Politika

Reakcije opozicije na ukidanje Anketnog odbora: "Poštujemo zahtev, ali ne može predsednik skupštine sam da odlučuje"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/07/2023

-

17:39

Reakcije opozicije na ukidanje Anketnog odbora: "Poštujemo zahtev, ali ne može predsednik skupštine sam da odlučuje"
Euronews/Stefan Goranović - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Svega tri dana nakon što je formiran, Skupština Srbije obustavila je dalji rad Anketnog odbora koji je trebalo da utvrdi sve činjenice i okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistva koja su se dogodila početkom maja. Tako je odgovoreno na molbu punomoćnika porodica nastradale dece u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kao i članova porodice. Od nekih opozicionih političara već stu stigle prve reakcije, a osim što kažu da je važno poštovati zahtev roditelja, tvrde i da će na ovaj način javnost ostati uskraćena za odgovore na mnoga važna pitanja.

Kako se navodi u saopštenju iz parlamenta, Narodna skupština primila je 21. jula 2023. godine molbu porodica nastradalih u tragediji koja se dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i njihovih punomoćnika, kojom od Narodne skupštine Republike Srbije i narodnih poslanika traže da se obustavi bilo kakvo postupanje i rad Anketnog odbora, dok se ne okonča krivični postupak pred tužilaštvom i pred sudom.

Ovo pitanje već je bilo u fokusu jučerašnje sednice, a predstavnici opozicije su izneli uveravanja da bi odbor trebalo da nastavi s radom i istakli su da se neće mešati u proces istrage, već da će se baviti sistemskim problemima. Kako su poručili, cilj je da se utvrde sistemski propusti i činjenice i da se utvrdi da su tragedije na bilo koji način mogle biti sprečene. 

Potpredsednik Narodne stranke i narodni poslanik Miroslav Aleksić rekao je za Euronews Srbija, nakon odluke parlamenta, da će se zahtev roditelja nastradale dece svakako poštovati. 

"Cilj Anketnog odbora je trebalo da bude da saznamo koje su, eventualno, društvene okolnosti dovele do masakra u školi, a zatim i u selima kod Mladenovca. Više puta je naglašavano da se radom Odbora ne bi ugrožavali tužilacki i budući sudski procesi. Odbor je trebalo da nam odgovori na pitanja da li je bezbedno da se deca vrate u skole u septembru. Mi i dalje to ne znamo. Pošto je vlast posle masakra u Ribnikaru govorila da sistem nije zakazao, a onda ih je odmah demantovao novi masakr. Obustavom Odbora na brojna pitanja, nažalost, nećemo dobiti odgovore kroz institucije", rekao je Aleksić.

Odgovori na ta pitanja su, kako kaže, vazni i za porodice  ubijene dece, mladih i školskog čuvara, ali i za svakog roditelja koji od septembra treba dete, opet svako jutro iznova, da prati dete u školu.

"Znate, da se situacija u društvu nije rešila samo time što su osumnjičeni za masakre uhvaćeni posle zločina, govori i činjenica da su protiv 82 učenika starijih od 14 godina podnete krivične prijave za ugrožavanje sigurnosti i širenje panike i nereda preko društvenih mreža, u periodu od 3. maja do 7. jula, kako je saopstio MUP-u Srbije", napomenuo je Aleksić.

I lider Dveri Boško Obradović kaže da je veoma važno uvažiti šta imaju da kažu roditelji tragično nastradale dece i u Ribnikaru i u Mladenovcu i okolini. On, međutim, dodaje i da ne sme predsednik Narodne skupštine da bude taj koji će samoinicijativno ukinuti rad Anketnog odbora.

"Kao član Anketnog odbora predložio sam da se najpre obave razgovori sa njima, i to direktno a ne preko advokata kao posrednika, ukoliko oni to žele. Svakako ne sme predsednik Narodne skupštine biti taj koji će samoinicijativno ukinuti rad Anketnog odbora, već to pitanje mora biti tema na sledećoj sednici nakon razgovora sa roditeljima. Anketni odbor ne treba da se bavi policijskim i sudsko-tužilačkim poslovima, već da utvrdi političku pozadinu i odgovornost za to kako je urušen sistem vrednosti u našem društvu i kako smo došli do majskih tragedija, kao i šta treba hitno učiniti kako nam se tako nešto nikada ne bi ponovilo", naveo je Obradović.

Ranije su poslaničke grupe vladajuće većine u Skupštini Srbije obavestile predsednika parlamenta da će ispoštovati molbu punomoćnika porodica nastradale dece u tragediji koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" 3. maja da se obustavi rad Anketnog odbora. Kako je Tanjugu rečeno, iz kabineta predsednika parlamenta je taj stav poslanika vladajućih stranaka prosleđen svim poslaničkim grupama.

Šefica poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović koja je izjavila da ta stranka neće dalje učestvovati u radu Anketnog odbora koji treba da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u Srbiji. 

"Imajući u vidu da su punomoćnici porodica stradale i povređene dece u tragediji koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, kao i sami članovi porodica uputili zvaničan apel da se obustavi rad Anketnog odbora, dok se ne završi postupak pred sudom, prihvatamo njihovu molbu i postupaćemo u skladu sa njom", rekla je Paunović. 

Više javno tužilaštvo pozdravlja odluku

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu pozdravilo je danas odluku Narodne skupštine kojom je usvojena molba porodica nastradale, povređene i traumatizovane dece u tragediji u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", da se, dok traje krivični postupak pred ovim tužilaštvom i sudom, obustavi rad Anketnog odbora.

Glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović tim povodom u izjavi za Tanjug je poručio da će tužilaštvo nastaviti da efikasno sprovodi istragu u vezi sa ubistvima u osnovnoj školi u cilju utvrđivanja svih činjenica, uz poštovanje prava učesnika u krivičnom postupku koji je u toku.

Molba roditelja

Potpisnici molbe su jednoglasni u stavu da postoji opravdana bojazan da bi rad Anketnog odbora u ovom trenutku mogao da ugrozi dalje neometano vođenje tužilačke istrage i krivičnog postupka, jer bi činjenice i dokazi od značaja za zakonito vođenje postupka mogli da izađu u javnost pre početka suđenja, rekla je za Tanjug jedna od punomoćnica porodice advokat Zora Dobričanin Nikodinović. 

Pre nekoliko dana je jedan od punomoćnika oštećenih porodica advokat Goran Petronijević rekao za Euronews Srbija da, s obzirom da je u toku osetljiva faza istrage masovnih ubistava, neophono je da pojedine stvari ili najveći deo činjenica ne izađe u javnost dok se istraga ne okonča.  

"Nije isključeno da se ona može proširiti prema trećim licima, da može doći do novih saznanja, upravo se na tome i radi", naveo je advokat.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija