Politika

Pašić: Razvijanje zdravih stilova života jedan od osnovnih ciljeva obrazovanja

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2023

-

10:27

Pašić: Razvijanje zdravih stilova života jedan od osnovnih ciljeva obrazovanja
Pašić: Razvijanje zdravih stilova života jedan od osnovnih ciljeva obrazovanja - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnik ministra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić danas je na obeležavanju početka programa "Zdrava hrana svakog dana" u OŠ "Braća Baruh" u Beogradu rekao da je razvijanje zdravih stilova života i praktikovanje fizičkih aktivnost jedan od osnovnih ciljeva obrazovanja i vaspitanja. 

"Promocija i edukacija o fizičkoj aktivnosti jeste jedan od prioriteta Ministarstva prosvete. Pored edukativnih sadržaja koji se rade prema nastavnim planovima i programima, takođe projekti kao što je 'Zdrava hrana svakog dana', koji se rade na nacionalnom i lokalnom nivou, doprinose proširenju svesti i edukaciji", istakao je Pašić.

Projekat "Zdrava hrana svakog dana" organizuje kompanija "Delez Srbija" zajedno sa Ministarstvom prosvete sa ciljem da se deci pruže zdrave osnovna znanja o zdravoj ishrani, a Pašić je naglasio da je bitno i učešće roditelja kako bi deca stekla zdrave navike. 

"Ovde su nam bitni i roditelji pored same dece. Znate da većina stvari dolazi iz kuće, a mi ćemo gledati da pored zdrave ishrane vršimo promociju fizičke aktivnosti i sporta kod najmlađih", ukazao je Pašić. 

Rukovodilac za odnose sa javnošću kompanije "Delez Srbija" Milaca Popović je navela da program "Zdrava hrana svakog dana" podrazumeva obilazak 100 osnovnih škola iz cele Srbije. 

"Kroz ovaj projekat edukujemo učenike četvrtog razreda i dajemo neke osnovne postulate o zdravijoj ishrani. Ovo je za 'Maxi' bio prirodan sled, jer se mi već dugo bavimo temom zdrave ishrane, promocije voće i povrća", objasnila je Popović. 

Popović je navela da je Ministarstvo prosvete pokazalo podršku i pomoglo kompaniji "Delez Srbija" da napravi nastavni plan tako da deca čuju o zdravoj ishrani na pravi način.

Direktor OŠ "Braća Baruh" Aleksandar Subotić, koji je i nastavnik fizičkog vaspitanja, rekao je da deca imaju loše navike u ishrani, kao i da su nedovoljno fizički aktivna. 

"To definitivno ostavlja tragove na psihofizički razvoj dece, kao i na to da imamo povećani broj gojazne dece", istakao je Subotić. 

Dodao je da se nada da će program "Zdrava hrana svakog dana" doprineti deci da stvore zdrave navike i pomoći da izrastu u zdrave ljude. 

Programom "Zdrava hrana svakog dana" je predviđeno da 12.000 učenika u 100 škola širom Srbije kroz interaktivna predavanja steknu osnovna zanja o važnosti pravilne i izbalansirane ishrane. 

Projekat teži promociji kvalitetnih i nutritivno izbalansiranih navika u ihsrani među đacima, naglašavajući važnost unosa voća, povrća, tečnosti, kao i redovne fizičke aktivnosti.

Komentari (0)

Srbija