Aktuelno

Dve decenije od ubistva dece u Goraždevcu: Imena ubica i dalje nepoznata

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2023

-

12:26

Dve decenije od ubistva dece u Goraždevcu: Imena ubica i dalje nepoznata
Dve decenije od ubistva dece u Goraždevcu: Imena ubica i dalje nepoznata - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Goraždevcu je danas, u Crkvi Presvete Bogorodice, vladika novobrdski Ilarion održao opelo povodom 20-ogodišnjice stradanja srpske dece na obali Pećke Bistrice. U grupu od 28 mladih koji su se 13. avgusta 2003. godine kupali u reci Bistrici, nedaleko od centra sela, ispaljeno je 87 metaka, pokazala je istraga Unmika, odmah posle zločina. 

Poginuli su tada Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (18), a teško ranjeni Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Dve decenije posle od ubistva Dakića i Jovovića, imena ubica su i dalje nepoznata, a Euleks je zatvorio istragu zbog navodnog nedostatka dokaza. 

Unmik i Kosovska policija su tada saslušali više od 70 svedoka i pretresli više od 100 kuća, obećana je čak i nagrada od milion evra za informacije o ubici ili više njih, ali krivci nikada nisu pronađeni, da bi Euleks 2010, a prištinsko pravosuđe 2015. godine, zatvorili istragu zbog navodnog nedostatka dokaza. 

Tanjug/Dopisnik KiM

 

Ubistvo dece u Goraždevcu je jedan od najvećih zločina od dolaska međunarodne mirovne misije na Kosovo i Metohiju. 

Goraždevac je najveće srpsko selo u Metohiji, ali je posle 1999. godine i ovog ubistva, od 3.000 Srba, u njemu ostalo još njih oko 750. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija