Evropa

Pokrenut postupak protiv predsednika opština Čair i Tetovo zbog simbola tokom Kurtijeve posete

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

15/08/2023

-

19:55

Pokrenut postupak protiv predsednika opština Čair i Tetovo zbog simbola tokom Kurtijeve posete
Pokrenut postupak protiv predsednika opština Čair i Tetovo zbog simbola tokom Kurtijeve posete - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije je danas nadležnim osnovnim sudovima podnelo zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv predsednika opština Čair i Tetovo V.G. i B.K.

Prijava je podneta zbog kršenja odredbi Zakona o upotrebi grba, zastave i himne Republike Severne Makedonije, prilikom posete premijera Kosova Aljbina Kurtija tim opštinama. 

"Tokom zvanične posete kosovske delegacije našoj zemlji, koju je predvodio predsednik Vlade Republike Kosovo Aljbin Kurti, tokom prijema organizovanog 11. avgusta 2023. godine u ulici 'Ferida Muratija' u Skoplju i na Gradskom trgu u Tetovu nije preduzeto ništa po Zakonu o upotrebi grba, zastave i himne Republike Severne Makedonije", navodi se u saopštenju policije, prenosi portal A1on.

Kako se ističe, tokom skupova organizovanih tim povodom nije pevana državna himna i nije istaknuta državna zastava Severne Makedonije, čime je učinjen prekršaj iz člana 30. istog zakona. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kaže se u saopštenju, nastavlja potragu za osobom koja je na jednoj od demonstracija mahala zastavom "Velike Albanije" i protiv njega će biti podneta krivična prijava.

Zakon o upotrebi državnih simbola predviđa kazne od 1.000 do 5.000 evra u slučaju da javno lice prekrši odredbe, odnosno ako te simbole ne koristi u manifestacijama definisanim drugim zakonskim odredbama.

Bilal Kasamij, gradonačlenik Tetova, je posle davanja izjave u policiji, poručio da ga ne plaše "pokušaji zastrašivanja i ćutanja, kao u vreme komunizma".

"Vreme zastrašivanja Albanaca, hapšenja i odvođenja u ozloglašene policijske stanice je prošlo", naveo je Kasami.

Boravak kosovskog premijera Aljbina Kurtija u dve opštine naseljene albanskim stanovništvom u Severnoj Makedoniji izazvao je osude i zvaničnog Skoplja i Beograda. Poseta Tetovu i Čairu bila je mimo zvaničnih protokola i uz isticanje simbola takozvane "velike Albanije", a izazvala je tenzije na političkoj sceni Severne Makedonije, pa je predsednik Stevo Pendarovski zatražio sankcionisanje čelnika tih opština zbog, kako je rekao, "nacionalističkih provokacija koje sugerišu šovinističke ideje velikih država".

Kurti je u Severnoj Makedoniji boravio na poziv gradonačelnika Čaira Visara Ganiua, gde je učestvovao u inauguraciji ulice nazvane po aktivisti Ademu Demaćiju i gradonačelnika Tetova Bilala Kasamija, gde je učestvovao na ceremoniji otvaranja puta. Ono što je, međutim, izazvalo burne reakcije bio je sam doček kosovskog premijera, uz albansku ikonografiju, zastave i druge albanske nacionalne simbole.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa