publicista Mero Baze rekao je da Kurti nije želeo da se sretne s Ramom jer ne može da podnese poruke Zapada koje mu je je albanski premijer donosio, piše ABC News. Dodao je i da Kurti doživljava Ramu kao "vojnika Zapada".  

"Kada ga je Edi Rama pozvao da se sastane sa njim o 'Otvorenom Balkanu', Kurti je to odbio i rekao da može da se sastane samo u vezi Berlinskog procesa. Sada kada ga poziva da se sastanu u vezi toga, kaže da se mogu sastajati samo na sastancima dve vlade", naveo je Baze.  

Dodao je da je Kurti u politiku ušao kao neko ko se zalaže za "nacionalno jedinstvo", ali da je danas pristalica “nacionalne nesaradnje”, a sukob sa Zapadom koristi za "viktimizaciju". Upitan sa koje pozicije Edi Rama nastupa prema Aljbinu Kurtiju, Dragan Bisenić napominje da on ima imidž osobe koja može da poboljša regionalnu klimu na Zapadnom Balkanu.

"Nesumnjivo je da je Edi Rama učvrstio svoj položaj ličnosti koja ima odlučujuću ulogu za rešavanje albanskog pitanja na Balkanu i u tom smislu je superiorniji u poređenju sa položajem Aljbina Kurtija koji je na čelu institucija jednog formalnog protektorata UN koji nema kvalitet ni kapacitet države kojim raspolaže Rama", naveo je Bisenić.  

Ipak, napominje da nije sasvim izvesno da odnos Kurtija i Rame ide ka potpunom raskidu, iako je Rama na balkanskoj turneji bio "jasan, povremeno zajedljiv i ironičan, ali očigledno povređen Kurtijevim demonstrativnim gestom i odbijanjem susreta". Kako kaže, Rama je iskoristio incident u kosovskoj skupštini tokom kojeg je Kurti poliven vodom da bude predusretljiv prema njemu i da osudi postupanje opozicije. 

"To govori da Rama još smatra da je moguće da održi konstruktivan odnos sa Kurtijem ili da javno demonstrira solidarnost unutar albanskog korpusa, a da eventualni razlaz, ukoliko do njega dođe, pripiše posledici Kurtijevih akcija. U svakom slučaju, napetost između dvojice vodećih ljudi Albanije i Kosova značiće i otežanu saradnju između njih, ali i manje uvažavanje Albanije za stavove Kurtijeve vlade", naveo je Bisenić. 

Rama je svoje delovanje iskoristio i da lansira neke predloge koji su naišli na pozitivne signale EU. Zbog toga što Ramine ideje izgledaju kao inicijative koje dopunjuju evropski plan, Bisenić za Euronews Srbija ističe da se od početka insinuira da se on ne pojavljuje kao nezavisni faktor, već da je "adekvatni frontmen planova koji su kreirani na drugom mestu". 

Komentari (0)

Srbija