Politika

Rasprava u Skupštini o 30 tačaka dnevnog reda: Brnabić obrazložila predloge zakona

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2023

-

12:00

Rasprava u Skupštini o 30 tačaka dnevnog reda: Brnabić obrazložila predloge zakona
Rasprava u Skupštini o 30 tačaka dnevnog reda: Brnabić obrazložila predloge zakona - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije započeli su sednicu na čijem je dnevnom redu 30 tačaka, a predloge zakona obrazložila je premijerka Ana Brnabić navodeći da će jednim od propisa biti omogućena uplata novčane pomoći mladima do 16 godina.

U parlamentu su i ministri finansija Siniša Mali, za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, za brigu o porodici Darija Kisić, za poljoprivredu Jelena Tanasković.

Brnabić je, govoreći o Predlogu zakona o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć, rekla da je reč o pomoći mladima do 16 godina starosti.

Prijave za pomoć će biti moguće, ukoliko Narodna skupština usvoji zakon, u periodu od 20. avgusta do 20. septembra, a isplata se očekuje od 25. septembra.

Što se tiče izmena i dopuna Zakona o finansijskoj pomoći porodici sa decom, Brnabić je kazala da je ona nikad veća u istoriji Srbije.

"U ovoj godini se za mere finansijske podrške iz budžeta izdvaja 87 milijardi dinara", rekla je Brnabić i izrazila zadovoljstvo zato što su konačno mere počele da daju rezultate.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Prema njenim rečima, posle skoro četiri decenije, zaustavljen je negativan trend ukupnog broja novorođene dece i Srbija je jedina zemlja u regionu koja je tokom prošle godine zabeležila rast. Kako je rekla, novim izmenama dodatno se podržava roditeljstvo posebno za žene preduzetnice. 

Predloženim izmenama predviđeno je da očevi koji su u radnom odnosu, a čije su supruge preduzetnice, nakon tri meseca od rođenja deteta mogu da koriste pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta, odsustvo sa rada radi posebne nege deteta i naknadu zarade, odnosno naknadu plate.

Otac deteta ova prava može ostvariti posle navršena tri meseca života deteta, za preostali period do godinu dana, za prvo i drugo dete, odnosno do dve godine za treće i svako naredno dete. 

Takođe, izmenama ovog zakona, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda, izjednačava se status majki preduzetnica, budući da je predviđeno ostvarivanje prava vezanih za odsustvo sa posla za treće i svako naredno dete u trajanju od dve godine.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Premijerka je istakla da je postojećim Zakonom o ozakonjenju propisana zabrana naknadnog priključenja na infrastrukturu objekata koji su u postupku ozakonjenja, dodajući da se sada dopunom tog zakona izlazi u susret oko 55.000 domaćinstava da ostvare sada tu mogućnost.

Brnabić je objasnila da će se tim domaćinstvima omogućiti da se privremeno priključe na infrastrukturu s tim što se to neće odnositi na investitore stambenih objekata koji su gradili stanove za prodaju.

Kada je reč o Predlogu zakona o potvrđivanju sektorskog sporazuma između Vlade i Evropske komisije o mehanizmima primene finansijske pomoći Unije Srbiji u okviru IPARD 3, Brnabić kaže da se udsvajanjem zakona otvara put za dodatnu bespovratnu pomoć od 288 miliona evra što će dodatno doprineti razvoju ruralnim područjima.

Slavica Đukić Dejanović predložena za ministarku prosvete

Predsednica Vlade je predložila Slavicu Đukić Dejanović za novog ministra prosvete. Ona je na sednici Skupštine Srbije rekla da je Slavica Đukić Dejanović završila Medicinski fakutet, magistarske i doktorske studije i specijalizaciju iz neuropsihijatrije na Medicinskom falultetu Univerziteta u Beogradu.

"U sedam mandata je bila poslanik u Skupštini Srbije, saveznom parlamentu Savezne Republike Jugoslavije i državne zajednice Srbije i Crne Gore. U prelaznoj Vladi Srbije bila je ministar za brigu o porodici. Bila je i predsednica Skupštine Srbije od 2008. do 2012. i obavljala funkciju vršioca dužnosti predsednika Srbije od početka aprila do kraja maja 2012.", navela je  premijerka.

Dodala je da je od 2012. do 2014. Đukić Dejanović bila i ministar zdravlja u Vladi Srbije, a od avgusta 2016. do oktobra 2020. godine obavljala je funkciju ministra bez portfelja u Vladi Srbije zaduženu za demografiju i populacionu politiku.

"Nakon toga Slavicu sam zamolila da obavlja funkciju moje specijalne savetnice za implementaciju agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj, odnosno agende 20-30 o obrazovanju, borbi protiv siromaštva, protiv klimatskih promena i da niko u društvu ne sme da bude zaboravljen i isključen“, rekla je premijerka.

Komentari (0)

Srbija