Politika

Petković: Puštena šestorica Srba koji su bili u pritvoru zbog slučaja Brezovica

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Kossev

01/09/2023

-

17:41

Petković: Puštena šestorica Srba koji su bili u pritvoru zbog slučaja Brezovica
Petković: Puštena šestorica Srba koji su bili u pritvoru zbog slučaja Brezovica - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Iz pritvora je na slobodu pušteno šestoro Srba iz Štrpca koji su bili u pritvoru zbog slučaja Brezovica, objavio je na drzštvanoj mreži X Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Kako je naveo "Bratislav Nikolić, Saša Milosavljević, Dimitrije Račićević, Dragomir Milosavljević, Saša Spasić i Jadran Кostić proveli su bez ikakvog osnova godinu i devet meseci u Кurtijevom kazamatu". 

 

 

"Stradali su i bili odvojeni od svojih porodica samo zato što su Srbi. Država Srbija nastaviće da bude uz njih i sve naše nepravedno uhapšene sunarodnike", napisao je Petković.

Prethodno su članovi porodica sedam osoba protiv kojih se vodi postupak u slučaju „Brezovica“, danas platili kauciju, potvrdio je za KoSSev advokat Ljubomir Pantović, koji zastupa jednog od uhapšenih.

Osnovni sud u Peći doneo je pre dva dana odluku da se sedam osoba protiv kojih se vodi postupak u slučaju „Brezovica“, puste na slobodu uz kauciju.

Međutim, nakon što su članovi porodica juče krenuli da plate jemstvo, Kosovska policija ih je privela uz obrazloženje da trebaju da prilože dokaz o poreklu tog novca.

Oni su zatim u kasnim popodnevnim satima pušteni, međutim, novac koji su izdvojili za plaćanje kaucije im nije vraćen.

Osim što im novac nije vraćen, članovima porodica su ujedno izdate potvrde o zapleni istog.

Rok za plaćanje jemstva bio je do 16.00 časova.

"Na zahtev advokata, Osnovni sud u Prištini je produžio rok do danas u 14.00 časova, te su članovi porodica uhapšenih uplatili iznos za kauciju", potvrdio je Pantović za Kossev.

Prema pisanju prištinske Kohe, optuženi Srbi su platili ukupno 190.000 evra za kauciju.

Akcija „Brezovica“ započeta je krajem 2021. godine, protiv lica koja se optužuju za izdavanje građevinskih dozvola u Nacionalnom parku „Šara“, na području Brezovice, davanje, odnosno primanje mita.

Među uhapšenima je više nekadašnjih predstavnika opštine Štrpce, uključujući i bivšeg gradonačelnika Bratislava Nikolića.

Aktivnosti policije u sklopu ove operacije su u prethodnom periodu realizovane u više navrata i uvek su rezultirale hapšenjima većeg broja osumnjičenih, kako Srba, tako i Albanaca. Mnogi od njih su već mesecima, odnosno duže od godinu dana u pritvoru.

Kosovski ustavni sud je ove godine doneo više presuda u kojima je utvrdio povredu ustavnih odredbi od strane Apelacionog i Osnovnog suda u Uroševcu prilikom produžetka mere pritvora uhapšenima u ovom slučaju, pre podizanja optužnice.

.

 

 

Komentari (0)

Srbija