Politika

Petković: Dve decenije tugovanja i bola za ubijenom srpskom decom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/08/2023

-

08:37

Petković: Dve decenije tugovanja i bola za ubijenom srpskom decom
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Danas se navršava 20 godina od napada u kome je, iz automatskog oružja, ubijeno dvoje, a teško ranjeno četvoro srpske dece u Goraždevcu na KiM.

"Navršile su se dve decenije tugovanja i bola za ubijenom srpskom decom, ali i dve decenije sećanja na mnogostradalnu srpsku Metohiju, koja je u glavama albanskih terorista i neljudi bila žrtva plana za istrebljenje srpskog naroda sa ovih prostora, koji je gotovo u potpunosti ostvaren", saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

Na današnji dan 2003. godine, u oružanom napadu na više od pedesetoro srpske dece koja su se kupala u reci Bistrici, ubijeni su Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), dok su teško ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

"Pantelija i Ivan izgubili su svoje mlade živote zbog sulude ideologije mržnje, koja je usmerena prema čitavom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, njegovoj kulturi, duhovnosti, pismu i sveopštem trajanju. Posebno zabrinjava činjenica da ta ideologija do danas nije napuštena i da ima brojne političke pristalice, inspiratore i sponzore u Prištini", naglasio je Petković.

Neshvatljiva je i činjenica, rekao je on, da se ovaj monstruozni zločin dogodio pred licem međunarodne zajednice, odnosno nakon dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju, u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih života, kažnjavanje zločina i uvođenje vladavine prava.

"I pored obećanja predstavnika UNMIK-a da će 'prevrnuti svaki kamen' da pronađu ubice, 2010. godine slučaj je bio zatvoren, jer istraga nije dala nikakve rezultate. Kao po pravilu, zločinci nad srpskim narodom na KiM ostaju nepronađeni, bezimeni i nekažnjeni", naveo je Petković.

Zatvarajući istragu o stradanju naše dece i mnogih drugih naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji, naglasio je on, učinjen je greh protiv čovečnosti, a međunarodna zajednica je kapitulirala pred ideologijama mržnje i terorizmom.

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju očekuje i od međunarodnih predstavnika da se ne oglušuju o srpske patnje, da ne zaborave ovaj zločin i žive rane roditelja i da ulože svoj autoritet da se počinioci pronađu, jer ovakav zločin nikad ne zastareva", rekao je Petković.

"Da je ideologija mržnje i te kako živa pokazuju i nedavni događaji u pokrajini, u kojima su žrtve bila srpska deca: između ostalog na Badnji dan, ove godine napadnuti su iz vatrenog oružja Stefan i Miloš Stojanovića iz Gotovuše, na Božić je pretučen Stefan Tomić iz Klokota, nedugo zatim dvojica Albanaca su izboli nožem Bobana Đuzića, a pripadnici ROSU pretukli su dva srpska mladića Đorđa i Lazara u Jošanici kod Leposavića, kao i Daru i Kristijana u selu Žitkovac, napadi na Srbe na Kosovu i Metohiji su svakodnevna pojava", naveo je Petković.

Međutim, kako je istakao, uprkos tragičnom gubitku i svakodnevnim nedaćama, Srbi opstaju i ostaju na svojoj zemlji i čuvajući i obilazeći grobove svoje dece i umrlih predaka, čuvaju srpski trag, postojanje i korene u Metohiji.

"Država Srbija će nastaviti da ih u tome podržava i pomaže i da bude kao i do sada stalno prisutna u njihovim životima, kako bi oni koji su ostali i opstali živeli bolje i kako bi istina o počinjenim i nekažnjenim zločinima ugledala svetlost dana", kazao je direktor Kancelarije za KiM.

"Pronalaženje i kažnjavanje zločinaca bi ujedno bio i pokazatelj da postoji dobra volja za normalizaciju odnosa i izgradnju međusobnog poverenja i da je dijalog jedino sredstvo za rešavanje svih problema u pokrajini", zaključio je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija