Politika

Ministarka nauke sa zamenikom globalnog šefa UNDP: Stepen digitalizacije - jedan od aduta Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2023

-

23:59

Ministarka nauke sa zamenikom globalnog šefa UNDP: Stepen digitalizacije - jedan od aduta Srbije
Ministarka nauke sa zamenikom globalnog šefa UNDP: Stepen digitalizacije - jedan od aduta Srbije - Copyright Sajt Vlade Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacije Jelena Begović, se na kraju posete Njujorku sastala sa Haoliang Huom, zamenikom globalnog šefa UNDP i Ivanom Živković, direktorkom UNDP za region Evrope i ZND. 

Tema razgovora bila je dosadašnja saradnja UNDP i Srbije, “istakli smo koliko je ta saradnja do sada bila uspešna i korisna, koliko za Srbiju, toliko i za UNDP”, kaže ministarka Begović. 

Dodaje da su istaknuti aduti koje Srbija ima kao što je stepen digitalizacije državne uprave, zdravstvenog sistema, poljoprivrede. 

Razmatrali su i kako može Srbija da svoje iskustvo i ekspertizu prenese na druge zemlje koje još nisu na tom nivou digitalizacije. 

“Sa druge strane gledali smo i koji su to mehanizmi koje UNDP može dalje da koristi kako bi podržao dalji razvoj, pre svega u smislu dostizanja ciljeva održivog razvoja, što je važno za dalji razvoj čovečanstva”, kaže Begović. 

Dodaje da je još jedna tema o kojoj je bilo reči, a “u čemu je Srbija napredna u odnosu na druge zemlje - jednakost, odnosno bolji položaj žena i devojčica”. 

Kaže i da je istaknut uspeh Srbije u pogledu dostupnosti obrazovanja i procentu žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, po čemu je kako kaže “Srbija uvek iznad nekih svetskih i evropskih proseka“. 

Podseća da je tokom poplava 2014. i tokom pandemije kovida 19 UNDP sve vreme bio sa nama i pomagao nam. 

“Mislim da će ova saradnja tek da se intenzivira, posebno sada u nekim novim oblastima, kao što su biotehnologija, izgradnja BIO4 kampusa koji takođe ima neke ciljeve održivog razvoja, čime može da pomogne da Srbija dostigne ciljeve održivog razvoja”, rekla je ministarka Begović. 

Haoling Hu je naveo da je sa srpskom ministarkom imao zaista dobru diskusiju i da zna da Vlada Srbije želi da razvija zemlju u pravcu društva koje se oslanja na znanje i inovacije. 

''Kada uzmemo u obzir ovaj cilj, već se vidi progres koji je vaša zemlja već napravila koristeći digitalizaciju da podrži ekonomski razvoj. Pričali smo i o tome kako UNDP može da podrži ciljeve nacionalnog razvoja, prioritete Vlade i kako možemo da mobilišemo mlade ljude da učestvuju u procesu razvoja države i donesemo Evropu u Srbiju, ali i Srbiju u Evropu", rekao je Haoling Hu.

Posetu SAD ministarka Begović nastavlja u Vašingtonu, gde će imati sastanke sa savetnicom za nauku državnog sekretara Entonija Blinkena, kao i sa predstavnicima Svetske banke i Atlantskog saveta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija