Politika

Francuski ambasador: Lopta je u polju Prištine, još nisu ispunjeni uslovi za ukidanje mera EU iako vreme prolazi

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2023

-

15:46

Francuski ambasador: Lopta je u polju Prištine, još nisu ispunjeni uslovi za ukidanje mera EU iako vreme prolazi
Ambasador Francuske na Kosovu - Copyright Prinstscreen YouTube/Ministria e Ekonomisë ME

veličina teksta

Aa Aa

Francuski ambasador u Prištini Olivije Gero izjavio je danas da Priština još nije ispunila uslove za ukidanje mera EU i istakao da vreme prolazi, ali da se ne primećuje nikakav napredak kada je reč o dodatnom smanjivanju prisustva kosovske policije i pripremama za izbore u četiri severne opštine na Kosovu.

Gero je za Gazetu Ekspres rekao da očekuje sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija početkom, kako je naveo, "školske godine", a da je do tada "lopta i dalje" u polju Prištine. 

On je naglasio da je osnivanje Zajednice srpskih opština "suštinski element za normalizaciju odnosa" i dodao da ohrabruje vladu u Prištini da napravi "konkretan predlog statuta" ZSO. 

Gero je rekao da su organizacija prevremenih izbora na severu KiM i stvaranje neophodne pravne osnove sastavni deo sporazuma postignutog između specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija. 

"Ove izbore treba organizovati što pre", poručio je on. 

On je rekao da cela Evropa očekuje pobolјšanje situacije i konkretne akcije vlade u Prištini u pravcu deeskalacije, kao i da to zahtevaju i SAD i NATO.  

"Ne vidimo napredak ni u vezi sa vanrednim izborima, kao ni kada se radi o usvajanju podzakonskih akata u skladu sa članom 72. Zakona o izborima o lokalnoj samoupravi. Bez odobrenja podzakonskog akta građani Kosova ne mogu da koriste pravo koje im daje ovaj zakon", rekao je Gero.

On je ponovio da su mere koje preduzima EU reverzibilne, i da ne treba da budu shvaćene olako, i naglasio da vlada u Prištini još nije ispunila neophodne uslove za njihovo ukidanje.

"Vreme prolazi, a mi ne vidimo nikakav napredak", rekao je Gero. 

Gero je rekao da je postojao određeni napredak, ali da još postoje obaveze koje treba sprovesti, navodeći kao primer koordinaciju između kosovske policije i međunarodnih misija u proceni bezbednosti.

On je istakao da i dalje postoji zahtev EU da se predsednici opština Leposavić i Severna Mitrovica izmeste iz svojih kancelarija i "stoga to pitanje ostaje aktuelno".

Ocenio je da je povlačenje dela policije iz zgrada opština "pozitivan korak, ali nedovoljan".

Gero je dodao da EU i njene države članice, uklјučujući Francusku, očekuju da Beograd i Priština uspostave proces za izradu statuta ZSO, kako je predviđeno sporazumom. 

On je ukazao da je normalizacija odnosa u interesu obe strane i da će implementacija sporazuma takođe omogućiti da se pojednostavi svakodnevni život.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija