Politika

Vučić: Vlasti u Prištini ne žele izbore, oni jedino žele da hapse i maltretiraju Srbe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/07/2023

-

18:42

Vučić: Vlasti u Prištini ne žele izbore, oni jedino žele da hapse i maltretiraju Srbe
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je još jednom uputio molbu međunarodnoj zajednici da svi Srbi privedeni na Kosovu i Metohiji budu pušteni.

"Naročito što imamo značajne dojave o njihovom maltretiranjeu i da teško podnose uslove u kojima se nalaze, i bilo bi tragično kada bi im se nešto dogodilo, to bi imalo nesagledive posledice. Zato molimo Euleks i međunarodnu zajednicu da reaguju i da učestvuju u spasavanju života srpskih pritvorenika. Da ne pričamo o tome da nema nikakvih razloga zašto drže u zatvoru Lune, Obrenović ili neki drugi", rekao je Vučić odgovarajući na novinarska pitanja nakon pokazne vežbe na Pasuljsankim livadama

Komentarićući izjavu nekadašnjeg specijalnog predstavnika Evropske unije na KiM Pitera Fejta  da Sjedinjene Američke Države gube strpljenje sa Prištinom, te da će prištinske vlasti najviše izgubiti od izostanka napretka u dijalogu sa Beogradom, Vučić je podsetio da je Fejt do 2012. sprovodio tzv. "nadgledanu nezavisnost".

"Utoliko je čudnija reakcija Prištine na Pitera Fejta, i nervoza koju pokazuju. On u SAD ima težinu. Mi od njega ne možemo da očekujemo uvek lepe reči i pohvale, on je bio prvoborac kosovske "nezavisnoti", ali nema nikakve sumnje da je reč o čoveku od ne malog uticaja u SAD", rekao je predsednik Srbije. 

Kako je naveo vlasti u Prištini ne žele izbore.

"Oni jedino žele da hapse i maltretiraju Srbe", naveo je Vučić, dgovarajući na novinarska pitanja nakon održavanja pokazne vežbe na Pasuljanskim livadama.

Komentarišući obustavljanje rada Anketnog odbora Skupštine Srbije o okolnostima dva masovna ubistva rekao je da je reč roditelja je za njega najvažnija. 

On je dodao da su "očigledno neki ljud živeli u potrebi da imaju samopromociju, pa i da nanose bol i štetu celom društvu". 

On je, odgovarajući na novinarsko pitanje, potvrdio da su tokom nevremena koje je prethodnih dana zahvatilo Srbiju  povgređena trojica pripadnika Vojske Srbije - jedan teže, a drugih dvoje lakše.

"Povređena su trojica pripadnika. Sada je situacija stabilna i verujem da će biti bez ikakvih posledica. Drugo su lakše povrede, jedan je već na kućnom oporavku. To su stvari koje se dogode kada imamo na ovakvo gađanje. Nekada neko može da pogreši u proračunu, ovo je vojska, neko može da strada. Ti momci su ležali u šatoru, to su logorski uslovi, bilo je nevreme, palo je drvo... Ministar je odmah dao nalog da se rade kontejneri, kako bi ubuduće bili zaštićeni od nevremena. Ja sam protiv toga. Ako vojnika ne možemo da stavimo u šator - hoćemo li sutra po nekom najtežem terenu da vucaramo kontejnere. Hoćemo li svaki put vama da se pravdamo ili nekom drugom za stvari koje su normalne? Šta da je podbacila gvozdika i da je neko od vojnika stradao? To se dešava, to je život, ovo je vojska. To je svakodnevica za ove ljude. Zato će oni sada imati značajno veća primanja nego svi drugi, biće nagrađeni za svoj trud, za svoje teške uslove rada", rekao je Vučić.

Danas posle podne je na Vojnom kompleksu na Pasuljanskim livadama održana pokazna vežba pripadnika Vojske Srbije, a komandu za početak izdao je predsednik i vrhovni komandant Aleksandar Vučić.

Pokazno je gađanje organizovano u okviru završne faze obuke pripadnika Vojske Srbije sa novouvedenim naoružanjem i vojnom opremom. Brigadni general zamenik komandanta Kopnene vojske Slađan Stamenković naveo je da u okviru gađanja učestvovalo 743 pripadnika VS sa 56 ključnih sredstava ratne tehnike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija