Politika

Vučić informisao Dačića o sastanku u Briselu, dogovorena dalja saradnja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/07/2021

-

10:03

Vučić informisao Dačića o sastanku u Briselu, dogovorena dalja saradnja
Aleksandar Vučić i Ivica Dačić - Copyright Instaram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je jutros sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem i informisao ga o jučerašnjim sastancima u okviru nove runde dijaloga Beograd i Prištine u Briselu.


"Jutarnji razgovor sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem. Izvestio sam ga o razgovoru u Briselu, a dogovarali smo i nastavak uspešne saradnje na korist i u interesu građana Srbije", naveo je Vučić na svom Instagram nalogu.

Podsetimo, Vučić nije bio previše zadovoljan rezultatima jučerašnjeg sastanka sa kosovskim premijerom koji je održan u Briselu uz posredstvo EU.

Nakon sastanka, koje su pisustvovali specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak i šef diplomatije EU Žozep Borelj, predsednik Srbije izjavio je da je "poslednji put mislio da je nemoguće imati lošiji sastanak, ali da se ipak uverio da je moguće".

Naglasio je da je Beograd prihvatio sva tri predloga Evropske Unije u vezi sa dijalogom, a da ih je Priština odbacila i kao ključan naveo "uzdržavanje od poteza koji bi mogli dovesti do destabilizacije situacije na terenu". 

Kako je precizirao, tri predloga EU bila su da se intenziviraju napori na identifikovanju ostataka nestalih, da će obe strane da se uzdržavaju od akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju na terenu, kao i da se jednom mesečno sastaju glavni pregoavrači i da pripremju sastanke kad je moguće na visokom nivou. 

Kurti je, sa druge strane, izjavio da je predložio sporazum od šest tačaka, ali da je taj sporazum "odbijen bez čitanja", preneo je prištinski list Koha.

On je naveo da je predsednik Srbije oklevao da u zajedničku izjavu uvrsti reč "suočavanje sa prošlošću", i da je zbog toga "atmosfera sastanka bila slična kao i na prethodnom".

Sa ocenama Beograda i Prištine da se na ovom sastanku nije postiglo mnogo, saglasan je i visoki predstavnik Evropske unije za dijalog, Miroslav Lajčak.

On je ocenio da je sastanak bio težak i da dve strane imaju potpuno različit pristup, zbog čega su "postigli veoma malo".

Preporuka za vas

Vučić u Briselu predao listu sa svim napadima na Srbe na Kosovu ove godine - 80 incidenata, od provokacija do prebijanja i ranjavanja
Bivši savetnik Hašima Tačija: Sada je sve političko, ne postoje više tehničke teme - vreme je za finalni sporazum

Komentari (0)

Srbija