Politika

Kurtijev izlet u Tetovo alarmirao region: Reakcije se nižu, Skoplje traži odgovorne za isticanje zastave velike Albanije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2023

-

16:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

"Izlet" kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Severnu Makedoniju izazvao je brojne reakcije u Skoplju, Beogradu, ali i na samom Kosovu. Ni skoro nedelju dana kasnije, bura se ne stišava, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije podnelo je zahteve za pokretanje krivičnog postupka protiv predsednika opština Tetovo i Čair zbog kršenja Zakona o upotrebi državnih simbola ove zemlje. Zastave postojeće, ali i one takozvane velike Albanije, uznemirile su aktuelnu makedonsku vlast, ali ne i predstavnike međunarodne zajednice.

Povrh toga, kako piše Telma, kosovske zastave još nisu skinute od Kurtijeve posete, a već je stigao novi predstavnik njegove vlade, čime se pohvalio lider Demokratske unije Albanaca u Severnoj Makedoniji. On je rekao da je primio Liburna Alijua, kosovskog ministra saobraćaja, na Kurtijev zahtev, da razgovara o putnoj vezi između Prizrena i Tetova.

Kurti je, podsetimo, u Severnoj Makedoniji boravio na poziv gradonačelnika Čaira Visara Ganiua, gde je učestvovao u inauguraciji ulice nazvane po aktivisti Ademu Demaćiju, i gradonačelnika Tetova Bilala Kasamija, gde je učestvovao na ceremoniji otvaranja puta. Poseta je bila mimo protokola, a ono što je izazvalo burne reakcije bio je sam doček kosovskog premijera, uz albansku ikonografiju, zastave i druge albanske nacionalne simbole.

I dok predsednica Kosova Vjosa Osmani tvrdi da je Kurtijeva poseta prošlog petka pogrešno shvaćena, te da je isticanje zastave "etničke Albanije" bio spontani akt građana, a ne organizovana akcija, scenografiju i retoriku koja se mogla čuti ne opravdava ni makedonska, ni deo kosovske javnosti.

"Mislim da je to jedna krupna greška koju je on napravio sa tom ikonografijom u Makedoniji, jer ići tamo i biti dočekivan albanskim zastavama, to bi trebalo da se smatra provokacijom i svaki normalan lider jedne države, kada bi se to desilo, smesta bi se vratio kući", rekao je za Euronews Srbija politički analitičar Nedžmedin Spahiu.

"Alarm" za ceo region

Naglasak na velikoalbanskoj nacionalističkoj ikonografiji tokom skupova u Tetovu i Čairu predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski nazvao je promocijom velikodržavne šovinističke ideje, zbog čega je pozvao da se pravno sankcionišu organizatori ovih okupljanja. 

Reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je dešavanja tokom Kurtijeve posete nazvao "skandalom nad skandalima" i ukazao da promocija "velike Albanije" preti da izazove destabilizaciju širih razmera na ovim prostorima. 

Direktor Radiotelevizije KiM Isak Vorgučić kaže za Euronews Srbija da nije sasvim jasno šta je bio cilj posete, ali da bi on mogao da bude i skretanje pažnje sa krajnje zategnute situacije na severu Kosova.

"Ono što je meni tu nekako simptomatično je da iako postoje pojedini intelektualci koji dižu glas protiv toga, ogromna većina kosovske javnosti takve postupke podržava, ne vidi u tome ništa loše. Premijer kaže da nije usmereno ni protiv koga. Ako vi svojatate teritorije susednih država, onda ne znam kako to nije usmereno ni protiv koga", rekao je on.

Euronews Srbija

Kako dodaje, ovakvi događaji jesu destabilizujući faktor i pretnja miru, ali napominje i da ovakva ikonografija nije nikakva novost.

"To je ikonografija koja se vidi javno samo prilikom ovakvih da kažem skandala, dakle kada se pojavi neki viši političar, međutim to je nešto što svakodnevno mi koji živimo na Kosovu i koji putujemo po tim delovima, viđamo stalno. Vi nemate po Kosovu zastave Kosova, čak i vrlo retko ispred institucija Kosova, to su zastave Albanije pre svega, a uz to oni bi rekli u nekoj privatnoj režiiji, postavi se zastava velike Albanije", kaže on.

Kako je objasnio makedonski analitičar Petar Arsevski, postoji atmosfera na Balkanu u kojoj su sve zajednice, a i države, visoko senzibilizirane na ovakve događaje i ovakve simbole.

"U principu, ideja međunarodne zajednice da se reši pitanje takozvane velike Albanije, odnosno Albanaca u više država na Balkanu, bila je da se ceo Balkan integriše u Evropsku uniju. Kako ta prva agenda kašljuca, uslovno rečeno, tako se ambicije lokalnih lidera oko ujedinjenja uslovno rečeno, Albanaca, podgrejavaju i što je problamatičnija agenda evropskih integracija, to će ova druga agenda da bude sve jača i jača", rekao je on.

Reakcija Zapada ponovo izostala

Ipak, reakcija međunarodne zajednice je, iako su je neki očekivali, i ovog puta izostala. Na pitanje o ovome, američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil kratko je odgovorio:

"Prepustiću vašoj mašti šta ljudi mogu misliti o tom događaju u Tetovu ili pitajte nekog drugog".

Kako je rekao Vorgučić, međunarodna zajednica "tradicionalno" ne diže glas protiv velike Albanije.

"To su neke floskule kao na primer - mi priznajemo granica država u okviru međunarodnih sporazuma, ali ne nakostreše se kao kad se recimo pomene srpski svet ili velika Srbija. To je po mom mišljenju jedan inertan blag odnos prema kosovskim Albancima zbog sukoba i patnji devedesetih godina i više od 20 godina od toga nikako da se otrgnu i da daju do znanja Kosovu da mora da preduzme mnogo veću odgovornost pre svega u odnosu prema susedima i prema manjinama koje žive na Kosovu, pre svega srpskoj", rekao je on.

Za to vreme, bura se u Skoplju ne stišava. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da tokom skupova nije pevana državna himna i nije istaknuta državna zastava Severne Makedonije. Takođe, nastavlja se i potragu za osobom koja je na jednoj od demonstracija mahala zastavom velike Albanije i protiv nje će biti podneta krivična prijava.

Bilal Kasami, gradonačlenik Tetova, je posle davanja izjave u policiji, poručio da ga ne plaše "pokušaji zastrašivanja i ćutanja, kao u vreme komunizma".

"Vreme zastrašivanja Albanaca, hapšenja i odvođenja u ozloglašene policijske stanice je prošlo", naveo je Kasami.

Kada je reč o odnosima Skoplja i Prištine, analitičari smatraju da ih ovo ipak neće narušiti.

"Mislim da je političko vođstvo Severne Makedonije jako pametno i širokogrudno, tako da neće od toga, zbog krupne greške Aljbina Kurtija, narušiti odnose sa Kosovom koji su naravno u međusobnu korist, u korist Makedonije i u korist Kosova", rekao je Spahiu.

Komentari (0)

Srbija