Politika

Ko dolazi umesto Baste: Funkcioner SPS-a i direktor Novosadskog sajma predložen za novog ministra privrede

Komentari

Autor: Stefan Goranović

26/07/2023

-

16:38

Ko dolazi umesto Baste: Funkcioner SPS-a i direktor Novosadskog sajma predložen za novog ministra privrede
Slobodan Cvetković - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštinu Srbije stigao je predlog za imenovanje novog ministra privrede, a reč je o funkcioneru Socijalističke partije Srbije (SPS) Slobodanu Cvetkoviću, rečeno je danas Tanjugu u parlamentu.

Predlog je stigao u poslednjem času jer je do kraja dana isticao rok premijerki Ani Brnabić da predloži kandidata za novog ministra privrede.

Slobodan Cvetković je predsednik novosadskog odbora SPS-a i direktor Novosadskog sajma.

Cvetković je rođen 28. juna 1974. godine u Novom Sadu. Završio je Fakultet za trgovinu i bankarstvo na Univerzitetu Braća Karić. Magistrirao je na temu "Socijalna odgovornost korporacija kao faktor lokalnog održivog razvoja". Od 2014. godine obavljao je funkciju generalnog direktora preduzeća A. D. Novosadski sajam.

Novi ministar će na toj poziciji će zameniti Radeta Bastu koji je nedavno razrešen dužnosti.

Nijedno drugo ime se nije pominjalo u javnosti, niti su iz koalicije SPS-JS javno izneli svoj predlog. Inače, lider SPS-a Ivica Dačić je nedavno rekao u Skupštini Srbije da premijerka ima rok do 26. jula da predloži kandidata za novog ministra prvrede. Nakon Bastine smene za v.d. ministra je postavljen aktuelni ministar finansija Siniša Mali koji rukovodi resorom do izbora novog ministra. 

Basta, koji je na mesto ministra privrede postavljen na predlog Jedinstvene Srbije, razrešen je na skupštinskoj sednici po hitnom postupku. Različiti tonovi unutar vladajuće koalicije počeli su u martu kada je Basta rekao da Srbija "plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i da to postaje neizdrživo". 

"Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju", rekao je tada Basta. 

Fonet/Aleksandar Barda, Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Zatim je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma dao Basti rok da podnese ostavku na sve funkcije na koje ga je predložila ta stranka, što uključuje i funkciju ministra za privredu u Vladi Srbije. On je podsetio i da je na sednici Predsedništva Jedinstvene Srbije, održanoj 10. aprila u Jagodini, jednoglasno doneta odluka o smeni Baste sa mesta potpredsednika stranke. 

"Razlog za smenu u stranci i zahtev za smenu u Vladi Srbije je sledeći: Izjave Radeta Baste da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i da se svi ministri u Vladi Srbije trebaju pridružiti protestima u Beogradu su dijametralno suprotne programu Jedinstvene Srbije i državnoj i nacionalnoj politici koju sprovodi Vlada Srbije", naveo je Marković. 

Basta osnovao svoj pokret

S druge strane Rade Basta je na svom Instagram profilu objavio da je registrovao pokret Evropski put (PEP) koji će uskoro prerasti u stranku i izaći će na izbore na svim nivoima.  

"Srbija zbog svog položaja i vrednosti koje baštini pripada zapadnom svetu. Zato je prirodno mesto Srbije članstvo u Evropskoj uniji. Pokret Evropski put zalaže se za ubrzanje pridruživanja Srbije EU i sprovođenje neophodnih reformi. Prioritet je očuvanje mira i stabilnosti, unapređivanje demokratije, poštovanje ljudskih i manjinskih prava i uvažavanje dostojanstva i jednakost", napisao je Basta. 

Ivica Dačić je nedavno izjavio da Basta nije smenjen zato što je dao izjavu protiv Aleksandra Vučića, već zbog izjave protiv njega.

"On je dao izjavu protiv mene, a ja i Dragan Marković Palma smo ga predložili za ministra. Da ne vređamo ljude da su svi u Vladi Srbije poslušnici Aleksandra Vučiča. Moji ministri slušaju mene, možda ne dovoljno pa ću morati da primenim još neke mere", rekao je Dačić.

Komentari (0)

Srbija