Politika

Kurti: Atina bi priznanjem Kosova dokazala da je lider na Balkanu

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

21/07/2021

-

20:50

Kurti: Atina bi priznanjem Kosova dokazala da je lider na Balkanu
Aljbin Kurti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da bi Grčka priznanjem nezavisnosti Kosova dokazala da je Atina spremna za ulogu lidera na Balkanu.

Kurti je za grčki list To Vima ocenio da „Grčka i Kosovo treba da ojačaju svoje nezavisne odnose zbog svoje duge zajedničke istorije, zajedničkog cilja stabilnosti i mira na Balkanu i zajedničke budućnosti", prenela je prištinska Gazeta ekspres.

Kurti je naveo i da bi Kosovo pozdravilo odluku Grčke o priznanju.

„Priznanje bi bilo suštinski dokaz vodeće uloge koju bi Grčka trebalo da ima u regionu", kazao je on.

Kurti je dodao da Kosovo jača ekonomske odnose sa Grčkom o čemu svedoči i virtuelni ekonomski forum koji su organizovala ministarstva spoljnih poslova u aprilu 2021.

Na pitanje o non pejperima i scenarijima o promeni granica u regionu Kurti je kazao da je najbolji odgovor na sve non pejpere "bez komentara".

Kurti je naveo da Kosovo nema dileme da mora krenuti ka evropskim i evroatlantskim integracijama.

"Znajući da nas trenutni regionalni okvir ne može pripremiti za pristupanje EU, na samitu u Tirani predložio sam da se CEFTA ažurira na SEFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini jugoistočne Evrope)", izjavio je Kurti i dodao da se nada da će Evropska komisija ovaj predlog shvatiti ozbiljno i otpočeti dijalog koji bi dao konkretne rezultate.

Grčka je jedna od pet članica Evropske unije koja nije priznala Kosovo, ali decenijama ima Kancelariju za vezu u Prištini na ambasadorskom nivou. 

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala Švarc nedavno je nakon posete grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendijasa  obznanila da su se Priština i Atina dogovorile o podizanju statusa Kancelarije Kosova u Atini iz proste ekonomske kancelarije u Kancelariju za interesni pristup. 

Usledila je i poseta Kurtija Grčkoj. To je podgrejalo spekulacije o tome da bi Atina mogla da promeni svoju poziciju.

Istovremeno, iz Atine zvanično ne dolazi najave o promeni pozicije, već podrška dijalogu Beograda i Prištine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija