Politika

Ubice i dalje na slobodi: Devetnaest godina od zločina u Goraždevcu, pucali na srpsku decu dok su se kupali

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Anđelka Ćup, Tanjug

13/08/2022

-

10:02

Ubice i dalje na slobodi: Devetnaest godina od zločina u Goraždevcu, pucali na srpsku decu dok su se kupali
Ubice i dalje na slobodi: Devetnaest godina od zločina u Goraždevcu, pucali na srpsku decu dok su se kupali - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Goraždevcu je danas obeleženo 19 godina od zločina u kojem su nepoznate osobe iz kalašnjikova pucale i tom prilikom ubili dvoje i ranili četvoro dece i mladih srpske nacionalnosti koji kupali u reci Bistrici. Ubijeni su Ivana Jovovića (19) i Panteliju Dakića (12).

Pomen stradaloj deci služio je episkop Ilarion u Crkvi Presvete Bogorodic. On je pozvao meštane Metohije da i pored zla koje ih je zadesilo, kako je rekao, ostanu na zemlji svojih predaka. 

"Vaš opstanak na vašem mestu strašnom, na stratišu, jeste velika pobeda, i tu treba da ostanete dosledni našem prizivu, dostoji naših predaka, da zaista postojimo na mestu strašnom. Okupili smo se zapravo zbog dece koja su u vreme dok je najveće zlo trijumfovalo i nepravda, zbog dece koja su imala snage da se raduju životu”, rekao je u besedi vladika Ilarion.

U Goraždevcu je do 2003. godine živelo preko 1.000 Srba, a sada ih je oko 500.

U tom do danas nerasvetljenom zločinu, jednom od četiri najveća počinjena nad Srbima nakon dolaska međunarodne misije u Pokrajinu, teško su ranjeni Ðorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Napadači na srpsku decu, koja su se kupala 500 metara od centra sela, nikada nisu kažnjeni uprkos obećanju ondašnjeg šefa UNMIK policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice".  Roditelji ubijenih Ivana i Pantelije iz godine u godinu navode da su razočarani što ubice nisu izvedene pred lice pravde, iako su, kako tvrde, njihova imena poznata.

"Uzdamo se u Srbiju"

Podsećaju i da je tog 13. avgusta 2003. godine na devedeset osmoro dece ispaljeno 87 metaka. Sve je ostalo na saopštenju UNMIK-a da je nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz kalašnjikova na decu i mlade Srbe iz Goraždevca. Euleks je usled nedostatka dokaza pre 11 godina obustavio istragu tokom koje je policija saslušala 75 svedoka i pretresla 100 kuća.

Euronews/Anđelka Ćup

 

"Mi se jedino uzdamo da će nam država Srbija i naš predsednik pomoći da se ubice konačno pronađu, jer ne možemo od ubica očekivati da pronađu ko je ubio našu decu. Mi živimo u nikakvoj situaciji, kao jaganjci među vukovima", rekao je otac ubijenog Panta, Milisav Dakić.

Dragana Srbljak, koja je tada teško ranjena, kaže da bol, tuga i strah ne prolaze.

"Danas je sve isto, samo nema tih sirene i nije temperatura 40. Ništa se nije promenilo, kao što znate ni počinioci nisu pronađeni, a mi čekamo i dalje. Rane ne zarastaju, ali život ide dalje, morate dalje", poručila je ona.

"Bol i tuga"

"Devetnaest godina bola i tuge za ubijenom decom, ali i devetnaest godina iščekivanja da vinovnici ovog monstruoznog zločina budu pronađeni i privedeni pravdi. Deca, ubijena i ranjena dok su se kupala u Bistrici, simbol su mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i zločinačkog plana za istrebljenje srpskog naroda sa prostora pokrajine, koji se nažalost, sprovodi i danas", naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

profimedia

 

Pored pokazatelja da zlo ne spava, direktor Kancelarije za KiM naglašava da posebno zabrinjava činjenica da su se ubistva srpske dece u Goraždevcu dogodila nakon dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju, u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih života, kažnjavanje zločina i uvođenje vladavine prava.

"I pored obećanja predstavnika UNMIK-a da će ''prevrnuti svaki kamen'' da pronađu ubice, 2010. godine slučaj je bio zatvoren, jer istraga nije dovela ni do kakvih rezultata. Kao uvek do sada, kada su zločini nad srpskim narodom na KiM u pitanju, zločinci su ostali bezimeni i nekažnjeni", naveo je Petković.

Nagrada od milion evra 

Pronalaženju ubica nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK, a ni činjenica da je odmah nakon tog zločina održana i hitna sednica Saveta bezbednosti UN. Danas nakon pomena planirano je okupljanje, polaganje venaca za sećanje na sve nevino stradale u mučeničkom napadu na reci Bistrici.

Godišnjica je prilika da se obiđu i grobovi ubijenih dečaka i da se u centru Goraždevca položi i venac na zajednički spomenik žrtvama albanskih terorista, stradalim u NATO bombardovanju i dečacima ubijenim na Bistrici. Pomenu pored predstavnika Eparhije, lokalnih institucija, prisustviluje zamenik direktora Kancelarije za KiM Borislav Tajić. U najteže zločine nad Srbima spadaju i ubistvo 14 žetelaca u Starom Grackom, ubistvo tročlane porodice Stolić kod Obilića kao i postavljanje eksploziva pod autobus Niš ekspresa kod Podujeva kada je poginulo 12 putnika koji su iši na zadušnice. 

Komentari (0)

Srbija