Politika

Srpski vatrogasci u bazi u Solunu: Spremni da pomažu u gašenju požara na severu Grčke

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2023

-

16:31

Srpski vatrogasci u bazi u Solunu: Spremni da pomažu u gašenju požara na severu Grčke
Srpski vatrogasci u bazi u Solunu: Spremni da pomažu u gašenju požara na severu Grčke - Copyright TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ bg

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji su stigli u Solun u pripravnosti su i spremni da odmah, po potrebi grčkih organa, krenu i pruže pomoć u gašenju požara koji su zadesili Grčku, saopstio je danas MUP.

Oni navode da su spasioci iz Srbije stacionirani u bazi operacije, na aerodromu Makedonija u Solunu, i da su tokom jutra prisustvovali sastancima sa relevantnim ministarstvima i civilnom zaštitom na kojima je dogovoreno da tim bude ostane na toj lokaciji i pomagati u gašenju požara domaćim i međunarodnim snagama na teritoriji cele severne Grčke.

Tim Ministarstva unutrašnjih poslova broji 38 pripadnika i 14 vozila, a noćas je stigao u bazni kamp operacija, timova za gašenje šumskih požara, saopštio je MUP.

"Dogovoreno je i da tim može biti poslat na bilo koji deo Grčke gde će pomoći kolegama u daljem radu", izjavio je iz Soluna vođa spasilačkog tima, načelnik Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Davor Vidović.

Preciziraju da je na teritoriji severne Grčke još uvek na snazi crveni meteoalarm, a konfiguracija terena i jak vetar stvaraju uslove za složenu situaciju.

"Nakon dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Grčke srpski vatrogasci i spasioci su upućeni u Grčku u cilju pružanja pomoći lokalnim snagama u gašenju požara. U toku jučerašnjeg dana 36 vatrogasaca-spasilaca sa 14 vozila je krenulo put Grčke i dva predstavnika medicinskog tima sa sanitetskim vozilom", rekao je pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Miloš Milenković za Tanjug.

Naglasio je da su vatrogasci tokom jutra obavili razgovor i prvi sastanak sa lokalnim vlastima i da će na tom području u okolini aerodroma biti angažovani gde bude potrebe.

"Moramo napomenuti da je za to područje jutros nadležna hidrometerološka služba izdala crveni meteo alarm", istakao je Milenković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija